Disse blir kalt inn til høring om SSB-saken

Kontrollkomiteen på Stortinget har bestemt seg for hvem som skal kalles inn til høring om bråket i Statistisk sentralbyrå (SSB). På listen er finansminister Siv Jensen og tidligere sjef Christine Meyer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Klokken 13.30 tirsdag, en halvtime før ukens ordinære møte på Komiteenes hus på Stortinget, gikk kontrollkomiteen i gang med nok et møte hvor striden i SSB er tema. Der kom de frem til å kalle inn de følgende til høring 8. januar:

  • Finansminister Siv Jensen, og de vil at hun tar med ekspedisjonssjef Amund Holmsen i departementet.
  • Tidligere SSB-sjef Christine Meyer.
  • Tidligere forskningsdirektør i SSB Kjetil Telle.
  • Sjeføkonomene i LO og NHO, Roger Bjørnstad og Øystein Dørum.
  • Representanter fra SSB sitt styre.

Bakgrunn: Kontrollkomiteen enig om høring i SSB-saken

– Vi inviterer til en ganske omfattende høring. Den blir lang, sier leder Dag Terje Andersen (Ap), som håper den vil bli ferdig i løpet av en dag.

BLIR KALT INN: Christine Meyer kommer til å bli kalt inn av komiteen. Foto: Tore Kristiansen VG

Komiteen har stilt spørsmål om saken siden november, da Christine Meyer gikk av etter en konflikt med finansminister Siv Jensen.

Derfor inviteres de

Meyer og Jensen inviteres for å redegjøre for hver sin side av konflikten.

Komiteen vil også høre fra representanter for de ansatte i SSB i styret og styreleder Morten Reymert.

– Sjeføkonomene mente tidlig noe om prosessen i SSB, sier Andersen som forklaring på hvorfor Dørum og Bjørnstad blir kalt inn. De har støttet Jensen og kritisert Meyer.

HENTER INN MANGE: Dag Terje Andersen og resten av komiteen brukte tirsdagen på å bestemme hvem de skal hente inn til høring. Foto: Odin Jæger VG

Fikk du med deg? SSB-forskere støttet Meyer

– Kjetil Telle har vært sentral i prosessen, sier Andersen om den tidligere forskningsdirektøren som var ansvarlig for omorganiseringen som til slutt kostet Meyer jobben i byrået.

Finansdepartementets ekspedisjonssjef Amund Holmsen har ikke uttalt seg om saken tidligere, men vil nå bli invitert av komiteen.

– Vi kommer til å anmode om at finansministeren tar med seg Amund Holmsen fordi det går frem i korrespondansen vi har hatt og det som har blitt sagt i media at han har hatt en sentral rolle som bindeledd mellom Finansdepartementet og SSB, sier Andersen.

Frivillig å møte

Det er frivillig å møte for komiteen, men Meyer har sagt at hun vil komme.

Ansattrepresentant Kaja Sillerud Haugen sier til VG at hun «sannsynligvis gjør det», men påpeker at hun enda ikke har fått noen invitasjon.

Les også: Christine Meyer: Finansdepartementet ville styre Erling Holmøy

– Ja, det gjør han, skriver pressekontakt Trond Gram i LO, som svar på spørsmål om Bjørnstad deltar.

– Jeg stiller ja, skriver Dørum i en tekstmelding til VG.

Også Kjetil Telle sier ja, bekrefter han selv.

Finansdepartementet har enda ikke noe svar på om Jensen kommer til å ta med seg Holmsen.

Lurer på om Meyer hadde støtte

Kjernen i saken er spørsmålet om Meyer hele tiden har hatt støtte fra finansminister Siv Jensen og departementet, eller om hun har blitt advart flere ganger om prosessen.

Det er Jensen og Meyer uenige om. Derfor vil komiteen snakke med de som har kjennskap til saken.

– Et sentralt spørsmål er spørsmålet om Christine Meyer hadde grunn til å føle at hun hadde støtte i Finansdepartementet for relativt omfattende endringer i SSB til langt ut i prosessen til den dramatiske avslutningen. Vi er opptatt av å bidra til at vi fremdeles har et Statistisk sentralbyrå som har objektivitet og uavhengighet av politisk styring og kan bidra til samfunnet, sier Andersen.

Fikk du med deg? Christine Meyer: LO ba SSB flytte forskere

Han mener høring er den eneste løsningen nå, ettersom Meyer og Jensen har fortalt så ulike versjoner av hva som har skjedd. Komiteen kan bare stille spørsmål til finansministeren uten høring.

Stilte mange spørsmål

I november stilte komiteen en rekke spørsmål til finansminister Siv Jensen i to omganger.

Anledningen var måten Christine Meyer mistet jobben som SSB-sjef på og et intervju i VG, der Meyer anklaget departementet for å be henne spesialbehandle en forsker.

Les også: Slik ble Frp-Siv detaljorientert om SSB-endringene

Saken eksploderte i oktober da det ble kjent at Meyers endringer i SSBs forskningsavdeling ville føre til at den kjente innvandringsforskeren Erling Holmøy mistet sin jobb i avdelingen. Det førte til massiv kritikk og flere oppvaskmøter med Jensen.

Finansminister Siv Jensen gikk i strupen på Meyer på en pressekonferanse 10. november:

Her kan du se VGs gjennomgang av alle tilgjengelige dokumenter og andre kilder i SSB-saken:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder