UENIGE: Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og statsminister Erna Solberg har nokså ulike meninger om den norske arbeidsleidigheten. Foto: Harald Henden og Helge Mikalsen , VG

Erna: Ledigheten er lav
Jonas: Nei, den er høy!

Erna vil hjelpe de svakeste i arbeidsmarkedet

DAVOS (VG) Statsminister Erna Solberg vil ikke si at det er ledighetskrise i Norge. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er helt uenig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg vil fremme tiltak som hjelper en gruppe hun mener er blant de som sliter mest på arbeidsmarkedet.

– Vil hjelpe de svakeste

– Vi vil snarlig fremme en stortingsmelding for å hjelpe voksne mennesker som sliter i arbeidsmarkedet fordi de er for dårlig til å lese og skrive. Mange har ramlet ut av arbeidsmarkedet fordi de mangler kunnskaper. Vi har stor tro på at vi kan hjelpe dem inn i arbeidsmarkedet, sier Solberg:

Les også: Regjeringen åpner tiltakspakke mot ledighet

– Dette er litt betent for vi snakker om grupper som opplever det som et stigma; de har skrive- og lesevansker, men synes det er vanskelig å synliggjøre.

– Det vil ikke stilne kritikken fra blant annet Arbeiderpartiet som advarer om at vi når tidenes høyeste antall ledige og at det må iverksettes strakstiltak?

– Dette er ikke et krisetiltak, men særskilte tiltak for en av de svakeste gruppene i arbeidsmarkedet. Når det gjelder kritikken fra Arbeiderpartiet vil jeg si at det viktigste ikke er masse tiltak, men å skape jobber og grunnlag for jobber. Problemet til Arbeiderpartiet er at de sier de vil gjøre mer enn oss. Men i det store ok hele er det ikke så veldig stor forskjell når det gjelder innsatsen på arbeidsmarkedet.

IKKE SÅ BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg (H), som er i Davos på Verdens økonomiske forum. Foto: Terje Bringedal ,

– Fortsatt lav

Ledigheten i Norge kan nå rekordnivå i 2016, målt i antall ledige. Men statsminister Erna Solberg vil ikke snakke om krise.

– Det er målt i antall ledige, men i prosent er ledigheten i Norge fortsatt lav, det gjelder spesielt den registrerte ledigheten. Vi ser ingen grunn til å rope om krise: Vi mener det er mye viktigere å ha fokus på å gi langsiktige rammevilkår, fordi det vil bidra til at vi greier å få vekst i nye sektorer, sier Solberg til VG under sitt besøk på World Economic Forum (WEF) i Davos.

Ledighetstallene

Ledigheten i Norge måles på to måter:

Statistisk sentralbyrås AKU-tall, som baserer seg på den internasjonale standarden, som EU bruker.

AKU-tallene baserer seg på brede intervjuundersøkelser, og tar også opp i seg ledige som ikke har meldt seg til NAV: 129.000 i snitt for september, oktober og november (sesongjustert).

NAVs ledighetstall i desember var 80 846 helt ledige personer (3 prosent). Det måler de som har meldt seg som ledige til NAV og er derfor lavere.

Etter krigen er det ledigheten i 1993 som har vært høyest.

Den gang viste NAV-tallene at det var 118.000 ledige (5,5 prosent), mens AKU-tallene viste at ledigheten var 127.000 (seks prosent), mens toppen var 135.000 i første kvartal, som utgjorde 6,4 prosent.

Les også: Varsler høyeste ledighet siden etter krigen

BEKYMRET: Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Helt uenig med Erna

– Jeg er helt uenig med Erna Solberg i at ledigheten er lav. Den har i antall ikke vært høyere på mange år og stiger. Regjeringen bruker veldig mange milliarder feil. Høyre og Frp holder fast ved at skattekutt til de med mest er det som skal skape de nye jobbene. Det virket ikke før og virker ikke nå, sier Ap-leder Støre, og utdyper:

– Det uroer meg at hun ikke er mer bekymret for mange flere ledige unge. Innen opplæring vil det trenges nytenking og stort løft, både for å støtte de som mister jobben, de som står utenfor arbeidsmarkedet og flyktninger som nå for opphold i Norge og vil i jobb. Da må regjeringen være mer aktiv for å sikre at ikke vi får en stor lavlønnsgruppe i et useriøst arbeidsmarked. Det vil svekke vår evne til å skape varige jobber med høy produktivitet, sier Ap-lederen.

Les også: Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

Har brukt mye penger

I virkemiddelbruken er det en stor forskjell mellom Høyre og Ap: Bruken av skattelette.

– Vi mener det vil være et viktig grunnlag for å skape arbeidsplasser på lang sikt. Vi ønsker å bruke penger som gjør at rammevilkårene til næringslivet gjør at det skapes nye selskaper og nye arbeidsplasser, sier Solberg.

– Og det er altså slik, sier hun:

– At vi har levert et mer ekspansivt statsbudsjett innenfor dette området, enn det den forrige regjeringen gjorde. I tillegg til de fire milliarder kronene som er rettet mot å få flere i arbeid, er det i hele budsjettet en rekke poster som på kort og lang sikt vil bidra til at det kan skapes nye selskaper og arbeidsplasser.

Hun sier de har tre store grep i situasjonen med økende ledighet:

** 1) Kortsiktig; tiltakspakke og ekspansivt budsjett.
** 2) Langsiktige tiltak for omstilling og vekst: Blant annet forskning, bidrag til gründere, vei og baneinvesteringer.
** 3) Kunnskap: satsing på skole og forskning

Les også: Ny arbeidsminister om ledigheten:– Det er lite sannsynlig at gutta offshore skal omskolere seg til åjobbe med omsorg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder