KUNNSKAPSRIK: Jon Bing var professor og forfatter. Foto: JAN PETTER LYNAU

Jon Bing er død

Professor og forfatter Jon Bing er død, 69 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det melder Dagbladet.

- Jeg kan dessverre bekrefte at Jon Bing er gått bort, sier Jon Wessel-Aas til VG, partner i advokatfirmaet Bing & Hodneland.

Wessel-Aas understreker at det ikke er noe dramatisk bak dødsfallet.

- Han har vært i full sving helt til nylig med både arbeid, skriving og forelesninger. Jon var en ekstremt kunnskapsrik mann, et multitalent og kreativ sjel, sier Wessel-Aas.

Det har kollegene nytt godt av, skal vi tro advokatpartneren.

- Raus

- Vi fikk raust tildelt mye av kunnskapen, han nølte ikke med å stille opp og bidra. Han var en kollega som var gull verdt.

Wessel-Aas legger til at Bing var en anerkjent forsker og jurist langt utover Norges landegrenser.

- Nesten mer anerkjent ute i verden for sitt arbeid gjennom mange tiår og kompetansen innen jus og teknologi. Han vil selvfølgelig bli savnet, det sier seg selv.

Også Bings andre arbeidsgiver, Universitetet i Oslo, bekrefter dødsfallet.

- Det er med stor sorg at vi har mottatt meldingen, sier Steinar Hafto Myre ved Juridisk fakultet til VG.

Forfatter og professor

Jon Bing regnes som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk og var dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Bing har sammen med Tor Åge Bringsværd gitt ut en rekke bøker innenfor science fiction-sjangeren, både for barn, ungdom og voksne. Han har dessuten forfattet en rekke faglitterære bøker.

Sammen med Tor Åge Bringsværd sto Bing også for den første science fiction-serien på norsk fjernsyn, serien «Blindpassasjer» som gikk på NRK i 1978, og ikke minst flere episoder av suksessen «Helmer og Sigurdsson».

Jon Bing har også vært en engasjert og ofte benyttet etikkekspert når det gjelder teknologi og opphavsrett innenfor digitale medier.

Utnevnt til ridder

Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999, var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet og har vunnet flere forfatterpriser - blant annet Rivertonprisen og Brages hederspris. Som tredje nordmann i historien er han innehaver av Nordisk juristpris.

Jon Bing var født i Tønsberg, men vokste opp i Trondheim der familien flyttet til fra Kragerø da han var tre år gammel. Han har bodd i Oslo i en årrekke.

Bing ble født i Tønsberg i 1944, og har i tillegg til en rekke juridiske verker gitt ut flere skjønnlitterære bøker.

Bing var æresdoktor ved Stockholms Universitet (1997) og Københavns Universitet (1998). Han ble tildelt Brageprisens Hederspris 2001.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder