BLÅTT ER SNØ: Kartet viser antatt nedbør fra i dag til kommende onsdag. Det kan falle 30–50 cm snø i indre Agder og i fjellet i Rogaland og Hordaland, mens Østlandet, høyereliggende strøk, kan få 20–30 cm. Foto: KART: STORMGEO

Senvinteren er på vei – snøbyger i en uke

Har du skiftet til sommerdekk? Det kan ha vært en tabbe. Kommende uke er det ventet lavtrykk på lavtrykk som vil gi snøbyger over store deler av landet. Kanskje vil det vare i to uker.

– Ja, de lavtrykkene vi hadde i februar, fraktet mye mild luft fra Kanariøyene og oppover til oss, og det ga veldig mildt vær. Nå kommer luftmassene fra Nord-Atlanteren, rett fra vest, og den er kjølig og fuktig, forklarer meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo.

Tradisjonelt er mars en vårmåned, men innen meteorologi defineres våren med normal døgnmiddeltemperatur mellom 0 og 10 grader.

Nå blir det derimot vintervær igjen.

SENVINTER PÅ VEI: Nord-Norge må slite med kuling og kanskje en halvmeter nysnø denne uken, mens Sør- og Østlandet kan får 20–40 cm snøpåfyll. Foto: Kallestad, Gorm

les også

Våren lar vente på seg – nå kommer kulden

Nord-Norge kan få halvmeter

Områdene som stort sett slipper unna snø og annen nedbør, er Møre og Trøndelag. De ligger i le for vind og skyer, og kan få en riktig flott uke med både sol -riktignok med vinterlige temperaturer.

I Trondheim blir det også kaldere, særlig i midten av uken. Allerede er gradene nede på minussiden her.

KULING OG SNØ: Ytre strøk av Troms og Finnmark kan få 30–50 cm snø fram til onsdag. Foto: KART: STORMGEO

Men i nord er det ventet en hel liten uke med snøbyger:

– Det ligger flere mindre lavtrykk og sirkulerer i Barentshavet, og disse gir snøbyger fra typisk Lofoten og hele kysten av Troms og Finnmark helt øst til Varangerhalvøya. Det er tidvis ventet både stiv og sterk kuling i dette – det varierer ganske mye, forklarer Krogsæter.

I Nord-Norge er det spådd inntil 10 minusgrader.

Særlig kaldt er det i Spitsbergen nå. De kalde temperaturene fortsetter inn i neste uke, med 20 minusgrader i starten av uken, opplyser statsmeteorolog Siri Wiberg ved Metorologisk institutt.

KULING OG SNØ: Tromsø – og kysten fra Lofoten til Varanger blir preget av kuling og snøbyger hele kommende uke. Her fra Grønnegata i Tromsø i snøstorm. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / Scanpix

les også

Nordmenn værfaste på Kreta

Snø i sør og øst

Lavtrykkene som kommer inn mot Sør-Norge er store i utstrekning, og går i en litt sørlig bane, slik at nedbøren også kommer inn over Sør- og Østlandet.

– Det betyr at vi får sludd- og regn helt nede ved kysten, men litt oppe i høyden vil dette falle som snø. Det er ikke utenkelig at noen områder vil få 20–30–40 cm med snø denne uken, anslår han.

– Typisk vil det gjerne snø oppe i Holmenkollen, mens det kommer sludd og regn nede i Oslo sentrum, sier han.

– Vi skal ikke avskrive vinteren helt ennå. Det er plussgrader nå, men i neste uke ender nok gradene på minussiden. Det er også spådd mer nedbør når vi er på det aller kaldeste, som i Oslo vil være i midten av neste uke, sier Siri Wiberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder