MØTER MOTBØR: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark forhandlet seg frem til en avtale om fordeling av oppgaver og forvaltning sammen med Troms-fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) og megler Knut Storberget sist uke. Her står hun med fylkeshovedsetet Vadsø i bakgrunnen. Foto: Terje Mortensen, VG

Sterk nei-vind til Troms og Finnmark-avtalen

Det synes å være veldig åpent om fylkestinget i Finnmark sier ja eller nei til den nye avtalen om et sammenslått Troms og Finnmark. Men i Ap er nei-vinden så sterk at den kan avgjøre utfallet.

Artikkelen er over to år gammel

Det tror selv tilhengere av meglings-resultatet som kom ut av møtene mellom fylkestoppene og regjeringsoppnevnt megler, Knut Storberget sist uke.

– Det er helt åpent hvordan resultatet blir. Dette er en vanskelig sak. Jeg registrerer at folk som støtter avtalen som kom ut av meglingen, holder seg i ro. Motstanderne mobiliserer sterkt. Det heller nok i favør av et nei, sier ordfører i Porsanger, Aina Borch (Ap) til VG.

TIPPER NEI-FLERTALL: Ordfører Aina Borch (Ap) i Porsanger er en av få ordførere i Finnmark som er positiv til Troms/Finnmark-avtalen. Hun tror likevel det blir et nei på årsmøtet i Finnmark Ap neste helg – og dermed på fylkestinget i mars. Foto: Privat

les også

Helga Pedersen: Finnmark må si nei til avtalen med Troms

Hun sitter i styret i Finnmark Ap og i Arbeiderpartiets distriktsutvalg. Borch mener tiden er inne for å tenke konstruktivt og se fremover all den tid Stortinget har bestemt at Troms og Finnmark skal slå seg sammen.

– For meg er det et poeng at forhandlingsresultatet fra meglingen om to sammenslåtte fylker står seg. Ved å si nei, risikerer vi å sette ting i spill igjen, sier Borch – vel vitende om at kommunalminister Monica Mæland (H) og regjeringen da har anledning til å instruere sammenslåingen.

les også

Delt styre i Finnmark Ap sier betinget ja til fylkesavtalen

MOBILISERER: Helga Pedersen er ny leder i Tana Arbeiderparti. Hun engasjerer seg kraftig for at Finnmark Ap og Finnmark fylkesting sier nei til avtalen om Troms og Finnmark. Foto: Terje Mortensen, VG

Arbeiderpartiet er det desidert største partiet i fylkestinget, og har tradisjon for å opptre samlet i større saker. Fylkesleder Ingalill Olsen bekrefter at fylkestingsgruppen vil følge det fylkesårsmøtet neste helg kommer frem til.

– Ap i fylkestinget vil følge det fylkesårsmøtet kommer frem til. Men det er helt umulig å forutsi resultatet, sier Olsen til VG.

Olsen, som også er stortingsrepresentant, tvilte seg frem til et ja til å godta forhandlingsresultatet etter meglingen. Men selv om hun og Aina Borch oppnådde et flertall og stemmetallene 6–3 for avtalen i fylkespartiets styre, så går desidert flest av ordførerne i Finnmark mot avtalen.

les også

Troms og Finnmark enige om sammenslåingsavtale

Av 19 ordførere i Finnmark er 12 negative til avtalen, derav flest Ap-ordførere. Fire er positive og tre er nøytrale, ifølge NRK Finnmark.

– Vi har egentlig gitt fra oss det meste. Det blir bare lommerusk igjen i Finnmark, fastslår ordfører i Tana, Frank Martin Ingilæ overfor NRKs distriktskontor.

– Jeg har god kontakt med grasrota i fylket, og det er et sinne her både mot tvangssammenslåingen og mot den ferske avtalen vi skal behandle. Det er jo hinsides avstander vi snakker om, og det er klar oppfatning om at Troms har kommet mye bedre ut enn Finnmark, sier Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap) til VG.

les også

Storberget i gang med megling mellom Finnmark og Troms: Blir en vrien nøtt

«Lommerusket» han snakker om, er at Finnmark får ansvar for en del samferdselsoppgaver som:

  • Kollektivtrafikk (innenfor dagens fylkesgrense for Finnmark), vei (innenfor dagens fylkesgrense for Finnmark), kjøp av flyruter og fiskerihavner.

Og en del andre oppgaver som:

* Nordområde-utvikling, klima, miljø og folkehelse.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen er nyvalgt leder i Tana Arbeiderparti og ihuga motstander av den fremforhandlede avtalen med Troms.

les også

Utidig omkamp

Hun har varslet mobilisering fra nei-siden frem mot fylkesårsmøtet i Finnmark Ap neste helg.

– Det er gode muligheter for et nei, skriver Pedersen i en sms til VG onsdag.

– Den avtalen som delegasjonen fra Finnmark sa ja til er ikke forankret hverken i fylkestinget eller i Finnmark Ap. I praksis overføres det meste av politisk og administrativ makt og styring fra Finnmark til Troms, sa Pedersen til VG like etter at hennes mangeårige Ap-kollega Knut Storberget hadde meglet partene frem til en omforent avtale.

les også

Protesterer mot sammenslåing av Finnmark og Troms

Hennes partifelle Aina Borch i Porsanger Ap, er ikke imponert over Pedersens motstands-argumenter.

– Det er en ærlig sak å engasjere seg i debatten. Jeg forstår hennes retorikk, men hun kjemper mot en sammenslåing som vi ikke får reversert. Tjener det oss finnmarkinger at vi da skal fortsette kampen? Nei, da mener jeg det er et poeng i seg selv at meglingsresultatet blir stående, sier Borch.

Ap-veteran og Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen har for sin del landet på et ja til meglingsresultatet.

– Jeg velger å være realist, og er redd for å sette ting i spill igjen hvis vi nå sier nei. Stortinget har sagt ja til sammenslåing. Da blir ikke det endret, sier Jakobsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder