Historisk varme over hele landet

Årets påskevær er historisk. Ikke bare har sola strålt i dagevis fra knallblå himmel, over store deler av landet ble det i løpet av påsken notert sommerdager, med temperaturer på 20 grader eller mer.

Rune Skogseth
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Ved åtte av målestasjonene til Meteorologisk institutt, helt opp til Verdal i Nord-Trøndelag, er det rapportert om temperaturer på tyvetallet - noe som tilsvarer en nordisk sommerdag.

Høyeste temperatur ble målt i Nesbyen i Hallingdal langfredag, med 21 grader, etter at kvikksølvsøylen dagen før hadde stoppet på 20,8 grader.

En av de mest oppsiktsvekkende målingene som er gjort i løpet av påsken, er ved Sola utenfor Stavanger. Tirsdag 15. april ble det registrert en døgnmiddeltemperatur på 13,3 grader - noe som ifølge Bernt Lie tilsvarer normalen for området for dagene 23. til 25. juni.

Tangerte rekorden

Ved målestasjonen på Sola ble det i tillegg tangert en norgesrekord denne påsken, da gradestokken 16. april viste 19,8 grader. Sist det ble målt en tilsvarende temperatur på denne datoen, var i 1942, den gang i Kongsberg.

Men det er ikke bare i Sør- og Midt-Norge at værgudene har vært rause med plussgradene. I Lakselv i Finnmark ble det første påskedag satt ny rekord for årstiden, med 15,9 grader. Dette er den høyeste temperaturen som er notert i vårt nordligste fylke siden målingene startet for 140 år siden. Ny lokal varmerekord for april ble det også satt i Saltdal i Nordland første påskedag, med 18,3 grader.

- Årets påskevær har vært svært variabelt i nord, med skyet vær og en del vind. Men første påskedag klarnet det opp. Dermed steg temperaturene.

Det ble ikke satt noen norgesrekorder denne påsken. Det er tidligere målt flere enkeltstående temperaturer som ligger over årets noteringer.

- Men aldri tidligere er det i påsken registrert så høye temperaturer over så store deler av landet, og over så mange dager. I tillegg har det vært ekstremt tørt - med en rekke flotte klarværsdager. Det er ingen tvil om at vi har opplevd tidenes påske, konkluderer Lie.

PS! Meteorolog Svein Inge Andersen ved Storm Weather Center kan imidlertid ikke love at det ekstreme finværet fortsetter. - Nei, været blir nok ikke så fint som det har vært. Allerede fra onsdag vil det bli skyet på Østlandet, og i løpet av fredag eller lørdag må vi regne med nedbør over hele Sør-Norge. Nedbøren kan komme i form av en skikkelig «blaute».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder