Refset Mette-Marit - fikk munnkurv

Vikarprost Paul Gerhardt Birkeland i Øyslebø fikk munnkurv av biskopen etter å ha refset Mette-Marit Tjessem Høiby.

  • NTB

- Jeg synes det rett og slett er sørgelig at kronprinsen har funnet seg ei jente av så lav status. Riktignok ble det slutt på adelen i Norge i 1814, men fremdeles har vi noe som heter godtfolk her i landet. Det vil si mennesker med et plettfritt sosialt rulleblad, og det er selvfølgelig blant slike mennesker kronprinsen burde funnet seg en kone, sier Birkeland til lokalavisen Lindesnes.

Får munnkurv

Prosten sier han vil la seg intervjue av et tysk TV-team om sitt syn på det forestående kronprinsbryllupet. Det skal skje i forkant av gudstjenesten i Øyslebø kirke i Vest-Agder førstkommende søndag, og tyskerne skal i tillegg filme deler av gudstjenesten. Biskop Olav Skjevesland i Agder svarer med å gi den vikarierende prosten munnkurv.

- De ytringene han er kommet med er både ukloke og upassende. Jeg har uttrykkelig rådet ham til ikke å uttale seg mer om dette. Så får vi håpe han følger mitt råd i møtet med det tyske TV-teamet, sier Agder-biskopen til NTB.

Skjevesland forstår at flere enn Mette-Marit Tjessem Høiby kan ta anstøt av uttalelsene fra den pensjonerte prosten. Biskopen mener de strider mot Bibelens lære.

- Det står i Bibelen at Gud ikke gjør forskjell på folk. Det bør heller ikke mennesker gjøre.

Svoren royalist

Prost Paul Gerhardt Birkeland er kjent som en svoren tilhenger av kongehuset. Han har ved flere anledninger truffet både kong Harald og kong Olav, og gjort seg bemerket i lokalmiljøet med flere kritiske leserinnlegg i avisene om kronprinsens forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby. Selv bedyrer Birkeland at han ikke ønsker å såre noen.

- Det er viktig å være taktfull og jeg vil på ingen måte såre noen. Men i denne saken må man si det man står for, sier han.

Vikarprosten understreker at han ikke vil fordømme bryllupet, og medgir at han ikke hadde sagt nei til selv å vie kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby. Like fullt sier Birkeland til Nettavisen at kongehuset neppe blir det samme etter høstens bryllup.

- Vi har hatt så fine konger før kronprins Haakon. Forholdet mellom kronprinsen og Mette-Marit bryter med tradisjonen. Kronprinsen burde følge i sine forfedres fotspor. Kong Olav V hadde bare ett forhold, og det var til sin kone, framholder han.

Biskop Gunnar Stålsett, som skal vie kronprinsparet, ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Birkeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder