FÅR KRITIKK: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), her i en moderne CV-90 kampvogn, vil ikke skaffe nye stridsvogner før tidligst i 2025, Ap mener at forsvarsforliket nå er brutt. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nekter å oppfylle forsvarsforliket

Regjeringen stritter fortsatt imot kravet fra Ap og KrF om å gi Hæren moderne stridsvogner, og å opprettholde Brigadens 2. bataljon på Skjold i Troms.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen har heller ikke funnet plass til å opprettholde en større helikopterstøtte for Hæren i Nord-Norge enn tre maskiner, mens seks Bell-helikoptre skal flyttes fra Bardufoss til Rygge.

I forsvarsforliket fra høsten 2017 forutsatte Ap, KrF og Venstre at Hæren fortsatt skulle få helikopterstøtte, og både HV og Hæren skulle få flere soldater enn Høyre-Frp regjeringen opprinnelig foreslo.

les også

Russerne kommer, og nå vokser NATO-øvelsen i Norge

Avtalebrudd

– Det er arrogant å ikke forholde seg til Stortingets vedtak om å satse på Hæren, skriver Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, i en tekstmelding til VG.

Hun legger til at regjeringen bryter avtalen de gjorde med KrF og Ap om Hæren i fjor høst:

– Denne regjeringens nedprioritering av Hæren bare fortsetter, legger Huitfeldt til.

– Det er surrealistisk å høre Huitfeldt betegne et budsjett der Hærens budsjett øker med en halv milliard, aktiviteten øker og Hæren får kampluftvern - som de ikke har hatt siden begynnelsen av 2000-tallet, som en nedprioritering av Hæren. Arbeiderpartiet hadde vært tjent med å lese det som står i budsjettet før de svarer på autopilot, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

les også

Forsvarsforliket i spill: Ap raser mot skjevdeling av helikoptre

Leie inn helikoptre

Men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil heller leie inn sivile helikoptre i Nord-Norge når Brigaden har behov for det, blant annet til medisinsk evakuering:

«Forsvaret har høsten 2018 inngått en rammeavtale for innleie av sivile helikoptre», skriver Bakke-Jensen i forslaget til forsvarsbudsjett.

«Helikoptrene vil være under militær kommando når de benyttes av Forsvaret, og vil støtte operasjonene der det er operativt forsvarlig i forhold til trussel og situasjonen for øvrig», legger han til.

Stridsvogner etter 2025

Nye stridsvogner vil bli innfaset etter 2025:

«Eksisterende stridsvogner vil bli gitt en levetidsforlengelse for å opprettholde kapasiteten inntil nye stridsvogner er på plass», skriver Bakke-Jensen i budsjettforslaget.

Forsvarsbudsjettet økes med fire milliarder kroner, eller 7,8 prosent til 59 milliarder kroner i forslaget fra regjeringen.

– VI styrker ambisjonen for landmakten og øker Heimevernets evne til å øve, sa finansminister Siv Jensen (Frp) i finanstalen mandag morgen.

les også

Støre vil kjøpe brukte helikoptre til Hæren i Nord-Norge

Bataljon sendes hjem

Heller ikke ønsket fra de to opposisjonspartiene om å opprettholde infanteriavdelingen på Skjold fullt oppsatt med befal og vernepliktige, blir imøtekommet av regjeringen:

Regjeringen vil gjøre om 2. bataljon fra en lett infanteriavdeling til en mekanisert bataljon, basert på mobiliseringsdisponert personell.

Opposisjonen ville ha nye kostnadsberegninger for å opprettholde bataljonen, men regjeringen fastholder at det blir for dyrt å opprettholde en stående 2.bataljon.

Det betyr et fåtall offiserer på jobb i Indre Troms, mens resten av avdelingen består av soldater som er ferdig med førstegangstjenesten, men som skal trenes årlig og kunne mobiliseres i løpet av få dager.

Vilkår for amerikanske soldater

I juni sa KrF-leder Knut Arild Hareide at partiet hadde tatt forbehold om at det ikke må oppstå en ubalanse mellom norske og amerikanske soldater i Indre Troms, for å godta at US Marines får ha soldater på rotasjon i Troms, i tillegg til i Trøndelag.

– Vi forutsetter at regjeringen opprettholder 2.bataljon som en stående avdeling i Brigaden, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Det mangler fortsatt et formelt stortingsvedtak før regjeringen kan endre oppsetningen for 2.bataljon slik de ønsker.

PS: I en tidligere utgaven skrev VG at regjeringen ville flytte samtlige Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge. Det var ikke korrekt. Opplegget er at tre maskiner skal stå igjen i nord.

Les også

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Solberg-regjeringen
 3. Frank Bakke-Jensen
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)
 6. Anniken Huitfeldt

Flere artikler

 1. KrF uenig med regjeringen: Ypper til forsvars-omkamp

 2. Regjeringen vil oppheve forsvars-vedtak i Stortinget – Ap reagerer

 3. Ap frykter NATO-kjeft: Vil blåse opp forsvarsbudsjettet

 4. Forsvarets langtidsplan: Hæren får to nye bataljoner – Marinen må vente lenge på nye fartøy

 5. Forsvaret vil ha en ny brigade i Sør-Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder