OVERSVØMT: Slik så det ut i Elverum fredag. Vannstanden her er nå på vei nedover.
OVERSVØMT: Slik så det ut i Elverum fredag. Vannstanden her er nå på vei nedover. Foto: Torstein Bøe

Over det verste, men noen steder stiger fortsatt vannet

INNENRIKS

Flommen har kulminert på stedene hvor den har vært verst. Nå øker den i de nedre delene av vassdragene. E6 har åpnet igjen, men flere veier er fortsatt stengt.

Publisert: Oppdatert: 13.05.18 12:18

Siste statusoppdatering fra NVE forteller at flommen som har herjet på store deler av Østlandet de siste dagene nå har nådd sin topp i de øvre delene av vassdragene, og er på vei nedover. I de nedre delene øker den fortsatt.

– I går kom det lite nedbør på Østlandet. Nedbør- og temperaturprognosene for de kommende dagene er gunstige for fortsatt nedgang av flomvannføringene, sier Elise Trondsen, vakthavende hydrolog i NVE søndag formiddag, på varsom.no.

– Det er derfor elvene ikke vil komme tilbake til nivåene de har hatt denne uka, selv om det blir varmt nå i starten av neste uke.

Kan føre til mindre jordskred

Vannstanden i Mjøsa og Øyeren er forventet å fortsette å stige utover i neste uke. Også Tyrifjorden og Randsfjorden stiger, mens Drammenselva ved Mjøndalen bru ligger stabilt på oransje varslingsnivå.

Trondsen sier det er viktig at alle som bor langs sjøene der flommen enda ikke har nådd toppen flytter og sikrer verdier mot flomvannet.

Jordskredvakt i NVE, Mads-Peter Dahl, sier at erosjon i vassdrag og rask senking av vannstanden etter flom kan utløse mindre utglidninger langs vassdraget.

– I områder med marine avsetninger, og spesielt hvor det er kartlagt kvikkleite, er det viktig å varsle beredskapsansvarlig i kommunen ved observasjon av slike hendelser, sier han.

E6 åpnet - flere veier fortsatt stengt

Riksvei 3 var søndag formiddag fortsatt stengt mellom Rena og Koppang, ved Furuset, som følge av flommen.

Ved 12.30-tiden søndag blir veien imidlertid åpnet igjen.

Også Europavei 16 Kløfta - Riksåsen (Riksgrensen) på strekningen Kongsvinger - Masterud, Riksvei 2 Kongsvinger - Flisa, på strekningen Norhov - Roverud, og Fylkesvei 719 på strekningen Auma - Auma stasjon er stengt.

Fylkesvei 319 Brunlaug, på strekningen Brunlaug - Bessrud, har redusert framkommelighet.

E6, som var stengt på strekningen Lillehammer - Otta lørdag, åpnet for full trafikk igjen lørdag kveld. Det er nedsatt fartsgrense til 50 km i timen på en to kilometer lang strekning sør for Fåvang, grunnet jordvollen som Vegvesenet måtte bygge langs veibanen for å holde flomvannet ute.

Her kan du se Statens vegvesens oppdaterte oversikt over trafikken.

I Kongsvinger ble et bofellesskap evakuert lørdag:

Her kan du lese mer om