GLATT FØRE: En bilbergingsbil fra Viking skled ut av veien i Sortland i natt. Heldigvis har ikke politiet fått meldinger om andre utforkjøringer gjennom natten. Foto: JENS ANDRE M. BIRKELAND

Speilglatt og klink is flere steder

Regn fryser til is på bakken og bilister bes om å ta det rolig og helst la bilen stå.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Underkjølt regn skaper vanskelige kjøreforhold i store deler av Sør-Norge.

Lørdag formiddag meldes det om flere utforkjøringer og trafikkulykker i en rekke politidistrikt, og Yr har sendt ut obs-varsel for nordlige og midtre deler av Hedmark, Oppland, Telemark og Buskerud.

– La bilen stå om du ikke må ut å kjøre og må du kjøre, så ta det rolig og kjør veldig sakte, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Vegtrafikksentralen Øst til VG.

Meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo sier til VG at det skyldes at det har vært mye regn som fryser på bakken og lager klink is.

– Det har vært veldig kaldt de siste dagene, så har det kommet mild luft inn i høyden og blitt til regn, og når det fortsatt er kuldegrader på asfalten fryser dette med engang, forteller Krogsæter.

Trafikkulykker i Trøndelag

Flere politidistrikt har gått ut på Twitter der de ber bilister om å ta det med ro på de svært glatte veiene.

Politiet i Trøndelag skrev melding om de glatte veiene få timer før en frontkollisjon der en person ble sittende fastklemt.

Personen ble fraktet til sykehus med ambulanse. Senere mistet to personer livet da en personbil kolliderte med en brannbil.

– Vi har fått veldig mange meldinger om glatte veier og vi har også gått ut å bedt bilister om å ta det med ro, sier operasjonsleder i Politiet i Trøndelag, Trond Volden til VG.

Flere politidistrikt i hele landet melder om glatte veier.

Bilbergingsbil måtte berges

Natt til lørdag fikk VG inn en melding om at en bilbergingsbil hadde kjørt av veien på Sortland. Bilen fra Viking måtte reddes av en annen bilbergingsbil

– Det var nå glatt på stedet, sier frilansfotograf Jens Andre Birkeland, som sendte inn bildene.

Bilbergingsbilen fikk god hjelp av en annen bilbergingsbil fra Viking

Kan bli verre på tirsdag

Meteorolog Olav Krogsæter forteller at det vil bli finere vær på Sør- og Østlandet og bedre vær på Vestlandet på mandag, men at på tirsdag vil det bli skikkelig ruskevær.

– På tirsdag skal det komme to lavtrykk inn etter hverandre, som kommer rett inn mot Trøndelag. Da kan det bli veldig mye nedbør på hele Vestlandet og opp til Sør-Trøndelag, forteller Krogsæter.

Nedbøren vil starte som snø i indrestrøk og over fjellet, hvor det kan komme opp mot en meter snø.

– Slik det ser ut nå, kommer det til å bli helt håpløst på fjellet og på indre strøk av Vestlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder