PELSDYRAKTIVISTEN: Frank Nervik (38) brukte falsk identitet og kom seg inn i pelsdyrnæringen med et kamera i knapphullet. Resultatet er dokumentaren «Pels» som ble sendt på NRK1 tirsdag kveld. Foto:Piraya Film,

Pelsdyr-Nervik om avliving og vaksinering: – Emosjonelt og fysisk utmattende

NRK-dokumentar skaper debatt

Pelsdyrnæringen slår tilbake

Pelsdyraktivist Frank Nervik (38) synes ikke synd på
pelsdyrene som ble avlivet, men de som måtte leve videre.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld viste NRK dokumentaren «Pels» hvor dyreverneren Frank Nervik avslører hvordan pelsdyrnæringen opererer. Utstyrt med et kamera i knapphullet har Frank Nervik gått «undercover» og fått innpass i næringen gjennom å utgi seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett.

Pelsdyrnæringen raser og sier filmprodusentene har brukt «svært tvilsomme metoder for å male et negativt bilde av næringen».

Frank Nervik mener imidlertid at metoden var påkrevd for å dokumentere nye forhold i næringen.

– De siste årene har det vært mye stygge bilder av stygge skader, og det har næringen sagt at de skal ta tak i. Men det jeg fikk vite i næringen, og som jeg ikke visste på forhånd, er at pelsdyrnæringen har endret driftsformen slik at det blir mer skader. Dette innrømmer pelsdyrbøndene jeg har snakket med, sier Nervik og viser til at produsentene har gått fra å ha to dyr i hvert bur til å ha tre eller fire dyr i hvert bur.

- Minken er et dyr som hevder revir og forsvarer revir. Jo flere dyr, jo mer skader og aggresjon blir det, sier Nervik.

– Hva var det verste du fant?

– Det var veldig tungt å være med på avliving, men også på vaksineringen. Det var flere tusen dyr som ble vaksinert per dag, og det var emosjonelt og fysisk utmattende. Jeg synes nesten mest synd på dyrene som ikke ble avlivet - de som måtte være igjen. De er tvunget til å leve gjennom vinteren og nok et år i den tilværelsen, sier Nervik.

PELS-DOKUMENTAREN: I to år har aktivisten Frank Nervik jobbet med å komme seg på innsiden av pelsdyrnæringen.Foto: Piraya Film Foto:Piraya Film,PIRAYA FILM

Ringte bøndene

Da det ble kjent at Nervik seilte under falsk identitet, var det flere av oppdretterne som reagerte sterkt. Han ble blant annet politianmeldt av tre bønder, men politiet i Rogaland henla saken.

– Jeg ringte og informerte en rekke av bøndene jeg hadde vært hos. Jeg har ikke blitt ringt opp en eneste gang, faktisk. Og jeg har ikke opplevd noe ut over at jeg føler at pelsdyrnæringen har gått litt vel langt i å prøve å sverte både meg og filmen, sier han.

– Følte du noen gang at du gikk litt langt?

– Det har ikke vært uproblematisk. Det er det som har vært det vanskeligste med prosjektet; å være uærlig og lyve til folk. Men jeg føler likevel at når jeg først har valgt den metoden, så har jeg gjort det på en ordentlig og forsvarlig måte, sier Frank Nervik.

– Filmet du alt?

– Såfremt utstyret fungerte, gikk jeg inn med kamera slått på. Og så lot jeg kamera gå kontinuerlig, sier han.

– Er målet å få lagt ned hele produksjonen?

– Det er mitt ønske. Det er vel et godt flertall i Norge som ønsker å få lagt ned næringen, mener Nervik.

SKJULT IDENTITET: - Det er åpenbart for oss at dette er scener og virkelighet som ikke ville blitt gjengitt dersom vi hadde holdt oss til åpen gård-arrangementer, sier NRK-redaktør Lars Kristiansen om bruken av de skjulte metodene i dokumentaren «Pels».Foto: Piraya Film Foto:Piraya Film,PIRAYA FILM

Dyreverner

Frank Nervik sier det var helt greit å bruke to år på dokumentaren:

– Jeg har vært opptatt av dyrevern i flere år, og særlig dette med pelsdyr. Det er frustrerende å være dyreverner og se at man ikke kommer noen vei. Jeg følte at siste måten å virkelig få et godt bilde, var å gå inn i næringen selv, sier 38-åringen.

Dokumentaren har fått pelsdyrnæringen til å mobilisere til kamp. De godtar ikke uten videre hvordan filmen er laget, og i et skriv til de ekte pelsdyrbøndene ber Norges pelsdyralslag (NPA) om «alles hjelp til å slå ned på det overgrepet filmen representerer».

Ifølge NPA er dokumentaren er ren propaganda som har som hensikt å påvirke det regjeringsnedsatte uavhengige utvalget som skal legge frem enrapport om den pelsdyrnæringen 15. desember.

NRK: - Krevende vurdering

Programredaktør Lars Kristiansen i NRK sier dokumentaren gir et enestående innblikk i hverdagen i pelsbransjen.

– Men det er en krevende vurdering for oss, og det mest krevende har vært hensynet til bøndene som jo er lurt og filmet i skjul under falske premisser over lang tid, sier Lars Kristiansen.

Pressens Vær varsom-plakat angir at skjult identitet kun skal brukes i unntakstilfeller for å «avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. NRK-redaktøren mener Frank Nervik har brukt metoder som er akseptable.

– Det er åpenbart for oss at dette er scener og virkelighet som ikke ville blitt gjengitt dersom vi hadde holdt oss til åpen gård-arrangementer og avtalt filming-arrangementer. Dette er snarere virkeligheten slik den fremstår, sier Lars Kristiansen.

Listhaug: - Uakseptabelt

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) reagerer sterkt på de alvorlige bruddene på reglene for dyrevelferd som ble vist i en NRK-dokumentar tirsdag kveld.

– I filmen vises det flere alvorlige brudd på dyrevelferdsregelverket. Dette er uakseptabelt. Filmen viser også uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk, sier Listhaug til NTB.

Statsråden sier det er bra at kritikkverdige forhold avdekkes, og at det i filmen fremkommer forhold som hun vil ta opp med Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet.

– Jeg vil ta initiativ til møter med begge med det første. Mandag 15. desember kommer innstillingen fra det offentlige utvalget som i over ett år har gjennomgått de fleste forhold knyttet til pelsdyrhold, både nasjonalt og internasjonalt. Innstillingen og høringsinnspillene til denne, vil danne et godt grunnlag for en faktabasert diskusjon om pelsdyrnæringen og dens fremtid, sier Listhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder