Protesterer mot EU-forslag om trygdeeksport

VIL BREMSE: Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker ikke å legge til rette for mer trygdeeksport. Foto: Terje Bringedal , VG

Nordisk kamp mot trygde-turistene

EU foreslår at arbeidsledige skal kunne ta med seg dagpenger til andre EU/EØS-land i opptil seks måneder. – Det vil gi en utvikling i feil retning, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Arbeidsledige som er bosatte i Norge har i dag mulighet til å søke om å få ta med seg dagpenger til andre land mens de leter etter jobb, men ikke lenger enn i tre måneder.

Nå foreslår EU at regelverket økes til seks måneder. Men de nordiske ministrene protesterer.

– Vi ønsker ikke at regelverket skal utvides fra tre til seks måneder. Slik vi ser det, vil det vil gi en utvikling i feil retning når det gjelder eksport av trygdeytelser, sier arbeidsminister Robert Eriksson til VG.

Les også: Nå skal han stanse trygde-turistene

Felles nordisk front

Allerede i april 2014 varslet arbeidsministeren at han ønsket en felles, nordisk front mot EUs trygdeeksport. Nå er fronten en realitet.

– Regjeringen har vært svært opptatt av å begrense mulighetene for trygdeeksport. Derfor tok jeg initiativ til en felles uttalelse da jeg var på ministermøte med mine nordiske kolleger i november, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

De siste årene har stadig flere benyttet seg av muligheten til å ta med dagpenger til utlandet. I 2014 var det 825 stykker som søkte arbeid i annet EØS-land basert på eksporterte dagpenger gjennom denne tremånedersregelen.

Eriksson: – For mange innvandrere går på trygd

Vanskelig å kontrollere

– Når du mottar dagpenger, skal du være aktiv arbeidssøkende. Men det vil være vanskelig for NAV å følge opp en som har vært i Norge, og flytter til Romania eller Bulgaria som aktiv arbeidssøker. De vil kunne leve godt av dagpenger. Og det er noe av poenget: En slik ordning vil ikke stimulere til at folk søker arbeid raskt. I tillegg er det et poeng i seg selv å forsøke å begrense eksporten av velferdsytelser ut av landet, sier Eriksson.

Les også: Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

– Jeg er glad for at jeg har klart å få med meg alle de nordiske ministrene på denne erklæringen. Det gir et klart signal om at vi ikke ønsker å gjøre det enklere å ta med seg velferdsytelser til utlandet, sier Eriksson.

I erklæringen legger ministrene blant annet vekt på at opplysninger om ledige stillinger i annet land i dag er tilgjengelige blant annet gjennom arbeidsformidlingssamarbeidet EURES, slik at det ikke skulle være nødvendig å reise til annet land for å finne en jobb der.

– I tillegg ønsker vi en forståelse for at den nordiske modellen er spesiell, og at vi ønsker å ta vare på den, sier Eriksson.

Les også: Strammer inn barnetrygden

– En skivebom

Hensikten med forslaget fra EU-kommisjonen skal være å styrke mobiliteten av arbeidskraft. Det er ikke en god nok argumentasjon, mener Eriksson.

– Jeg tror ikke mobiliteten blir bedre fordi du kan eksportere dagpenger ut av landet i en lengre periode. Det at man kan dra dit jobbene er, er bra. Men når man er i en situasjon der man legger til rette for økt trygdeeksport, er det skivebom, sier han.

I 2013 var den totale dagpengeeksporten for bosatte og ikke-bosatte i Norge ifølge NAV på 141 millioner kroner. Eriksson mener det vil være svært uheldig hvis forslaget fra EU-kommisjonen går gjennom.

– Det vil bety at folk kan jobbe en kort periode i Norge, og ta med penger ut en enda lenger periode, sier han, og legger til:

– Jeg håper erklæringen kan være et såpass klart signal inn at det blir lyttet til. Vi må ivareta norske interesser på best mulig måte.

Fra 2010 til 2013 økte trygdeeksporten fra Norge til sammen med en milliard kroner, ifølge tall fra Nav som Magasinet Velferd har satt sammen. Ifølge Dagsavisen står utenlandske statsborgere for omtrent en tredjedel av denne trygdeeksporten.

Les også

 1. Eriksson vil kutte i flyktningenes trygd og pensjoner

  Det skal ikke være mer attraktivt å komme til Norge enn til andre land, varsler arbeids- og sosialminister Robert…
 2. Frp-statsråd Robert Eriksson i karaoke-krangel på bar natt til søndag

  Da det drøyde før arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (41) fikk slippe opp på scenen for å synge karaoke på baren…
 3. Eriksson: For mange innvandrere går på trygd i Norge

  ARENDAL (VG) Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varsler tiltak for at flere innvandrere skal komme seg i…
 4. Lysbakken slakter Erikssons trygde-utspill: – En sosialminister som sover på vakt

  Arbeidsministeren sier innvandreres trygdeytelser tilsvarer drift av 2300 sykehjemsplasser.
 5. Svindel og trygd

  NAV-systemet er av de institusjoner i velferdssamfunnet som er mest avhengig av tillit.
 6. Undersøkelse: Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

  Halvparten av befolkningen mener det er for lett å jukse til seg penger fra Nav, viser en undersøkelse Ipsos MMI har…

Mer om

 1. Trygdejuks
 2. Arbeidsliv
 3. Arbeidsledighet
 4. EU

Flere artikler

 1. Frp-Wiborg: Midlertidige NAV-klienter må oppholde seg i Norge

 2. En veldig norsk skandale

 3. Hauglie: – Fortsatt ikke fritt frem å ta med trygd ut av landet

 4. Elden slår NAV-alarm: Alle trygdesaker fra 1994 må granskes

 5. Stripper flyktningene for trygde-fordelene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder