Raymond Johansen hardt ut mot regjeringen og Frp i 1.mai-tale

YOUNGSTORGET (VG) Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er slett ikke enig med Frp i at det er de som er partiet for arbeiderne.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

Tirsdag var det meldt snø i hovedstaden, men det lot bli med kjølige temperaturer og duskregn da folk samlet seg på Youngstorget for å marker 1. mai.

Trekkplastrene for årets markering var byrådsleder Raymond Johansen (Ap), og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Johansen hadde ikke talt lenge før han kom med krass kritikk av regjeringens arbeidspolitikk.

– Det kommer krav om mer effektivisering, mer privatisering, klassisk høyrepolitikk. Deres mantra er omstilling og fleksibilitet. Men dere, omstilling og fleksibilitet er egentlig tåkeprat for økt utrygghet og mindre frihet, sa han fra talerstolen.

les også

Listhaug: LO og Ap eier ikke 1. mai

Å bevare velferdsordninger og kjempe mot midlertidighet, svart arbeid og nulltimerskontrakter gikk igjen i talene. Johansen fastslo at makt har blitt flyttet gradvis fra arbeidstakere til arbeidsgivere over flere år, men at måten han og det rødgrønne byrådet har styrt Oslo på er et eksempel til etterfølgelse.

– Oslo kommune kjøper varer og tjenester for 26 milliarder kroner i året. Nå bruker vi den markedsmakten til å stille krav. Fast ansatte, lønn mellom oppdrag, ti prosent lærlinger, norsk på arbeidsplassen, kun én underleverandør.

Johansen: Stoler ikke på Frp

Johansen benyttet også anledningen til å slå tilbake mot Frp, etter at Siv Jensen ifølge Aftenposten kalte Frp for «arbeidernes parti» under helgens landsmøte. Også Sylvi Listhaug har sagt at Frp er mer av et parti for arbeiderne enn hva Arbeiderpartiet er, og hun holder appell i Drammen 1. mai.

– Siv Jensen sier nå at Frp er et parti for arbeidsfolk. Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten etter 5 år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss.

les også

Støre: Slik skal velgerne vinnes tilbake

Han understreket at han mener kampen mot et kriminelt arbeidsmiljø i enkelte bransjer, som byggebransjen, er en av de mest alvorlige samfunnsutfordringene i Norge.

les også

Slik var 1. mai på Youngstorget i Oslo

– Men dere, den blåblå regjeringen med Venstre på slep vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til kamp nummer én, sa han.

Ap-nestleder Hadia Tajik fnøs også av partileder Siv Jensens påstand om at Fremskrittspartiet er et parti for arbeidsfolk i sin 1. mai-tale i Harstad. Hun slo fast at Frps grunnlegger slåss mot arbeidsfolks grunnleggende rettigheter, ifølge NTB:

les også

LO-krangel om ny pensjonsordning

– Mens de øker adgangen til midlertidige ansettelser – så sier vi at folk må sikres faste heltidsjobber. Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige – så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge.

– Må gjenerobre velferdstjenestene

LO-leder Hans Christian Garbrielsen manet til kamp mot sosial dumping, løsarbeid, nulltimerskontrakter og økte forskjeller. Han understreket også at LO ønsker pensjonsopptjening fra første krone, noe de ikke fikk gjennomslag for i oppgjøret med NHO tidlig i april.

– Ingen skal være i tvil om at en stemme til de rødgrønne partiene er en stemme for full pensjonsopptjening fra første krone, sa han.

les også

Ap og SV går sammen om pensjonsløft

I stil med hovedparolen «Fellesskap fungerer – Stopp velferdsprofitørene» holdt også Linn Herning appell. Hun er forfatter av boken Velferdsprofitørene, og leder daglig leder i «For Velferdsstaten» som jobber mot kommersialisering av velferdsordringer.

les også

LO-krangel om ny pensjonsordning

– Vi må gjenerobre velferdstjenestene som kun har et mål for øye - å sikre innbyggernes velferd. Da kan vi ikke slippe til aktører som søker konkurranse og profitt og vi kan heller ikke organisere velferdstjenester etter modeller fra næringslivet, sa hun fra talerstolen.

Variasjoner av parolen «#ikketilforhandling», fagbevegelsens #MeToo-kampanje, ble også brukt flere steder i Norge, blant annet på Youngstorget.

les også

Jensen: Jobbtall viser skivebom fra Ap

Arbeidsministeren: Svartmaling

– At AP og Raymond Johansen står og svartmaler mot bedre viten i sine 1. mai-taler, får stå for deres regning. Det som skjer i Norge nå er at antallet ungdom utenfor arbeid og utdanning går ned etter årevis med økning, arbeidsledigheten går ned, og sysselsetting går opp, svarer arbeidsminister Anniken Hauglie (H) på Johansens appell.

Hun skriver til VG at arbeidet mot arbeidskriminalitet er intensivert, at det er etablert flere sentre mot arbeidskrim over hele landet, og blitt tatt initiativer overfor EU om å løse problemer i fellesskap.

– Det er hyggelig at Raymond Johansen fremhever Oslomodellen. Det viser at tiltakene det borgerlige byrådet igangsatte var viktig og riktig. Mye av dette ble også nasjonal politikk da den borgerlige regjeringen overtok.

– Jeg er opptatt av å sikre et godt, trygt og seriøst arbeidsliv, og gjøre det lettere å etablere bedrifter og skape arbeidsplasser. Nå ser vi også at vi lykkes bedre med det.

Flere artikler

 1. Sylvi Listhaug om Oslos ungdomskriminalitet: – Skremmende utvikling

 2. Vil gjøre Oslo til verdens første utslippsfrie storby

 3. Oslo-tallene: Rekordlavt for Ap, men byrådet beholder makten

 4. Ap-Raymond til Christian Ringnes: Du ga for lite til Oslo Høyre

 5. Frp-Siv oljerister Ap-Raymond: Hun får støtte av Støre

Fra andre aviser

 1. Raymond Johansen i strupen på Frp i 1. mai-tale

  Fædrelandsvennen
 2. Ap og Frp i munnhuggeri om hvem som best ivaretar arbeiderne

  Aftenposten
 3. Delte meninger om Giske-opptreden 1. mai

  Fædrelandsvennen
 4. Støre refset regjeringens arbeidslivspolitikk i sin 1. mai-tale – får svar på tiltale fra Erna Solberg

  Aftenposten
 5. Oslo går mot milliardunderskudd på grunn av coronautbruddet

  Aftenposten
 6. Oslo-byrådet gir gratis skolemat til de videregående skolene og senker kollektivprisene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder