VARM FORMØRKELSE: Samtidig som den lengste måneformørkelsen på over hundre år inntraff i går kveld, bredte tropevarmen seg over store deler av landet. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Disse stedene var det varmest natt til lørdag

– Alle fylkene fra Nordland fra Vest-Agder i Sør har hatt tropenatt, melder meteorologene. Disse stedene var det varmest.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Meteorologene hadde på forhånd meldt at natt til lørdag kom til å bli het – slik ble det også.

Ifølge meteorolog Kristen Gislefoss fikk hele landet føle varmen på kroppen.

– Mange har hatt tropenatt. Alle fylkene fra Nordland i Nord til Vest-Agder i Sør, sier han til VG.

Tropenatt rekordmange steder

I Trøndelag var det tropenatt hele 13 steder, mens det i Rogaland var tropenatt ni steder, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter. Aller varmest var det i Lysebotn, der temperaturen aldri kom under 25,1 grader, melder NTB.

NTB rapporterer videre om tropenatt to steder i Sogn og Fjordane i Kråkenes og Njøs. I Hordaland inntraff det fire steder, mens Møre og Romsdal hadde tropenatt tre steder.

– Den nordligste tropenatten var i Kvaløyfjellet på Sømja i Nordland, sier Gislefoss til VG, der temperaturen var 21,1 grader på det laveste.

På sør- og østlandet ble den høyeste temperaturen målt på Blindern i Oslo med 23,9 grader som minimumstemperatur. Andre og tredjeplass lå rett bak på desimalnivå.

Varmepallen i denne delen av Norge så slik ut:

  1. Blindern i Oslo 23,9 grader.
  2. Sola i Rogaland, 23,8 grader.
  3. Gullhomen i Østfold 23,7 grader.

Alle temperaturene er minimumstemperaturer.

VARMT: Tropenetter blir vanligvis målt nær sjøen. I natt har imidlertid temperaturene vært høyest i innlandet, noe som ikke er dagligdags, ifølge Gislefoss. Foto: Markus Aarstad

Uvanlig

Ifølge Yr.no har begrepet «tropenatt» ingenting med tropene å gjøre, men er definert som en natt hvor den målte minimumstemperaturen ikke går under 20 grader.

Videre forklarer nettstedet at man normalt får de høyeste temperaturene på dagtid i indre strøk, mens tropenettene vanligvis blir målt nær sjøen.

«Dette skyldes at havet ikke avkjøles på samme måte som landområdene på nattetid, og dermed kan bidra til å holde landområdene i nærheten oppvarmet», skriver Yr.

Gislefoss bekrefter at varmerekordenes plassering er uvanlige:

– Vanligvis er det fyrstasjoner som får tropenetter på denne tiden av året. Temperaturene har i natt vært høyest i innlandet, noe som ikke er dagligdags, sier han til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder