Tusenvis på abortdemonstrasjon: – Regjeringen vil ta oss 40 år tilbake i tid

EIDSVOLLS PLASS (VG) Over 8000 mennesker samlet seg lørdag foran Stortinget for å vise sin motstand mot Erna Solbergs abortflørt med KrF.

 • Hilde Kristine Misje
 • Edda Drægni
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Skilt med «Min kropp, mitt valg», «Aldri mer strikkepinner» og «Min kropp, min rett» var å se på demonstrasjonen som lørdag utartet seg foran Stortinget.

På Eidsvolls plass talte blant annet SVs Kirsti Bergstø, lege Mina Adampour og leder i Venstrekvinnelaget, Naomi Røkkum.

Årsaken til at tusenvis tok til gatene er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen for å få KrF med i regjering. Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne paragraf 2c i abortloven. Denne paragrafen åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Solberg svarte at hun var klar til å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort og stilte seg åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen i abortloven.

I denne videoen forklarer statsminister Erna Solberg hva hun tenker om endringer i dagens abortlov.

Her kan du se sendingen vår fra demonstrasjonen i Oslo lørdag.

SV-politiker Inga Marte Thorkildsen var en av de som hadde møtt opp.

– Hvis vi ikke stiller opp og sier fra nå, så kan det hende dette skjer. Det må vi forhindre i solidaritet for dem som kommer etter oss. Min egen mor var med å kjempe abortkampen frem, og vi må si ifra. Erna har provosert halve Norges befolkning. Hun har undervurdert sprengkraften i denne saken, og det tror jeg hun kommer til å angre på, sa hun til VG.

Thorkildsen tilføyet at én ting er å diskutere nye lover ut ifra for eksempel ny teknologi, men at hun finner det provoserende å legge en lov med «så mye symbolkraft på forhandlingsbordet for å tekke noen av de mest konservative kristne miljøene».

DEMONSTRERTE: Inga Marte Thorkildsen foran Stortinget lørdag. Foto: Solberg, Trond

– Vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort,

Demonstrasjonens første taler var Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar.

– Vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort, ropte hun fra scenen.

Stø mente at for få folk legger inn tid og krefter og organiserer seg for å beholde «seirene vi har oppnådd», og oppfordret alle til å melde seg inn i en kvinneorganisasjon.

– Vi trenger dere og dere trenger oss, sa hun til en jublende respons.

KLAR BESKJED: Rundt 8000 mennesker møtte opp foran Stortinget lørdag. Foto: Solberg, Trond

Lege Mina Adampour holdt også appell.

– Regjeringen vil bruke sin makt til å vippe vektskålen i sin favør, sa hun, og advarte om at kvinners helse vil være det eneste kriterium for selvabort om regjeringen «får det som de vil».

– Regjeringen vil ta oss 40 år tilbake i tid. Det skal de ikke få klare, sa Adampour.

MØTTE OPP: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV). Foto: Solberg, Trond

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, møtte også opp på demonstrasjonen, og fortalte VG at det var viktig for henne å være der.

– Jeg har kjempet for at Norge skal ha en god abortlov i snart 50 år. Det er veldig godt å se at det er så mange her i dag, både kvinner og menn. I dag har vi alle her sendt en klar melding til Erna Solberg om at det som skjer er helt uakseptabelt, sa hun til VG.

– Erna, hvordan våger du

– Erna hvordan våger du å bruke dette som et testpolitisk spill, sa tredje taler på scenen, Katrine Mital som er polsk abortaktivist.

– Hvordan våger du å bestemme over andre kvinners kropp, fortsatte hun.

Marianne Borgen sier til VG hun er overrasket over at Erna Solberg har lagt abortloven på forhandlingsbordet.

– Det å ha regjeringsmakt handler også om verdier. Denne demonstrasjonen er en verdikamp, som handler om at kvinner skal få bestemme over sin egen kropp, sa Borgen til VG.

MED PLAKAT: f.v. Erlend Kaasereff (18), Audun Hammer Hovda (19), Amandus Furuvold (17) Anneli Drevdal (19) og Anna Victoria Fredriksen (18) fra Sosialistisk ungdom bar plakat med påskriften «Din kropp, ikke Erna sitt forhandlingskort». Foto: Solberg, Trond

Slampoet, forfatter og aktivist Guro Sibeko tok så til scenen.

– Herregud så lei jeg er, jeg er så sliten jeg, av det her, at jeg har menstruert i flere år i strekk, jeg begynner å tro at det ikke er livmorslimhinnen som blør, at det er sår jeg synes forlengst bør vær grodd, startet hun appellen.

Sibeko uttrykket at hun var sliten og lei, og sa at flere har ropt «slagord hele livet».

– Vi har løpt et helt jævla maraton av demonstrasjonstog mellom Stortinget og Kristenfundamentalistenes makabre ketsjupdokkesirkus, sa Guro Sibeko til en jublende respons.

SLAGORD: Slagord som dette kunne høres under lørdagens abortdemonstrasjon i Oslo. Foto: Solberg, Trond

Planlagt demonstrasjoner i 33 byer

Fra Alta i nord til Mandal i sør er det planlagt flere demonstrasjoner for å bevare dagens abortlov. I byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø har flere tusen meldt sin interesse, men også på mindre steder som Stjørdal, Volda/Ørsta og Bø er det varslet demonstrasjon.

Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar, som står for arrangementet i flere av byene, tror motstanden kan bli like stor som da over ti tusen gikk i 8. mars-tog mot regjeringens forslag om en reservasjonsrett.

– Det sitter nok litt i norske kvinners ryggmargsrefleks, når det kommer til slike utspill om abortloven, sier Cathrine Linn Kristiansen, som sitter i ledelsen til Kvinnefronten til VG.

ABORTDEMONSTRASJON: Tusenvis av mennesker er samlet foran Stortinget og demonstrer mot at Erna Solberg har åpnet opp for samtaler rundt abortloven. Foto: Trond Solberg

Ventet 10 000 demonstranter

Ifølge NTB var det ventet at 10 000 mennesker ville gå i demonstrasjonen mot Erna Solbergs abortflørt med KrF, og eventuelle endringer i abortloven.

Rundt klokka 15 ble det opplyst fra scenen foran Stortinget at opptellere hadde meldt inn over 8000 oppmøtte demonstranter i Oslo.

MØTTE OPP: – Det er trist og synd at regjeringen og Erna Solberg selger kvinnekropp for regjeringsmakt, sier Ingvild Reymert (34) som møtte opp på abortdemonstrasjonen lørdag. Foto: Trond Solberg

Ingvild Reymert (34) er en av de mange som møtte opp i Oslo.

– Først og fremst er det helt fryktelig at vi er her i dag. Den kampen trodde jeg mødrene våre tok, sier hun til VG.

Reymert legger til at hun likevel synes det er fint at det har møtt opp så mange og at det viser at forslaget ikke har støtte i befolkningen.

– Det er trist og synd at regjeringen og Erna Solberg selger kvinnekropp for regjeringsmakt, tilføyer hun.

Onsdag måtte statsministeren svare på en rekke spørsmål i Stortinget om abortsaken, der var hun opptatt av å presisere at de politiske forhandlingene med KrF ikke har startet enda.

– Skremt at vi må stå å demonstrere i 2018

Fjerde appell ble holdt av Kjersti Barsok fra NTL. Hun spurte seg hvilket år det var vi levde i når «de som vil endre abortloven kaller det for en historisk mulighet».

Da Naomi Røkkum fra Venstrekvinnelaget var oppe foran demonstrantene sa hun at hun ble rørt av å se at så mange hadde møtt opp, men at hun også var skremt over at de må stå og demonstrere i 2018.

Røkkum trakk frem Solfrid Grøndahl som «en av mange mødre av alvorlig syke barn som støtter andre kvinners rett til å velge», og leste fra Grøndahls «En mors bønn» :

– Kan dere forstå hvor vanvittig vondt det er å være forelder til et barn som du skal se lide hele livet. Du vil så gjerne avhjelpe smerter og alt det vonde barnet ditt sliter med, men du må være hjelpeløs tilskuer, sa hun følelsesladd. Hvor mange ganger har vi ikke ønsket at vi kunne bytte plass med jenta vår.

Røkkum sa også at debatten har blitt blåst ut av proporsjoner.

– Kvinners rettigheter skal ikke ofres på et forhandlingsbord. IKKE rør abortloven! sa Røkkum og ble møtt med stor applaus.

ENGASJERT: – Jeg synes det som skjer nå er et stort tilbakeskritt, og derfor er det viktig for meg å være her i dag, sier Oddne Hølaas (24) til VG. Foto: Solberg, Trond

Kirsti Bergstø fra SV hilste så sine søstre og sa det strålte av samhold i oppmøtet.

– Ligg langt unna livmora vår!

– For du, Erna Solberg har rørt opp i raseriet fra generasjoner av kvinner i kamp. Raseriet til dem som stod fremst da det ikke alltid stod så mange bak som i dag. Dem som våget å heve røsten for egen hverdag, sånn som vi nå må for vår egen morgendag, sa hun.

– For vi står oppreist i dag, mange i lag, skyldfri og skamløse!

Demonstrasjonen ble avsluttet med musikk fra Akerselva kvinnekor.

Les også

 1. Solberg: – Denne regjeringen har ikke noe arbeid for å endre dagens abortlov

  Statsminister Erna Solberg (H) avviser at den sittende regjeringen arbeider for å endre dagens abortlov.
 2. Kjære Erna Solberg: – Min beundring for deg er kraftig svekket

  Kjære Erna Solberg. Jeg er et aktivt medlem i Høyre, og har tillitsverv i partiets lokalforening i Bærum.

Mer om

 1. Abort
 2. Oslo
 3. Politikk
 4. Erna Solberg
 5. Rettigheter
 6. Kirsti Bergstø
 7. Kvinnegruppa Ottar

Flere artikler

 1. Demonstrasjoner for abortloven i 33 byer

 2. Erna om regjeringsforhandlinger: – De neste ukene blir spennende

 3. – Min mor tok ulovlig abort i Iran. Jeg kan ikke tro jeg må forsvare dette i Norge i 2018

 4. Ap-Huitfeldt beskylder Erna Solberg for kynisk abort-spill for å beholde makten

 5. Støre om Solbergs abort-forslag: Kan utvide grensen for fri abort

Fra andre aviser

 1. Demonstranter klare til kamp for dagens abortlov

  Fædrelandsvennen
 2. Demonstranter slo ring rundt abortloven

  Bergens Tidende
 3. Tusenvis samlet seg til støtte for abortloven: – Forstår at mange kvinner og unge jenter er fortvilet og oppgitt i dag

  Aftenposten
 4. La kvinnene komme til orde og kreve sin rett

  Aftenposten
 5. Fortalte om egen abort i demonstrasjon mot Erna Solberg og KrF

  Aftenposten
 6. Også Hareide kaller abortdemonstrasjonen foran Stortinget for usaklig

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no