UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Det ble ifølge arrangørene samlet inn over 300 underskrifter under en demonstrasjon mot det norske barnevernet i Melbourne, Australia på lørdag. Foto: Vasile Porumb , VASILE PORUMB

Barnevernssak vekker oppsikt: Stor demonstrasjon mot Norge i Melbourne

En barnevernssak fra Vestlandet har engasjert kristne over hele verden. Lørdag demonstrerte flere hundre i Melbourne i Australia under slagordet «Stop barnevernet».

Ingar Johnsrud
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Barnevernssaken involverer et foreldrepar med tilknytning til Romania. Demonstrantene mener at det norske barnevernet har kidnappet barna deres, og i løpet av lørdagen skal det demonstreres i flere europeiske byer. I den rumenske byen Baia Mare viser bilder på sosiale medier at en stor folkemengde var møtt frem til demonstrasjon lørdag.

Demonstrantene mener at barnevernet har grepet inn overfor familien, på grunn av at barna ble utsatt for kristen indoktrinering.

– Vi samlet inn 320 underskrifter, fra demonstrantene som var over 17 år, og hele miljøet har reist seg her nede. Det ble holdt taler og det var musikalske innslag. Vi forstår at myndighetene av og til må gripe inn overfor familier, men i denne saken har det gått altfor langt, sier Mircea Campian, som er en talsmann for det rumenske miljøet i Melbourne.

Til ambassadøren

Det var egentlig meningen at demonstrasjonen skulle foregå utenfor det norske konsulatet i byen, men den ble i stedet flyttet til parlamentsbygningen i den australske storbyen.

– En av talerne kjenner faren i familien, og han beskrev hans karakter for de fremmøtte. Vi er svært godt fornøyd med oppmøtet. Vi kommer til å fortsette å demonstrere, til vår stemme blir hørt, sier Campian.

Mandag skal underskriftene overleveres til den norske ambassadøren i Sydney, og et rumensk kirkesamfunn i Perth har skrevet et brev til ambassadøren, hvor de gjentar anklagen om at barna har blitt bortført fra sine foreldre.

NORSKE FLAGG: Demonstrasjonen fant sted utenfor parlamentsbygningen i Melbourne. Foto: Vasile Porumb , VASILE PORUMB

Fungerende leder Herman Baskår ved ambassaden i Romania har tidligere fortalt til VG at de før jul mottok mellom 1000 og 1500 e-poster, med omtrent samme ordlyd.

– Budskapet var at norsk barnevern tar barn fra religiøse foreldre, sa Baskår til VG.

Det har vært stor interesse for saken i landet.

– Vi går ikke inn i den konkrete saken, for de detaljene har vi ikke – og det er nok til det beste.

Demonstrasjoner

For to uker siden demonstrerte flere tusen mennesker i Romanias hovedstad Bucuresti, og det har tidligere også blitt demonstrert i London og utenfor den norske ambassaden i Washington.

Også andre barnevernssaker har vært gjenstand for stor internasjonal interesse. Tsjekkias president Miloš Zeman sammenlignet i februar i fjor en barnevernsovertagelse med naziprogrammet «Lebensborn».

KRONIKK: Vi må snakke sammen om barnevernet

Den kristne avisen Dagen har dekket saken. Ansvarlig redaktør Vebjørn Selbekk er kritisk til hvordan saken har blitt fremstilt i en del utenlandske, kristne medier.

Jan-Aage Torp Foto: copyright: transformational , transformational

– Det blir tegnet et bilde av saken og Norge generelt som et land der barna blir tatt fra foreldrene sine hvis de vil gi barna sine en kristen oppdragelse. Det stemmer ikke. De videreformidler rykter og inntrykk, uten å gå tungt inn i saken, sa Selbekk til NRK i desember.

Støtter

Pinsemenighetspastor Jan-Aage Torp har engasjert seg på familiens side i denne saken. Han har hatt møter med rumenske parlamentarikere, deltatt på rumensk TV og har hatt flere møter med foreldreparet.

– Generelt mener jeg at loven nå er utformet slik at barnevernet har altfor stor makt, og at rommet for etterprøving er for lite. Det legges for lite vekt på biologisk opphav, når barnets beste blir vurdert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder