Natt til 2. Påskedag ble et veggmaleri av stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) hengt opp på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkels gate i Bergen. Nå er det solgt på auksjon for 500.000 kroner. Pengene skal gå til palliativ behandling gjennom Kreftforeningen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

Omstridt Listhaug-maleri solgt for 500.000 kroner

Kunstverket av Sylvi Listhaug som først dukket opp på en husvegg i Bergen i påsken, er nå solgt til en mann fra Sarpsborg for 500.000 kroner.

 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Under den tradisjonsrike «Herremiddagen» i galleriet og kultursenteret Rekstensamlingene på Fjøsanger i Bergen 30. august, kom det inn et bud på 450.000 kroner. Da auksjonen startet tirsdag kveld, var det høyeste budet kommet opp i en halv million kroner, som også ble budet som ble godtatt, melder NRK og TV 2. Gatemaleriets nye eier er en mann fra Sarpsborg.

Det kontroversielle kunstverket, som har tittelen «Making a Martyr» og er malt av gatekunstneren «AFK», dukket opp på en husvegg i Bergen sentrum andre påskedag. Noen dager senere ble det malt over med svart maling, men noen studenter tok det ned og klarte å fjerne malingen ved hjelp av neglelakkfjerner.

Studentene solgte etter hvert maleriet til en privat kjøper for 300.000 kroner, som ga det videre til Tore Gudmestad som selv hadde hatt inne et bud på 270.000 kroner. Gudmestad er far til journalist og skribent Thea Steen, som døde av kreft i 2016, 26 år gammel. Steen frontet Kreftforeningens Sjekk deg-kampanje og mottok også Kreftforeningens hederspris.

Gudmestad har stilt ut maleriet i Gategalleriet i Bergen, og publikum har samtidig hatt muligheten til å donere penger til foreningen. Pengene for maleriet skal gå til palliativ behandling gjennom Kreftforeningen.

– Det er en fantastisk sum som går til et flott formål, sier Christer Holm i Gategalleriet til NRK.

Mer om

 1. Gatekunst
 2. Sylvi Listhaug
 3. Bergen

Flere artikler

 1. Listhaug-maleri på auksjon: Bud på 450.000 kroner

 2. Snur etter kritikk fra Assange-kunstner

 3. Ny kjæreste for Sturla Berg-Johansen

 4. Detektiv fant stjålet Picasso-maleri verdt 250 millioner

 5. Antatte Hitler-malerier ble ikke solgt

Fra andre aviser

 1. Krangel om Assange-bilde

  Bergens Tidende
 2. Assange-bilde tatt ned

  Aftenposten
 3. Krangler om Assange-bilde

  Aftenposten
 4. Stjålne Slettemark-akvareller etterlyses

  Bergens Tidende
 5. Møt mannen som gjorde «skammens mur» til verdens lengste kunstverk

  Aftenposten
 6. Stiller ut naboenes malerier

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder