GAMBLING PÅ NETT: Både Betsson og Unibet tilbyr sine kunder en rekke forskjellige spill, men uttaler at de følger nøye med på kundene sine. Foto: Skjermdump Foto: ,

Slik følger spillselskapene med på  nettgamblerne

Kan kreve legitimasjon ved utbetalinger av gevinster

Følger med på spillernes atferd

Millioner av mennesker verden rundt gambler på nett. Slik er retningslinjene hos to av nordens største nettbaserte spillselskaper.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG omtaler i dag politiets teori om at den 17 år gamle gutten som er siktet for drapsforsøk på sin far (52) og storebror (19), skal ha spilt for store pengebeløp hos nettbaserte spillselskaper.

Etter det VG erfarer har politiet opplysninger om at gutten skaffet seg tilgang til og har misbrukt diverse kredittkort. Han skal ha opprettet et titalls kontoer hos spillselskaper i navnet til familiemedlemmer og registert kortene der, slik at han fikk penger å spille for.

Unibet og Betsson er to av flere spillselskaper som nevnes i opplysningene VG besitter.

Gambling-gigantene sier til VG at de har svært strenge regler for sine kunder, og følger nøye med på deres aktiviteter for å luke ut de som svindler.

Deres retningslinjer skal blant annet hindre at mindreårige får spille på sidene deres, at personer misbruker bankkort og sørge for at gevinstene havner i riktig lommebok.

Slik følger de to spillselskapene med på sine brukere:

Opprette konto:

For å opprette konto må man registrere seg med personopplysninger og være over 18 år.

Hvis bankkortet man registrerer seg med allerede er registrert på en annen konto kan man ikke bruke det bankkortet for å gjøre innskudd av penger, forteller Peter Alling, pressekontakt i Unibet.

Hvis noen forsøker å opprette en konto som har identisk navn og fødselsdag som en allerede eksisterende, vil begge kontoene stenges, legger han til.

Pengebeløp:

STRENGE REGLER: Pressetalsmann for Unibet, Peter Alling, forteller at selskapet følger årvåkent med på sine kunder for å unngå svindel. Foto: Privat Foto: ,

Unibet har ikke en øvre beløpsgrense for hva kundene kan spille for. Hos Betsson må store spill bli vurdert av et team som har opptrening i se om noe er unormalt. Dette gjelder også store innskudd og uttak.

– Jo høyere beløp du spiller for, jo mer interessant blir kundens spilleadferdsmønster blir man for oss fra et riskperspektiv. Det blir mer fokus på kunden jo mer de spiller for, sier Alling i Unibet.

Utbetaling av gevinst og penger:

Et av Betssons konkrete tiltak er beløpsgrenser for overføring, samt krav om identifikasjon ved større enkeltoverføringer før transaksjonen gjennomføres.

– Da kan vi kreve å få tilsendt bilde av pass eller førerkort for å identifisere personen, sier Mellqvist.

Dersom en kunde ønsker å overføre penger fra en Unibet-konto til en annen enn den man er registrert med, får man spørsmål fra selskapet om bytte av bank eller bankkonto.

Pengegevinsten blir stoppet dersom kunden forsøker å sette pengene over til en bankkonto som ikke registrert som kunden sin i systemet eller om den bevisst tilhører en annen person, forklarer Alling.

– I slike tilfeller må kunden dokumentere at de har byttet bank slik at utbetalingen eller overføringen skal skje korrekt.

Dette gjør selskapene mistenksomme:

FØLGER MED: Mikael Mellqvist i Betsson forteller at selskapet tar svindelforsøk svært alvorlig. Foto: Privat Foto: ,

Spillselskapet kan fatte mistanke om svindel dersom en kunde plutselig endrer atferd på nettsiden. Det kan dreie seg om at kunden helt plutselig spiller for langt høyere beløp enn tidligere, at kunden vil overføre store beløp, overføre pengene til et nytt kontonummer eller at personopplysningene ikke stemmer.

– Oppdager vi merkelige transaksjoner vil kontoen umiddelbart bli stengt, og de berørte parter blir varslet, sier Mellqvist i Betsson.

Unibet kan følge IP-adresser for å styrke eller svekke mistanke til svindel.

Konsekvenser ved svindel:

Dersom en kunde blir tatt for juks stenges kontoen umiddelbart og spillselskapet vil normalt kontakte politiet.

Hvis man har oppgitt feil eller mangelfulle opplysninger kan kontoen bli stengt inntil man kan dokumentere forandring i opplysningene eller gi en god forklaring på feilen, sier Alling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder