Valdres-saken: Dette er de avgjørende spørsmålene aktor vil ha svar på

GJØVIK (VG) Den tiltalte kvinnen (46) har på grunn av helseproblemer i retten ennå ikke forklart seg om de tre månedene hun tilbrakte med datteren Angelica på familiehytta før 13-åringen døde av avmagring.

Publisert:

Fredag morgen må retten ta stilling til om saken kan fortsette eller ikke, etter at kvinnens forsvarer begjærte saken utsatt.

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe uttalte til VG onsdag at han gjerne skulle stilt den tiltalte kvinnen (46) konfronterende spørsmål.

Hittil har han ikke hatt anledning for det i retten, etter at kvinnen tirsdag ble hentet av ambulanse som følge av det hennes forsvarer omtalte som et «potensielt livstruende» blodsukkerfall.

Torsdag har retten tatt for seg kvinnens helsetilstand, og det ble lagt frem en legeerklæring fra kvinnens behandlende lege som slår fast at stress i retten utløser kraftige svingninger i kvinnens blodsukkernivå.

I uttalelsen skriver legen at hun regner det som svært sannsynlig at det vil skje igjen i løpet av rettssaken.

Les også: Mor møtte ikke til psykiatrisk vurdering

Helseproblemer stopper forklaringen

Like etter klokken 11.00 ble det vedtatt en halvtimes pause i retten, bare fire minutter etter at retten var satt:

– Tiltalte har anledning til å forklare seg, husker du noe mer fra perioden på Beitostølen?, spurte dommer Pål Prestesæter den tiltalte kvinnen.

46-åringen, som bruker insulinpumpe, svarte da at blodsukkeret hennes var for høyt, og hun ba om en pause – som ble innvilget. Da retten igjen ble satt klokken 12.30 var blodsukkeret fortsatt høyt, og retten tok igjen pause.

Før rettsdagen ble avsluttet begjærte forsvarer Aasmund O. Sandland saken utsatt for å unngå saksbehandlingsfeil. Han sa i retten at tiltalte «nå er rede til å gå i terapi for første gang siden nyttårsaften 2015».

Aktor Arne Ingvald Dymbe mener på sin side at det er helsemessig forsvarlig at saken fortsetter. Han mener kvinnen har forklart seg om det hun husker, og ber om at hennes politiforklaring leses opp i retten.

Kvinnen har uttrykkelig sagt at hun ønsker å forklare seg for retten, men hittil har hun ikke forklart seg om den avgjørende perioden hun og datteren var på familiehytta i Valdres.

Hun har i større grad forklart seg om det hun beskriver som en mangeårig kamp mot skole- og helsevesen. Kvinnen har også sagt at hun mener seg utsatt for en heksejakt.

Alvorlige tiltalepunkter

Ifølge tiltalen unndro kvinnen datteren Angelica (13) fra ordinær skolegang, og tok henne med til familiens hytte i Beitostølen den 5. oktober 2015.

Den 31. desember samme år døde 13-åringen av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling på hytta.

I tiltalebeslutningen tegnes det et bilde av en mor som aktivt hindret datteren i å få hjelp. Blant annet skal hun ha unnlatt å bestille legetime til datteren 18. september 2015 til tross for at 13-åringen selv uttrykkelig ba om dette på grunn av bekymring for egen helse.

Hun skal også ha sendt en sms til datteren 22. mai samme år, hvor hun ba 13-åringen om å ta på seg løse klær og vekter i forbindelse med at barnevernet skulle veie henne, ifølge påtalemyndighetens tiltale.

Tiltalen mot 46-åringen er alvorlig, og har en strafferamme på 15 års fengsel, og går på overtredelse av straffelovens §219, hvor det blant annet står:

«for grovt eller å gjentatt ha mishandlet ved å ha truet, tvunget, begrenset bevegelsesfriheten til, øvet vold mot eller på annen måte ha krenket sin slektning i nedstigende linje [ ...]. Fornærmede døde eller fikk betydelig skade på legeme eller helse som følge av mishandlingen»

De ubesvarte spørsmålene:

Dette er noen av punktene fra tiltalen aktoratet fortsatt ikke har fått kvinnens forklaring på, som handler perioden 5. februar 2015 til 31. desember 2015 hvor hun ifølge tiltalen gjentatte ganger unnlot å sørge for at datteren Angelica fikk nødvendig helsehjelp og behandling:

* Hun avslo tilbud om behandling fra spesialisthelsetjenesten, og avsluttet behandling som var anbefalt i forbindelse med utskriving fra Drammen sykehus.

* Sendte SMS til datteren og ba henne ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med at barnevernet skulle gjennomføre veiing av 13-åringen på Drammen sykehus.

* Unnlot å ta datteren til helsekontroll hos fastlege etter 21. august, selv om det var en forutsetning for at hun tidligere ble skrevet ut fra Drammen sykehus.

* Nektet å bestille legetime til datteren den 18. september, selv om datteren ba om dette og var bekymret for egen helse.

* Tok datteren med på hytta på Beitostølen, og ut av ordinær skolegang, noe som hindret/vanskeliggjorde at datterens helsetilstand kunne oppdaget slik at hun kunne få nødvendig helsehjelp.

* Truet datteren gjentatte ganger med å ta sitt eget liv.

* Oppga feil adresser til skole og/eller annen offentlig myndighet.

* Tok ikke med datteren til møte på skolekontoret i Øystre Slidre 26. oktober 2015, selv om dette var forutsatt av en rådgiver.

* Unnlot å kontakte lege, sykehus eller annet helsepersonell til tross for at hun var klar over at datteren ble svakere, tok til seg lite eller ingen næring og var i livsfare og når som helst kunne dø.

Les også: Forsvarer: Moren gjorde alt hun kunne for datteren

Meldinger skal brukes som bevis

VG har tidligere omtalt et bilde fra morens mobil som skal være tatt av 13-åringen dagen før hun døde.

Etter det VG tidligere har fått opplyst skal bildet vise et svært avmagret barn, og er planlagt lagt frem som bevis i rettssaken mot moren.

Aktor Arne Ingvald Dymbe har tidligere sagt til VG at bildet var slettet fra morens mobil, men at det ble hentet frem igjen av etterforskerne.

Kvinnens forsvarer har sagt at bildet skal ha blitt slettet av politiet ved en feil.

Tidligere denne uken uttalte kvinnens forsvarer at det i løpet av 2015 ble sendt over 10.000 tekstmeldinger mellom mor og datter, mange av dem fra perioden de tilbrakte sammen samtidig på familiehytta.

– Det er en stor mengde tekstmeldinger fra perioden mellom mor og datter som kan sette lys på hva som har skjedd, sa Sandland til VG mandag.

Da 13 år gamle Angelica døde 31. desember 2015 veide hun 21,7 kilo og hadde en BMI på 8,8. Ved siste kontroll hos helsevesenet fire måneder før veide hun 41,2 kilo.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder