OVERSVØMT: Slik så det ut i Elverum fredag. Vannstanden her er nå på vei nedover. Foto: Torstein Bøe

Over det verste, men noen steder stiger fortsatt vannet

Flommen har kulminert på stedene hvor den har vært verst. Nå øker den i de nedre delene av vassdragene. E6 har åpnet igjen, men flere veier er fortsatt stengt.

Publisert:

Siste statusoppdatering fra NVE forteller at flommen som har herjet på store deler av Østlandet de siste dagene nå har nådd sin topp i de øvre delene av vassdragene, og er på vei nedover. I de nedre delene øker den fortsatt.

les også

Ordføreren om vårflommen i Trysil: – For mange er det en fortvilt situasjon

– I går kom det lite nedbør på Østlandet. Nedbør- og temperaturprognosene for de kommende dagene er gunstige for fortsatt nedgang av flomvannføringene, sier Elise Trondsen, vakthavende hydrolog i NVE søndag formiddag, på varsom.no.

– Det er derfor elvene ikke vil komme tilbake til nivåene de har hatt denne uka, selv om det blir varmt nå i starten av neste uke.

Kan føre til mindre jordskred

Vannstanden i Mjøsa og Øyeren er forventet å fortsette å stige utover i neste uke. Også Tyrifjorden og Randsfjorden stiger, mens Drammenselva ved Mjøndalen bru ligger stabilt på oransje varslingsnivå.

les også

Tora (82) flomevakuert i Hedmark: – Jeg har kjøpt meg vadere

Trondsen sier det er viktig at alle som bor langs sjøene der flommen enda ikke har nådd toppen flytter og sikrer verdier mot flomvannet.

Jordskredvakt i NVE, Mads-Peter Dahl, sier at erosjon i vassdrag og rask senking av vannstanden etter flom kan utløse mindre utglidninger langs vassdraget.

– I områder med marine avsetninger, og spesielt hvor det er kartlagt kvikkleite, er det viktig å varsle beredskapsansvarlig i kommunen ved observasjon av slike hendelser, sier han.

E6 åpnet - flere veier fortsatt stengt

Riksvei 3 var søndag formiddag fortsatt stengt mellom Rena og Koppang, ved Furuset, som følge av flommen.

Ved 12.30-tiden søndag blir veien imidlertid åpnet igjen.

les også

Elverum: – Store trær flyter forbi

Også Europavei 16 Kløfta - Riksåsen (Riksgrensen) på strekningen Kongsvinger - Masterud, Riksvei 2 Kongsvinger - Flisa, på strekningen Norhov - Roverud, og Fylkesvei 719 på strekningen Auma - Auma stasjon er stengt.

Fylkesvei 319 Brunlaug, på strekningen Brunlaug - Bessrud, har redusert framkommelighet.

E6, som var stengt på strekningen Lillehammer - Otta lørdag, åpnet for full trafikk igjen lørdag kveld. Det er nedsatt fartsgrense til 50 km i timen på en to kilometer lang strekning sør for Fåvang, grunnet jordvollen som Vegvesenet måtte bygge langs veibanen for å holde flomvannet ute.

Her kan du se Statens vegvesens oppdaterte oversikt over trafikken.

I Kongsvinger ble et bofellesskap evakuert lørdag:

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder