UTFORDRING: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad spør Erna Solberg og Jonas Gahr Støre hvor mye de er villig til å endre på dagens abortlov. Foto: Tore Kristiansen

KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

Kjell Ingolf Ropstad spør om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) er villige til å fjerne «downs-paragrafen» for å få KrF inn i regjering. Og mener det bør være et av KrFs viktigste krav.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

Når KrF nå skal velge om de vil gå i regjering med høyre- eller venstresiden, mener KrF-nestledere Kjell Ingolf Ropstad at de har en historisk mulighet til å få gjennomslag på abort.

Partiet har lenge villet fjernet den såkalte «downs-paragrafen», paragraf 2c i svangerskapsloven, som åpner for abort etter 12 uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

– Det er en av de viktigste sakene for KrF, sier Ropstad til VG.

Han utfordrer Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på om de er villige til å fjerne paragrafen – og muligheten til tvillingabort – for å få KrF inn i regjering.

Tror på større sjanser hos Høyre

Organisasjonen Menneskeverd, med 11.000 medlemmer i ryggen, gikk torsdag ut i VG og krevde at KrF skulle stille dette som et ultimatum.

Ropstad er ikke villig til å stille det som et ultimatum i forhandlingene, men mener partiet bør ha det - og tvillingabort - som en av sine viktigste krav.

– Jeg tror det er veldig uklokt å stille et ultimatum når vi skal inn i slike forhandlinger. Men dette er en ekstremt viktig sak for KrF. Så vi bør utfordre de ulike partiene på hva de er villige til å gi i slike saker, sier Ropstad.

Hvem vinner kampen om KrF? Se hva delegatene vil stemme her

Partileder Knut Arild Hareide prøver å få KrF inn i regjering med Ap og Sp. Ropstad tror KrF har større sjanse for å få dette gjennom hvis de går i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Høyre ville tidligere fjerne denne paragrafen, men partiet snudde på landsmøtet i 2013.

– Ett av mine argumenter er at vi her har større fellesskap med Høyre. Erna Solberg har stått i disse verdispørsmålene før, selv om hun riktignok tapte kampen om 2c i Høyre, sier Ropstad.

– I Høyre har du også profiler som nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie som vil fjerne 2c, og det er krefter i Høyre som er for å fjerne den, sier KrF-nestlederen.

– Og du ser ikke slike krefter i Arbeiderpartiet? 

– Nei, det blir det nærmest motsatt. Er det i hele tatt noen som vil det i Arbeiderpartiet? spør han.

– Kan ikke sitte i regjering som liberaliserer

– Det kan hende det blir innvilget abort i noen tilfeller uansett, hvis vi fjerner 2c, men da er det med utgangspunkt i kvinnens situasjon. Og ikke med utgangspunkt i at barnet for eksempel har downs syndrom. Hvem er vi til å bestemme hvilke liv som er verdt å leve? spør KrF-nestlederen.

AUFs påtroppende leder Ina Libak har varslet bråk dersom Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for forhandlinger om abortloven for å lokke KrF til sin side. De vil også fjerne abortnemnda og utvide adgangen til fri abort.

– Kan dere sitte i en regjering som utvider abortgrensen, slik enkelte ungdomsparti nå tar til orde for?

– Nei. Det mener jeg er umulig for KrF. Det tror jeg ikke er et aktuelt tema heller, selv om ungdomsparti tar til orde for det – og SV har det i sitt program, sier Ropstad.

Les også

 1. AUF stenger døren for abortkompromiss med KrF

  AUFs påtroppende leder Ina Libak (29) varsler bråk dersom Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å forhandle om abortloven…
 2. Krever abortultimatum fra KrF før regjeringsvalget

  Hvis KrF skal gå i regjering, bør kvinner nektes abort etter uke 12 hvis barnet har Downs syndrom, mener generalsekretær…

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Kjell Ingolf Ropstad
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Støre krever abortsvar fra Solberg

 2. Sp og Ap ut mot Erna Solberg etter KrF-møtet: Uærlig spill om abort

 3. Her er Høyres skisse til KrFs abortseier

 4. Erna Solberg klar for å endre abortloven – kaster seg inn i kampen om KrFs veivalg

 5. Ropstad før forhandlingene: Varsler abortkamp

Fra andre aviser

 1. Solberg villig til å forhandle med KrF om endringer i abortloven

  Aftenposten
 2. KrF-Bollestad sier det var hun og Ropstad som tok opp abortsaken med Solberg

  Aftenposten
 3. SV: – Ikke flertall for endring av abortloven

  Aftenposten
 4. Knuser KrFs håp om endringer i abortloven

  Aftenposten
 5. Ropstad: Abortutspillet viser at KrF bør velge Solberg

  Aftenposten
 6. Solberg støtter KrF-ønske om abortinnstramming

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder