BARNEHAGELØFTER: Finansminister Kristin HAlvorsen holder fast på løftet fra valgkampen om full barnehagedekning om to år. Foto: Mattis Sandblad

Her er SV-Kristins kravliste

Barnehage og skole koster 8 milliarder

SV-leder Kristin Halvorsen mener det er hennes parti som har tatt støyten for at de rød-grønne kan danne regjering. Nå forlanger hun politisk plaster på såret.

  • Veslemøy Lode
  • Line Torvik

VG har fått kravlisten Halvorsen forlanger å få gjennomslag for, når hun starter regjeringsforhandlingene med Jens Stoltenberg og Åslaug Haga på Soria Moria 26. september.

- Dette er ingen utfyllende liste, men dette er de desidert viktigste kravene. Disse tingene skal vi ha på plass, sier Kristin Halvorsen til VG.

- Det er SV som har tatt støyten i valgkampen. Vi har hatt et tøft løp. Det er opplagt at vi skal ha et forhandlingsresultat som vi kan stå inne for. Vi har gjort noen feil i denne valgkampen. Det skal vi lære av. Resultatet skal være forankret i partiet, og det skal være bærekraftig i fire år for SV, sier SV-lederen.

På listen er det totalt 22 krav hvorav barnehage- og skolekravene til Halvorsen vil koste 8 milliarder kroner.

- Dette er håndterbart. Det aller meste av dette er vi enige om, sier Stoltenberg.

Etter det VG vet, blir det svært viktig for SV at kulturen i regjeringens politiske prosesser skal være åpen, fordi SV frykter Aps kultur med å løse saker i lukkede rom.

- Kommer Venstre, og særlig KrF, med gode forslag, må vi være åpne for det. Regjeringens stortingsgrupper skal også bli inkludert, og ha innblikk i det regjeringen skal beslutte, sier en meget sentral SV-kilde.

SV frykter at det kan bli vanskelig for dem å få innsyn i prosesser i Ap-ledede departementer. SV-Kristin varslet i sin orientering til pressen i går at de vil at flere saker skal legges åpent frem i Stortinget. Hun mener for mange saker blir tatt opp i den utvidede utenrikskomiteen, som er et lukket forum.

- SV har en antiautoritær og prosessorientert arbeidsstil, sa hun til pressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder