SUPERVETERANEN: Bjørn Bjørnø tjenestegjorde under tre konger. Foto: RUNE THOMAS EGE/VG

Tidligere marine- og spesialjeger Bjørn Bjørnø (83) døde i fallskjermulykke

Det var den kjente forsvarsmannen Bjørn Arvid Bjørnø (83) fra Horten som mistet livet etter en fallskjermulykke i Tønsberg søndag ettermiddag.

Publisert:

Ulykken på Jarlsberg flyplass ble meldt søndag klokken 14.42.

Politiet bekrefter i en pressemelding at det var 83 år gamle Bjørn Arvid
Bjørnø fra Horten som omkom i fallskjermulykken.

Navnet frigis i overensstemmelse med de pårørende.

Mann (83) død etter fallskjermulykke på Jarlsberg flyplass

– Bjørn Bjørnø har levd et helt liv i Forsvaret. Han var med å opprette Forsvarets Spesialkommando, og har gjort en imponerende innsats og vært en viktig del av spesialstyrke-miljøet helt frem til i dag. I over 30 år har spesialstyrkene kunnet nyte godt av hans ekspertise. Bjørn Bjørnø vil bli dypt savnet i miljøet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til VG.

Droppet pensjonering

Bjørnø var en nøkkelmann i de norske spesialstyrkene. Tre kongemerker var etter hvert festet i hans vinrøde beret. Han tjenestegjorde under tre norske konger.

Offisielt jobbet han på pensjonistvilkår i Forsvarets Spesialkommando på fortet «Norske løve» utenfor Horten frem til i fjor sommer, men selv etter dette kom han på jobb på frivillig basis.

– Det er vanvittig imponerende. Vi hadde et båtdropp i Oslofjorden forrige uke, og da var Bjørn selvfølgelig med. Han var på jobb helt til helgen, og skulle møte på jobb igjen mandag, sier generalmajor Torgeir Gråtrud ti VG.

Han er sjef for Marinejegerkommandoen og Forsvarets Spesialkommando , begge avdelingene Bjørnø var med i. Han tar nyhetene tungt:

– Jeg har kjent Bjørn gjennom mange år. Dette er veldig trist for alle oss i Forsvaret, sier han, og forteller at det har kommet inn en rekke telefoner til ham og til forsvarsledelsen fra nåværende og tidligere ansatte som forteller om hvor mye Bjørnø betydde for dem.

VG møtte Bjørnø på Rena i 2012. Da var Bjørn én av de svartkledde som hoppet ut fra et Hercules-fly, som én av elitesoldatene fra Forsvarets Spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK). Intervjuet hadde tittelen «Fallskjermjeger Bjørn (77): Klarer ikke å være pensjonist».

Bjørn (77) er verdens eldste fallskjermjeger

– Jeg skal holde på så lenge helsen holder. Og det vil den gjøre en stund. En blir ikke kvitt gamle krigere så lett, sa en leende Bjørnø mens han pakket sammen fallskjermen, under intervjuet med VG.

VERDIFULL: Med sin lange erfaring var Bjørnø en verdifull sparringspartner, forteller FS-sjefen. Fra Venstre: FS-sjef generalmajor Torgeir Gråtrud, Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen, Bjørn Bjørnø. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– En bauta

Gråtrud sliter med å finne nok superlativer når han skal beskrive Bjørnø.

– Han er en legende i Forsvaret, og spesielt for oss i spesialstyrkene. Han er ikke bare en legende, men en bauta i tillegg. Det vil jeg nesten si er enda mer beskrivende.

Når han tenker tilbake på minnene med Bjørnø, trekker han frem Bjørnøs innsats for spesialstyrkene, men også hvor fint det var å ta en god prat over en kaffekopp om morgenen før en aktivitet.

– Han var en god sparringspartner. Bjørn har vært med siden han startet i Forsvaret i 1954. Han var med på å bygge opp marinejegertjenesten, og han var med på å bygge opp FSK fra grunnen av tidlig på 80-tallet. Han var en 83-åring som fortsatt var veldig ung til sinns, og som likte å være med «gutta boys», som han sa.

Gråtrud sier Bjørnø har betydd «vanvittig mye» for hele spesialstyrkemiljøet,

– Han vil bli dypt savnet. Det vi vet, er at hvis det er noe Bjørn ville så er det at ting skal gå videre, det skal vi ta inn over oss. Vi får leve på de gode minnene.

I LUFTA: Bjørnø var en erfaren fallskjermhopper, og en av de første som tok fallskjermsertifikatet i Norge. Bildet er tatt i september 2012. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

55 år med fallskjermhopp

Bjørnø var med den da superhemmelige Forsvarets spesialkommando (FSK) ble grunnlagt i 1982. Forsvarets spesialkommando ble opprettet for å møte den økende terrortrusselen og trusselen mot norske oljeinteresser.

Bjørnøs militære karriere begynte i 1954, på Marinens Dykker- og Froskemannskole på Madla. Litt senere utvidet Bjørnø kompetansen til også å gjelde luft.

Som én av de første i Norge tok Bjørnø fallskjermsertifikat, i regi av Hærens jegerskole på Trandum i 1962. Sitt første fallskjermhopp hadde Bjørnø 15. oktober 1962. 83-åringen som også var kjent som «Bravo Bravo», hadde dermed over 55 år med fallskjermhopp bak seg da han døde søndag kveld.

Da VG intervjuet Bjørnø på Rena, skulle den da 77-årige mannen egentlig ha vært pensjonist for lengst. Bjørnø hadde til og med gått på pensjonistkurs. Men etter å ha ankommet kursstedet i fallskjerm, begynte han å kjede seg. To timer ut i kurset snek Bjørnø seg unna. Da orket han ikke mer, står det å lese i VG-intervjuet.

LEGENDE: Bjørn Bjørnø var sentral i det norske spesialstyrkemiljøet i flere tiår. Foto: RUNE THOMAS EGE/VG

Fikk superbåtklasse oppkalt etter seg

Da Bjørnø var da 75 år, oppkalte Forsvarets spesialkommando (FSK) sin nye hurtiggående båtklasse etter eldstemannen i spesialstyrkene. Den nye båtklassen, såkalte RHIB-er, hadde en toppfart på 70 knop og var spesialtilpasset norske farvann.

– Han er ikke bare eldst, han er også en av de viktigste for miljøet og et hemmelig våpen for at våre spesialstyrker er blitt så gode som de er, sa daværende forsvarssjef Harald Sunde til VG i 2010.

Knut Morten Johansen, statssekretær i justisdepartementet, er utdannet fallskjerminstruktør og har kjent Bjørnø i flere år.

– Bjørn er både sivilt og militært ansett som en legende. Fallskjermmiljøet er ikke veldig stort og jeg var så heldig å bli kjent med Bjørn. Han var en person som hadde stor respekt hos alle. Alle omtalte han som en bauta, sier Johansen.

HEDRET: Bjørn Bjørnø ble som 75-åring i 2010 hedret av daværende forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) og admiral Haakon Bruun Hansen. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG

Familien: Gjorde det han likte best

Datter Vivi Bjørnø (61) sier familien setter pris på tilbakemeldingene om faren.

– Han har vært veldig viktig for oss. Vi snakker om det nå, og at han gjorde det han likte best, sier hun til VG.

Hun forteller at familien har fått ta del i fallskjermhoppingen - de voksne barnebarna har vært med i tandemhopp. De har alle hatt et forhold til Forsvaret.

– Han gikk inn i Forsvaret tidlig, og han fikk meg tidlig. Vi har levd tett på Forsvaret: Familien har flyttet rundt og vært med ham, og vi har vokst opp med de oppgavene han har hatt, sier hun.

– Nå går det litt opp og ned. Men vi har snakket om at vi var inneforstått med at det alltid er en risiko med fallskjermhopping, selv om man
driver innenfor rammer.

«Ung i hodet»

Som 80-åring ble Bjørnø intervjuet av lokalavisen Gjengangeren hjemme i Horten. Jubilanten var da klar for sin daglige to timers treningstur på terrengsykkel – etter først å ha tilbrakt noen timer på jobben på Forsvarets spesialkommando.

– Men fallskjermhopping er vel ikke ufarlig – hverken for 80-åringer eller for andre? spurte Gjengangeren i 80-årstintervjuet.

Bjørnø svarte ifølge lokalavisen:

– Forberedelsene må man aldri slurve med. Jeg er nøye med detaljene og pakker alltid skjermen selv. Hoppingen må aldri bli rutine, for du har rett i at det er langt ned …

Gjengangeren lurte også på hva som var hemmeligheten bak å bli 80 år og være nærmest oppsiktsvekkende ungdommelig.

– Jeg prøver å tenke positivt og er vel det man kan kalle «ung i hodet», sa Bjørnø.

– Det viktigste både i det militære og sivile liv er organisering og logistikk, uttalte 80-åringen, som også trakk frem viktigheten av å ha familie og gode venner rundt seg.

I intervjuet roste Bjørnø kona som sørget for stabilitet på hjemmefronten. Han sa også at han var heldig og takknemlig, ikke minst fordi paret hadde tre barn som hadde klart seg bra her i verden.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder