HOLDES FANGET: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt som gissel av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria i januar. Foto: Twitter , NTB scanpix

Slik var IS-gisselets aktivitet på Facebook

Nordmannen som holdes som gissel av IS har gitt uttrykk for et blandet politisk tankegods i sosiale medier.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ekstremismeforsker og førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule har gått over innleggene på Grimsgaard-Ofstads innlegg på sosiale medier.

– Ut fra Facebook-siden kan det se ut som om han har beveget seg fra en høyreorientert posisjon til en viss sympati for moderate muslimer, sier Gule til VG.

Onsdag ble det kjent at IS holder nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel, sammen med kineseren Fan Jinhui (50). Nordmannen skal ha blitt tatt til fange i januar i år.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at myndighetene legger til grunn at nordmannen fortsatt er i live, etter at han ble bortført i Syria i slutten av januar.

Familie i sjokk

En slektning av Grimsgaard-Ofstad forteller til VG torsdag ettermiddag at kidnappingen kom som et sjokk på alle utenom hans aller nærmeste familie, som har stått i løpende kontakt med Utenriksdepartementet gjennom de åtte månedene siden han ble kidnappet.

SPORENE: Dette er Grimsgaard-Ofstads siste bevegelser basert på hans Facebook-oppdateringer. Grafikk: VG Foto: ,

Kort tid før han ble kidnappet, postet 48-åringen bilder tatt på grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria. Ifølge en slektning som VG har snakket med skal 48-åringen, som har en bachelorgrad i statsvitenskap fra NTNU, ha fortalt at han skulle på studietur til Midtøsten.

Ifølge Gule kan det ut se ut som om Grimsgaard-Ofstad støtter grupper som kjemper mot Bashar al-Assads regime. Aftenposten melder imidlertid om at 48-åringen skal ha hatt kontakt med Det syriske sosialistiske nasjonale parti (SSNP), som har samarbeidet med Bashar al-Assads parti.

– Det handler ikke om hans formuleringer, bare lenker han har lagt ut på sin profil, understreker Gule.

Erna om kidnappingen: – Norge betaler ikke løsepenger

Fulgt 48-åringen på nett

Forfatteren av boken «KonspiraNorge», John Færseth, har fulgt med på nordmannens innlegg på Facebook noen år.

– Han har gitt uttrykk for antisemittiske holdninger i flere innlegg. Samtidig er han positiv til den muslimske verden, og kritisk til Muhammed-karikaturer og Charlie Hebdo, som han oppfattet som forsøk på å sette folk opp mot hverandre, sier Færseth til NTB.

Se også: Eks-gissel om Syria-kidnappingen: – Må betale

På Facebook-profilen sin skal 48-åringen ha delt flere hundre bilder. Ifølge forfatteren viser bildene symbolske motiv fra ytterste høyre og norrøn mytologi.

I tillegg er det mye som tyder på at 48-åringen er opptatt av en slavisk-ortodoks konservatisme, der Russland og Serbia er blant fyrtårnene.

– Tankene vi ser kan virke usammenhengende for en utenforstående, men er ganske typisk for deler av dagens ytre høyre, sier Færseth, som understreker at han ikke mener antiislamske grupper som SIAN eller PEGIDA.

– Tankegods fra høyre og venstre har blandet seg, slik at nasjonalisme og rasisme kan eksistere side om side med antikapitalisme, antiamerikanisme og motstand mot globalisering, ofte med et konspiratorisk tilsnitt. Dermed blir det naturlig for europeiske høyreekstremister å se til Russland eller den islamske verden for allierte, sier Færseth.

Men Færseth understreker at det på ingen måte er sikkert at det ligger noe ideologisk bak mannens reise til Syria.

– For alt vi vet, er han bare en mann som søker spenning, Færseth, som legger til at det viktigste nå er å få mannen trygt tilbake til Norge.

Niclas Hammarström ble tatt som gissel: – Jeg lider med hans familie

Redaktørens begrunnelse: Derfor publiserte VG navnet

– Søkte spenning

Tidligere leder av Norwegian Defence League, Ronny Alte, hadde litt kontakt Grimsgaard-Ofstad for noen år siden. De to møttes aldri personlig, men hadde kontakt gjennom nettet.

– Jeg har ikke vært i kontakt med ham siden 2013. Men i løpet av den tiden vi var i kontakt, ble han mer og mer moderat. Han gikk fra å kritisk til «alt», så å si, til å si seg enig i at det finnes moderate muslimer, sier Alte til VG.

Han legger til at han virket som en person som søkte etter ekstrem spenning.

PST: Kjenner til gisselet

Flere kilder har uavhengig av hverandre fortalt VG at 48-åringen har blitt kontaktet av PST som følge av ytringer på nettet.

En kilde beskriver Grimsgaard-Ofstad som et «kjent navn på nettet». En annen sier til VG at han selv kontaktet PST med informasjon om han. 48-åringens ekstreme meninger skal ha ført til at sikkerhetstjenesten oppsøkte han på hans hjemadresse i Oslo.

Kilder: IS-gissel ble oppsøkt av PST

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder