Flytrafikken i gang fra i morgen

Fra kl 0630 tirsdag morgen vil flytrafikken over Sør-Norge være i gang igjen.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

FLYSTOPP: Det ble kaos og venting på Gardermoen da flytrafikken stanset mandag 27. september. Foto: Scanpix

Det er svar fra flygelederne på Røyken som gjør at Avinor kan gå ut og si at fly i Sør-Norge igjen vil komme på vingene.

Svar fra flygeledere

-De svar vi nå har fått gjør at vi med sikkerhet kan si at minst to av fem sektorer vil være åpne for innflyginger og avganger tirsdag morgen, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Han mener bildet nå ser langt lysere ut, blant annet fordi de to sektorene er de viktigste for trafikken over Oslo Lufthavn.

Reisende henstilles til å ta kontakt med flyselskapene eller deres reiseoperatører for nærmere informasjon.

Sjokkert over budskap

I dag ble flyplassene som flygelederne ved Røyken kontrollerer stengt ved elleve-tiden ettersom flygelederne der ikke følte seg mentalt rustet til å jobbe: Ifølge deres tillitsvalgte Bendik Heggelund, ble flygelederne der så sjokkert over budskapet om at Avinor foreslår den fremtidige nye Kontrollsentral Sør lokalisert til Sola, at de ikke så seg skikket til å utføre jobben skikkelig.

Narvesen bekrefter at Avinor hele mandag har stilt sin bedriftshelsetjeneste til disposisjon for folkene ved sentralen i Røyken. De har også hatt muligheter for å møte en psykolog som har vært tilgjengelig ved sentralen.

All flytrafikk ut og inn fra Gardermoen, Kjevik og Torp ble ved elleve-tiden i dag innstilt, noe som medførte fullstendig flykaos.

Tusenvis av reisende ventet i timesvis forgjeves i håp om å få reise videre, men i ettermiddag ble det klart at det ikke vil komme noen fly på vingene før midnatt.

Oppgitte passasjerer

Sinte og oppgitte passasjerer har i hele dag ventet forgjeves på at flytrafikken skal gå i gang igjen. Et sentralt spørsmål for de reisende har også vært hvorvidt de får refundert sine billetter når flyene ikke letter.

- Vi vil ombooke til de nærmeste avgangene hvor det er mulig. Går ikke det vil vi refundere, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian til VG Nett. Selskapet har også stilt busser til disposisjon for de flere hundre reisende som skulle reise fra Gardermoen til Pisa eller Venezia.

- Disse får nå tilbud om å reise til Stavanger med buss og med fly videre, sier Ellingsen. Begge flyene vil gå fra Sola ved Stavanger før midnatt.

Også SAS arbeider nå på spreng med å booke om fortvilte reisende.

- Problemet nå er at det er full stopp, så vi har ikke noe tilbud per nå. Men når dette løser seg, skal vi sørge for at alle kom seg til sin destinasjon, sier Siv Meisingseth i SAS til TV 2 Nettavisen.

Ryanair sier i en pressemelding at de vil betale tilbake billetter som ikke blir benyttet som følge av flykaoset i Sør-Norge i dag. Selskapet setter også opp ekstra fly i morgen, slik at passasjerer som ønsker å reise da istedet, får muligheten til det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder