MANGE TUSEN: VG-lista tiltrekker seg mange tusen tilskuere hvert år. I år fant politiet en mistenkelig gjenstand. Foto: Frode Hansen / VG

Fant mistenkelig gjenstand og høyreekstrem propaganda på VG-lista i Oslo

Bombegruppen ble tilkalt til VG-lista i Oslo etter at det ble funnet en mistenkelig gjenstand og CD-er med påskriften «Breivik» og «Holo».

Publisert:

– Det ble funnet det som ble betegnet som en mistenkelig gjenstand under VG-lista. Det var en hjemmelaget innretning, som kunne være flere ting. Det kunne ligne på en hjemmelaget «taser» eller elektrosjokkvåpen. Den var egnet til å kunne gi støt, men den var ikke farlig for arrangementet som helhet, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo-politiet, til VG.

VG-lista ble i år arrangert 22. juni, som vanlig på Rådhusplassen foran titusener av tilskuere. Blant artistene var Isac Elliot, Alida og Mads Hansen. I går var turneen i Bergen.

Politiet uttalte i forkant at det ikke var noen konkrete trusler mot arrangementet, men at de ville være synlige.

les også

Har ventet i timevis utenfor hotell for et glimt av Isac Elliot: – Norge har den galeste fansen

Fredriksen forteller at gjenstanden ble funnet henslengt ved Kronprinsesse Märthas plass, like ved Oslo rådhus. Innretningen var om lag 20 centimeter lang og snaue ti centimeter bred.

Bombegruppen ble tilkalt og de vurderte tidlig at de kunne ta med seg gjenstanden for å undersøke den, opplyser stabssjefen.

– Form for høyreekstrem propaganda

Fredriksen opplyser at det også ble funnet to CD-er som var merket med «Breivik» og «Holo», som i holocaust.

STABSSJEF: Johan Fredriksen i Oslo-politiet forteller at den mistenkelige gjenstanden ble funnet like ved Rådhuset. Foto: Frode Hansen / VG

– Det er en type, etter min definisjon, form for høyreekstrem propaganda. Innholdet er ulike sammenstillinger fra blant annet YouTube, og det går på Breivik og jødeforfølgelse. De ønsker nok å fremføre et budskap, men det er ikke knyttet til direkte trusler eller personlige betraktninger. Det er mer en sammensetning av tilgjengelig materiale, sier Fredriksen, som bare har fått gjenfortalt innholdet på CD-ene.

Han sier at CD-ene ble funnet oppå en søppelkasse, like ved kontrollsonen inn til konsertområdet.

les også

Hele Festplassen ble med på å synge «Sommerkroppen»

Ulike teorier

I og med at gjenstandene ble funnet like ved konsertarrangementet, så tenkte politiet både på verste og beste scenario, opplyser Fredriksen.

– I ytterste konsekvens er dette en bevisst handling og et ønske om å skape frykt, og få politiet til avlyse arrangementet. Men det kan også ha vært ting som personer ikke ønsket å bli konfrontert med ved innsjekkområdet, og at de dermed kastet fra seg tingene. Én person kan stå bak begge funnene, eller flere, det blir bare teorier, sier Fredriksen.

Fredriksen opplyser at det tidligere er funnet flere titalls slike CD-er, og at politiet på Romerike særlig har etterforsket slike saker.

– Sakene på Romerike er sjekket ut, uten at man har kommet frem til person som står bak CD-ene. Vi har i denne saken sjekket video, fingeravtrykk og DNA, uten at vi til nå har klart å påvise noen person, hverken når det gjelder innretningen eller CD-ene, sier Fredriksen.

– Kjedelig at noen vil forstyrre

Kommersiell direktør i VG, Christian Haneborg, forteller at han ikke kjenner alle detaljene, men at han synes hendelsen er trist.

– Det er utrolig kjedelig at noen vil forstyrre et familiearrangement på den måten. Det er trist, rett og slett, sier han.

Haneborg forteller at det fra arrangørens side aldri var aktuelt å avlyse konserten.

– Vi fulgte hele tiden politiets råd, og fikk aldri noen indikasjon på at det var aktuelt å avlyse eller innføre flere sikkerhetstiltak enn vi allerede hadde på plass. Vi hadde kontroll over situasjonen, og jeg tror ikke dette påvirket opplevelsen de besøkende fikk av VG-lista, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder