Nobel-striden: Hagen har tapt – og Frp vil finne en annen kandidat

Carl I. Hagen tapte slaget om en plass i Nobelkomiteen. Frp skal nå finne seg en annen kandidat «som Ap aksepterer».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Carl I. Hagen nektet å gi opp drømmen om en av de fem plassene i Nobelkomiteen før Stortinget skulle stemme over saken i dag.

Frp og Hagen tapte imidlertid voteringen i Stortinget.

Berit Reiss-Andersen ble valgt til Nobelkomiteen med 86 stemmer, mens Carl I. Hagen bare fikk 16 stemmer.

– Noe av det morsomste jeg har vært med på. De mente jeg ikke var valgbar, men voterte likevel over meg som kandidat, sier Carl I. Hagen til pressen.

– Dette skjer bare fordi jeg er Carl I. Hagen, sier han.

SLAGET TAPT: Frp fikk ikke gjennomslag for å få Carl I. Hagen inn i Nobelkomiteen. Foto: Tore Kristiansen VG

Hagen går ut mot Venstre og KrF – som stemte for regelverket som gjør at Hagen ikke kan bli valgt. Frps parlamentariske nestleder har varslet at dette vil få konsekvenser.

– Jeg er veldig skuffet over Trine Skei Grande og Knut Aril Hareide, som vi trodde var på lag med Fremskrittspartiet, sier Hagen til pressen.

Frps plass blir stående tom

Stortinget avgjorde i dag at Frps plass til Nobelkomiteen blir stående tom – helt til de fremmer en kandidat som «er valgbar» – og at en vara vil møte i mellomtiden.

Det blir da vararepresentant Kristin Clemet (H) som rykker inn i Nobelkomiteen.

Frp prøvde å få Stortinget til å stemme over at Carl I. Hagen skulle fylle den tomme plassen, men fikk flertallet mot seg.

Så Frp må gi etter og finne en ny kandidat.

VILLE INN: Carl I. Hagen har også tidligere bedt om å få bli Frps kandidat til Nobelkomiteen. I år fikk han gjennomslag i sitt eget parti, men ble stoppet av stortingsflertallet. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Frp gir etter: Skal finne en ny kandidat

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi sier til VG at de kommer til å starte prosessen med å finne en ny kandidat på nyåret.

– Nå må vi finne en ny kandidat. Det er avklart at stortingsflertallet ikke ønsker Hagen i nobelkomiteen, sier han.

– Vi har god tid. Nobelkomiteens neste møte er i mars, så vi vil bruke tiden frem til februar til å finne en ny kandidat, sier han og legger ironisk til:

– En kandidat som Ap aksepterer.

Carl I. Hagen sier han ønsker en bred debatt i partiet, men tror ikke at han selv kan bli lansert på nytt i fremtiden.

– Jeg synes fylkeslagene kan bli tatt med på råd og at vi får på bordet 4–5 kandidater, som det kan tas stilling til i en uravstemning, sier Hagen til pressen på Stortinget.

Imponert over Hege Storhaug

På spørsmål fra pressen om Hege Storhaug kan være en kandidat for Frp, svarer Hagen:

– Jeg er imponert over hvordan hun har stått i stormen. Hun kunne være en god kandidat.

– Hvis man sjekker en del av det som hun har sagt opp gjennom årene, så har hun på samme måte som meg advart mot den store fremmedkulturelle innvandringens utfordringer for det norske samfunn

Ap til Hagen: – Du klarer å lage bråk

Ap har gått i bresjen for å få på plass nye regler så Carl I. Hagen ikke kunne bli valgt. «Du klarer å lage bråk etter at du har gått av», sier Ap-nestleder Trond Giske til Carl I. Hagen i vandrehallen på Stortinget.

– Denne saken skulle jeg gjerne vært foruten Det har tatt altfor stor plass i norsk politikk og skygget over andre viktige saker, sier Giske til pressen.

– Har han rett i at Hagen ble valgbar fordi han ble votert over?

– Frp har en grunnlovsfestet rett til å få sine forslag votert over. Men Hagen fyller ikke kriteriene. Dette hadde ikke vært noen sak om Frp hadde fremmet en valgbar kandidat fra starten, sier Giske

Fikk du med deg? Slik vil Stortinget stenge Carl I.Hagen ute av Nobelkomiteen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder