Dønn deilig på Nordlands Copacabana

DØNNA (VG) Copacabana? Nei, Dønna i Nordland.

  • Hans Kringstad

Artikkelen er over 15 år gammel

- Dette er Syden. Det mangler bare en snackbar, ler Hanne Jørgensen fra Mosjøen.

Tirsdag fant hun for første gang veien til en av landets mest storslåtte strender - og vendte tilbake igjen i går.

Mens skyene drev inn over Østlandet, dirret luften i 27 solstekte grader her oppunder polarsirkelen. Folk badet i storhavet, på en drøm av en strand de færreste vet om.

Breivika på øya Dønna på Helgeland er bare sånn passelig skiltet. Veien blir gradvis dårligere, og du lurer på om du har kjørt feil, inntil strandperlen åpenbarer seg ved enden av en vid gresslette.

- Fortjener det

Til venstre reiser fjellet Dønnamannen seg 838 meter til værs som en bauta rett opp av sjøen. Foran oss ligger åpne havet stille som et speil, og til høyre blanke svaberg som skjermer mot den vinden alle savnet i går.

Sanden glitrer av kråkesølv. Det finnes rullesteiner også, for den som foretrekker det. Mats (8) og Marius (11) Jørgensen bygde landsby av sand innimellom friske dukkerter i sjøen.

- Jeg synes vi fortjener det, sier mor Hanne, mens hun lattermildt nekter å svare på om hun synes synd i søringan.

En perle

Folk på Dønna er stolte av stranden, og ikke redde for noen invasjon av fremmede. Birgitte Gleinsvåg står og lager skrytevideo fra stedet da VG dukker opp ved havet.

- Jeg har sett mange perler, men ingen kan måle seg med Breivika. Naturen er så storslått med det stupbratte fjellet rett ved stranden. Jeg skal vise fram videoen til venner og kjente, sier Birgitte.

Alle ute på øya kjenner til Breivika, men det kalde havvannet gjør at slett ikke alle har badet her. De siste dagene har vært spesielle i så måte - med temperaturer og et yrende badeliv som gjør Dønna til Nordlands Copacabana.

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Sør- og østlendinger blir helgas værvinnere

  2. Tropenettene kommer!

  3. Hele landet får supervær

  4. Gutter (14) reddet i tåkehavet i natt

  5. Væromslag på Østlandet fra onsdag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder