Kodenavn «Steklov»

KGB-avhopperen Mikhail Butkov hevder at statsminister Jens Stoltenberg var den hemmelige kontakten KGB hadde i forsvarskommisjonen i 1990.

Disse oppsiktsvekkende påstandene fremsettes i NRK Brennpunkts dokumentarprogram «KGBs siste offensiv» - som sendes i kveld.

Statsministerens kontor og Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekreftet sent i går kveld overfor VG at Stoltenberg er identisk med «Steklov».

Begge instanser understreker at det ikke var noe irregulært ved Stoltenbergs opptreden. Da POT advarte Stoltenberg om at hans sovjetiske diplomatkontakt var KGB-agent, brøt han all kontakt. Bruddet kom før Stoltenberg gikk inn i forsvarskommisjonen, ifølge Statsministerens kontor.

Erklært uønsket

Stoltenbergs kontakt i den sovjetiske ambassaden var - ifølge Butkov - «kulturattaché» og 3. sekretær Boris I. Kirillov. Attacheen arbeidet i realiteten for KGB.

Ifølge UDs diplomatlister var Kirillov stasjonert i Oslo fra 1986 til et stykke ut i 1990.

Etter at Butkov hoppet av 22. mai 1991, ble Kirillov - sammen med syv andre sovjetiske diplomater - erklært uønsket i Norge.

Men da hadde Kirillov allerede forlatt landet.

VG har fra uavhengige kilder fått bekreftet at Kirillovs kontakt med Stoltenberg var delvis medvirkende til at Kirillov ble erklært persona non grata.

Som medlem av forsvarskommisjonen fikk Stoltenberg tilgang til Forsvarets samlede hemmeligheter. Han deltok også i en rekke inspeksjoner på sensitive forsvarsinstallasjoner.

I november samme år gikk Stoltenberg ut av forsvarskommisjonen for å bli statssekretær i Miljøverndepartementet.

Bedrageridømt

Lederen av Forsvarskommisjonen av 1990, tidligere statsminister og fylkesmann Kåre Willoch, sier til VG at han ikke er kjent med en eventuell kontakt mellom Stoltenberg og en KGB-offiser i Oslo mens Stoltenberg satt i kommisjonen.

Som leder av kommisjonen mener han det ville vært naturlig å bli informert om en slik eventuell kontakt.

Butkov skrev i boken «KGB i Norge - Det siste kapittel» at KGB hadde hatt flere svært viktige fortrolige kontakter i Norges maktelite.

«Residenturet hadde gode bearbeidingsobjekter i stortingskomiteene, de hadde kodenavnene «Ron» og «Rick», i Forsvarskommisjonen «Steklov», på Statsministerens kontor «Martin», og dessuten bearbeidingsobjekter i flere av NATO-landenes ambassader,» skrev Butkov.

I intervjuet med NRK i kveld hevder Butkov at Stoltenberg i møtene ga informasjon som ble nedfelt i rapporter som Kirillov sendte hjem til KGB-senteret i Moskva.

Butkov bor i dag i Storbritannia - der han har slått seg ned sammen med eks-kona til den tidligere presseattacheen ved den sovjetiske ambassaden i Oslo.

I 1998 ble Butkov og hans kone dømt til henholdsvis tre år og ni måneders fengsel for bedrageri og falsk forklaring i en omfattende bedragerisak.

De to overtalte, sammen med et russisk vennepar, nesten 700 selskaper i Russland og Ukraina til å betale mer enn 20 millioner kroner for muligheten til å kunne bli tatt opp på en ikke-eksisterende økonomiskole i California, USA. Pengene ble satt inn på ulike bankkonti i Sveits, og på Jersey og Guernsey.

Framtredende

I det offisielle historieverket om Politiets overvåkingstjenestes virksomhet, «Den hemmelige krigen» av forskerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, er også den mystiske «Steklov» omtalt.

«En framtredende yngre Arbeiderparti-politiker var gitt dekknavnet «Steklov». Ifølge Butkov, som selv hadde gått gjennom «Steklov»s sak i Moskva, var denne da i ferd med å bli inkludert i KGBs nett, enten som konfidensiell kontakt eller som agent. Vedkommende hadde bl.a. blitt brukt til å få publisert Sovjet-produsert stoff i Dagbladet,» heter det i boken.

Basert på innsyn i en POT-rapport om saken, datert 9. august 1991, skriver forskerne dessuten:

«På dette tidspunktet hadde overvåkingspolitiet alt hatt en samtale med «Steklov». Denne hevdet at han tidlig hadde fått vite at hans russiske kontakt var etterretningsoffiser. Det er uklart om det var KGB som satte en stopper for videre møter, eller om det var den norske politikeren som på eget eller POTs initiativ som gjorde det.»

Også den omstridte KGB-avhopperen Oleg Gordievskij har tidligere omtalt Jens Stoltenbergs kontakt med KGB-personell i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder