Sløyfer Tesla-avgiften og dobler antall kvoteflyktninger

Dette har de blitt enige om i det nye statsbudsjettet

Mye hvilte på KrF for at partene endelig skulle komme til enighet om nytt statsbudsjett.

Artikkelen er over to år gammel

Høyre, Venstre, Frp og KrF har diskutert hele natten, og har endelig kommet til enighet om et nytt statsbudsjett for 2018.

For Venstres del var forhandlingene allerede i mål, mens KrF ikke var helt fornøyde før onsdag ettermiddag. Det to hovedsakene det har vært uenighet om har vært maskinskatten, og en ønsket satsing på flere lærere gjennom en ny lærernorm.

Budsjettavtalen ble presentert i Stortingets vandrehall klokken 19.00 onsdag.

Bakgrunn: Partiene enige om nytt statsbudsjett.

I budsjettet har Venstre og KrF også fått medhold i kravet om dobling av antall kvoteflyktninger, bekrefter Venstres Terje Breivik på pressekonferansen.

– Det ligger allerede elleve hundre i budsjettet, men nå øker vi det til over to tusen, sa Kjell Ingolf Ropstad under budsjettpresentasjonen.

I tillegg vrakes den omstridte Tesla-avgiften i budsjettavtalen.

Den foreslåtte avgiften på elbiler skulle beregnes etter bilenes vekt. Miljøorganisasjonene, bilbransjen og samarbeidspartiene KrF og Venstre var alle kritiske til avgiften etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram.

Fornøyde med at Tesla-avgiften sløyfes: – Men det skulle bare mangle, mener miljøorganisasjon.

Her er noe av det de har blitt enige om

• Sløyfer Tesla-skatten og dropper maskinskatten.

• Innfører en lærernorm med krav om maksimalt 16 elever per lærer fra 1. til 4. trinn og maks 21 elever fra 5. trinn.

• Dobler antall kvoteflyktniger.

• Gjør brus og godteri dyrere ved å øke avgiftene på sukker og kullsyre.

• Norge får to nye dyrepoliti.

• Bensin- og dieselavgiftene går ikke opp.

• HRS beholder statsstøtten på 1,8 millioner.

• Dobbel permisjon for tvillingforeldre de første fire månedene.

• Pleiepenger øker fra 66 prosent til 100 prosent de fem første årene.

• Gå i dialog med folkehøgskolene med sikte på å finne en modell for å fase ut tilskudd til kortkurs.

• Vurdere en omlegging av dagens flypassasjeravgift.

• Sikre at nok av bistanden til Myanmar går til fordrevede rohingyaer.

FORNØYD: Helge André Njåstad fra Fremskrittspartiet uttaler seg til media om budsjettavtalen, mens en Venstres Terje Breivik fra (t.h.) følger med på intervjuet fra sidelinjen. Foto: Frode Hansen VG

Krf fikk gjennomslag for lærernorm

Lærernormen KrF ønsker å innføre har vært et stridstema. De har ønsket at det maksimalt skal kunne være 16 elever per leder i 1. til 4. trinn i skolen, og maksimalt 20. elever fra 5. trinn og oppover.

Nikolai Astrup (H) om lærernorm: – Ikke vår modell

Dette koster, men har vært et av KrFs viktigste krav for at de skal kunne støtte et budsjett fra regjeringen.

KrF-krav for budsjettstøtte: 800 millioner til flere lærere.

På pressekonferansen bekrefter Krfs Kjell Ingolf Ropstad at det innføres en lærernorm, slik KrF hadde ønsket seg. KrF har også fått gjennomslag for dobbel foreldrepermisjon til tvillingforeldre de første fire månedene.

– Det er ikke vår foretrukne modell, sa Høyres Nicolai Astrup, men la vekt på at det hadde vært en viktig sak for KrF.

KrF har nesten fått fullt gjennomslag for lærernormen, men må akseptere at det kan være 21 elever i stedet for maksimalt 20 elever per lærer fra 5. trinn.

Dropper maskinskatten

En annen sak som har vært omstridt, er maskinskatten. Maskinskatten er en eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner, som Både LO og NHO vil ha bort. KrF har ønsket å beholde den.

Bakgrunn: E24: KrF vil beholde maskinskatten.

På pressekonferansen bekreftet partene at de har blitt enige om å fjerne maskinskatten. KrF måtte med andre ord nøye seg med å få gjennomslag i én av de to store kampsakene som gjenstod.

Det er samtidig enighet om flere kompenserende tiltak for kommunene som rammes av skattekuttet, forklarte Frps Helge André Njåstad.

Maskinskatten opprettholdes i 2018 mens industribygg retakseres så det blir klart hva som tilhører bygget. Så starter en periode på syv år der skatten fases ut. Norsk Industri skriver i en pressemelding at prosessen gjerne kunne gått raskere, men at de er fornøyde med utfallet.

ENIGE – TIL SLUTT: De finanspolitiske talsmennene Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Breivik (V), Helge André Njåstad (Frp) og Nicolai Astrup (H) ble omsider enige om neste års statsbudsjett onsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Nær hverandre lenge

Finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) sa tidligere onsdag til NTB at alle partiene kan si seg fornøyde med budsjettet.

– Vi har vært ganske nær hverandre ganske lenge, men alt må falle på plass for at alle skal være fornøyd. Nå har brikkene falt på plass, sier han.

Ifølge NRKs radiosending av Politisk kvarter onsdag flyttes det kun på rundt 6 milliarder av de 1300 milliardene i statsbudsjettet.

Regjeringssamtalene holder fortsatt på, og det er usikkert om Venstre vil melde seg på laget med Høyre og Frp. Trine Skei Grande har ønsket at KrF skal følge Venstre inn i regjering om Venstre bestemmer seg for å bli med.

KrF-leder Knut Arild Hareide har nylig avklart igjen at det ikke er aktuelt for KrF å gå i regjering med Frp.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Mener budsjettet viser det var riktig å sitte på Stortinget, og ikke gå i regjering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder