Utreder norsk shariaråd

Kommunaldepartementet vil utrede mulighetene for å få etablert et religiøst shariaråd som har myndighet til å utstede skilsmisser i Norge.

Hanne Eide Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Kommunaldepartementet vil utrede mulighetene for å få etablert et religiøst shariaråd som har myndighet til å utstede skilsmisser i Norge.

- Vi ønsker en dialog med de miljøer dette gjelder. Det er helt klart et ønske om en slik domstol, om vi kan finne en måte å etablere det på i Norge. Men det må initieres av miljøene selv, sier kommunalminister Erna Solberg.

I England er det etablert flere shariaråd. På en studietur i juni i fjor besøkte en delegasjon fra departementet blant annet Sharia Council, rådet for den største sammenslutningen av islamske trossamfunn i England. Shariarådene har imamer med høy rettslærd kompetanse, og har myndighet i den muslimske verden til å utstede skilsmisser.

- Det ser ut til at de der har fått til noe de fleste muslimske trossamfunnene forholder seg til, sier Erna Solberg.

I juni skal hun møte imamer og muslimske organisasjoner i forbindelse med den kommende stortingsmeldingen «Det Flerkulturelle Norge».

- Der vil også skilsmisseproblematikken og mulighetene for et shariaråd i Norge tas opp, sier hun.

Talskvinne for moskeen World Islamic Mission, Amber Khan, er positiv til en slik prosess.

- Men det forutsetter blant annet at det sitter folk med riktig kompetanse i rådet. De må være mektig skolerte med høy utdannelse. Etableringen må skje i samarbeid med norske myndigheter, sier hun.

Imamene i hennes moské får ofte henvendelser fra kvinner som søker råd om blant annet skilsmisse. Men deres myndighet er bare rådgivende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder