Dan Børge rømte landet etter Global Money-fadesen

- Jeg er gjort til syndebukk

INNENRIKS

RUNGSTED (VG) Syndebukk eller kjeltring? Flink eller fomlete? VG har møtt ukens mest utskjelte nordmann.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:16

Dan Børge Akerø trekker pusten, tar sats:

- Jeg er blitt gjort til syndebukk for at det gikk galt med Global Money Games. Alt jeg har gjort er lovlig. Alt jeg har gjort er på riktig side av god forretningspraksis, fastslår han.

VG møter ukens mest utskjelte nordmann i Rungsted, et idyllisk lite tettsted en knapp halvtime fra København.

TV-kjendisen har rømt landet for anledningen:

- Jeg skal ha et sabbatsår. Etter 20 år i søkelyset er hensikten nå å holde en lav profil. Jeg er sliten og trenger rekreasjon, sier Dan Børge.

- Har du forlatt Norge for godt og gjort danske av deg?

- I alle fall ikke for godt. Jeg orker ikke å tenke på akkurat det nå. For tiden driver jeg og planlegger en tur til fotball-VM. Det får holde, sier Dan Børge.

Her nede har han sittet den siste uken, mens den ene påstanden grovere enn den andre er blitt viderebrakt - kanskje særlig fra TV 2, hans tidligere arbeidsgiver.

- Det har vært en svært tøff tid, ikke minst for min kone og min familie, understreker han.

Pikant søksmål

Dan Børge Akerø har bestemt seg for å slå tilbake. Søksmålet mot TV 2 er allerede varslet. Skulle søksmålet bli en realitet, vil det være pikant av flere grunner. Ikke minst fordi Dan Børge er en av pionerene i TV 2. Han har selv ansatt en rekke av de sjefene som nå direkte eller indirekte blir omfattet av et mulig søksmål.

Overfor VG ønsker han - med dokumenter i hånd - å vise at han ikke har gjort noe galt. For første gang etter at hardkjøret startet, tar han bladet fra munnen.

- Jeg må si jeg er veldig opprørt. Det kastes rett og slett mye dritt mot min person og min integritet. Når sannheten kommer frem, tror jeg folk vil forstå at jeg ikke har gjort noe galt, understreker han.

Stridens kjerne er følgende: Solgte Dan Børge Akerø aksjer i Global Money Games på et tidspunkt da salg ikke skulle finne sted?

Faktum er at han og de andre tidlige aksjonærene i Global Money Games inngikk en avtale med meglerhuset ABG Securities om at de ikke skulle selge aksjer i løpet av en ettårsperiode.

Dan Børge solgte aksjer før bindingstiden var over, og tjente gode penger.

For dette er det fremkommet beskyldninger om uhederlighet og dårlig moral.

- Jeg hadde daglig meglere på tråden som ville kjøpe aksjer. Derfor henvendte jeg meg til meglerfirmaet og spurte om det var greit å selge. Svaret fikk jeg skriftlig 1. august 1997. I brevet skriver meglerne at det er greit at jeg selger, opplyser Akerø - og fremlegger kopi av brevet.

Halvannen måned senere - 17. september 1997 - oppheves avtalen om binding fullstendig. I brev fra meglerselskapet til daværende styreformann, advokat Birger Nilsen, skriver megler Øivind J. Tesaker at «avtalen opphører fra dags dato.»

Skrek etter aksjer

- Meglerne skrek daglig om at vi som satt på mange aksjer på den tiden, måtte begynne å selge. Hvis vi ikke hadde gjort det, ville aksjene i Global Money Games mangle likviditet, ble vi fortalt. På den bakgrunn gikk jeg til mine rådgivere og spurte hva jeg burde gjøre. De rådet meg til å realisere en del av aksjene. Til sammen har jeg solgt omtrent halvparten av aksjene jeg opprinnelig hadde. Resten ville jeg ikke selge. Jeg avviste salg til langt høyere priser på senere stadier enn dette. Jeg ville ikke selge mer. Jeg ville sitte i selskapet; jeg hadde tro på det, insisterer han.

- Hvor mange penger tjente du totalt på salgene?

- Et sted mellom ti og tolv millioner kroner. Mange penger, selvsagt. Men noe av vitsen med å investere i verdipapirer, er da vitterlig at man skal tjene penger, understreker Akerø.

Dan Børge får støtte for sin versjon fra Øivind Tesaker i meglerfirmaet ABG Securities: - Hele forutsetningen for bindingstiden falt bort. Markedet skrek etter aksjer, sier Tesaker til Finansavisen.

Akerø er også kritisert for at han ikke møtte opp på generalforsamlingen i Global Money Games denne uken:

- Jeg har to grunner for ikke å møte opp. For det første ville alt da bare dreid seg om meg og min person; for det andre var det ingenting nytt som fremkom på denne generalforsamlingen i forhold til tidligere. Hverken Arne Næss jr. eller Marius Skaugen møtte for øvrig heller opp, understreker Akerø.

Hans kone Mette er på vei for å møte ham i Danmark. De skal tilbringe pinsen sammen på Mettes farsgård. I bilen på vei til flyplassen er han merkelig stille. Idet vi sier farvel og er i ferd med å forlate ham for å dra tilbake til Norge, kommer det:

- Selv om jeg er et kjent menneske, har også jeg rett til å drive med forretninger. Og selv om jeg er kjent, har også jeg krav på rettssikkerhet. Ikke glem det, da . . .