IKKE IMPONERT: SV-leder Audun Lysbakken mener det bare er et spill at Frp er motstandere av eiendomsskatten. Foto: Brian Cliff Olguin, VG

Lysbakken om Frps eiendomsskatt-forslag: – Ideer fra 1800-tallet

SV-leder Audun Lysbakken mener Frps forslag om dobbel stemmerett for personer som betaler eiendomsskatt på hytten sin er «vanvittig».

  • Kristian Aaser

Artikkelen er over to år gammel

– Det er forfriskende at Frp går tilbake til 1800-tallet for å finne nye ideer, bemerker SV-leder Audun Lysbakken ironisk overfor VG.

Bakgrunnen for reaksjonen hans er at Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad i VG søndag åpnet for at hytteeiere kan få dobbel stemmerett – i hjemkommunen og i kommunen der de skatter på hytta sin.

les også

Frp åpner for å gi dobbel stemmerett til hytteeiere som betaler eiendomsskatt

Lysbakken mener Frp med innspillet går tilbake til en tid der stemmerett var knyttet til hvor mye man eide.

– Det er et vanvittig forslag. Det de i realiteten forslår her, er at de som har råd til hytte, skal få mer å si i demokratiet vårt, slår han fast.

– Veldig urettferdig

Njåstad la i VG-intervjuet til at spørsmålet må utredes nærmere, men at hvis Frp får flertall for dette, vil de lage modeller som gir hytteeiere påvirkning over skattesammensetningene.

les også

Erna og Siv i skattefeide

Det er med dagens regelverk opp til kommunene selv om de ønsker å kreve inn eiendomsskatt, men den kan bare være på maksimalt syv promille.

Ifølge SV-lederen vil konsekvensen av prinsippet være at de med formuesskatt bør få stemme flere ganger, mens de som ikke betaler formuesskatt, ikke skal det.

les også

Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist

– Innfører man det prinsippet, må det gjelde alle former for skatt, sier Lysbakken.

Han legger i tillegg til at det vil føre til at lokalbefolkningen mister makt over egne lokalsamfunn.

– Dette vil kunne bety at hytteeiere fra en annen del av landet kan stemme mot nødvendige investeringer. Det kan ikke være sånn at eldre i en distriktskommune ikke får den eldreomsorgen de trenger fordi man har hytteeiere som stemmer annerledes. Det er veldig urettferdig, sier Lysbakken.

– Lurer folk

I Jeløya-plattformen, som Frp, Høyre og Venstre forhandlet frem i januar før regjeringen ble utvidet, fikk Frp gehør hos de andre regjeringspartiene for at kommuner kan innkreve eiendomsskatt på maksimalt fem promille for boliger og fritidsboliger -ned fra dagens makssats på sju promille.

les også

Frp-Siv åpen for å ta KrF inn i regjeringen

Frp sliter imidlertid med å få med seg KrF for å skaffe et stortingsflertall i ryggen.

Avslutningsvis kommer SV-lederen med et spark mot Njåstad og Frp:

– Frp lurer folk når de sier de er mot eiendomsskatt. I regjering gir de så lite til kommunene at mange ser seg nødt til å ha eiendomsskatt. Det er Siv Jensens skattekutt til de rike som fører til økt behov for eiendomsskatt, så Frp får bare slutte å late som om de er mot det, sier Lysbakken.

Mer om

  1. Politikk
  2. Audun Lysbakken
  3. Eiendomsskatt
  4. Njåstad

Flere artikler

  1. Frp åpner for å gi dobbel stemmerett til hytteeiere som betaler eiendomsskatt

  2. Hytteprivilegier

  3. Milliardæren Spetalen i strupen på SV og Høyre

  4. SV-lederen: - De rike har fått 316.000 hver i skattekutt

  5. Bompengeskyllebøtte i partilederdebatten: – Erna snur kappen etter vinden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder