KREVER HANDLING: Sumaya Jirde Ali (20) lever i frykt for å bli angrepet av muslimhetsere. Nå krever hun politisk handling. Foto: Helge Mikalsen, VG

Er lei av hets - trekker seg fra arrangementer

Spaltist og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (20) trenger å ta en pust i bakken etter å ha mottatt en mengde hetsmeldinger de siste dagene.

 • Hibba Sarmadawy

Artikkelen er over to år gammel

– Det har strømmet inn med meldinger den siste perioden, og jeg er lei. Det tapper meg for energi - jeg har ikke noe overskudd til det nå, sier hun til VG.

Etter at nettstedet Resett publiserte flere kritiske artikler om henne forrige uke har det gått i ett, opplyser hun.

20-åringen forteller at hun trenger å ta en pause og har derfor kansellert alle offentlige arrangement den kommende uken.

les også

«Årets bodøværing» hetses grovt

Ali skulle blant annet holde appell under 8. mars-markeringen i Bergen og holde foredrag for barn i Oslo.

– De som hetser meg, tenker sikkert at det hjelper siden jeg trekker meg nå. Men det at jeg tar en pust i bakken, viser at jeg er et menneske. Det finnes grenser for hvor mye en tåler. Det er uansett umenneskelig å tro at alt er «tipp topp, tommel opp» når en opplever hets hver dag, sier hun.

Sumaya presiserer at det ikke er noen som har rådet henne til å avstå fra å ta del i de offentlige arrangementene.

Bergens Tidende skrev først at Ali trekker seg fra 8.mars-markeringen.

«Hell bensin over henne»

Av alle meldinger og kommentarer som har blitt skrevet om henne, så er det én hun aldri kommer til å glemme, forteller 20-åringen.

«Slå ring om henne, hell bensin, tenn faklene», sto det i meldingen.

– Den har fått meg til å gå søvnløs. Jeg får angst og går rundt der med en reell frykt for å bli angrepet, forteller Ali, som nå går med en sikkerhetsalarm i vesken.

Hevder norske politikere er tiltaksløse

20-åringen med somalisk bakgrunn har imidlertid blitt utsatt for grov hets helt siden hun begynte å uttale seg offentlig, både som debattant og spaltist.

Torsdag møtte VG henne under et møtet med likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Ali kritiserte da norske politikere for å være tiltaksløse når det gjelder muslimhets.

– Politikerne snakker om integrering, inkludering og tilhørighet. Men politikerne bryter tilliten til folk når de ikke tar slike problemer på alvor. Når noen muslimer utsettes for grov hets og diskriminering, så er det ingen i den norske regjeringen som går ut og fordømmer det, sier Ali:

– Det er bare tomme ord som kommer fra politikernes side, legger hun til.

Hyller Senterpartiet

Den unge kvinnen hyller samtidig Senterpartiets medlemmer i familie- og kulturkomiteen, som nylig har lagt frem forslag om å utarbeide og iverksette en handlingsplan mot rasisme og diskriminering av andre etniske minoriteter.

– Det gjør meg glad at de har tatt til ordet for det, sier Suamya, og legger til:

les også

Selbekk bagatelliserer muslimhat

– Når vi muslimer har bedt om en handlingsplan, så har vi blitt stemplet som hårsåre. Det har blitt hevdet at vi overdriver og at det ikke er noe å ta tak i.

LDO krever fremoverlente politikere

Sumaya Ali viser videre til en undersøkelse gjennomført av Holocaust-senteret som konkluderer med at negative holdninger til muslimer er ganske utbredt i Norge.

les også

Menn overrepresentert på islamfiendtlige nettsteder

Bjurstrøm opplyser også at deres egne undersøkelser viser at det er muslimer som hetses mest på nett.

Hun mener imidlertid at en handlingsplan i seg selv ikke er nok for å håndtere en slik voksende utfordring, og foreslår forskning som kan skape en grobunn for å håndtere utfordringen bedre.

ENIGE: Sumaya Jirde Ali (venstre) og Likestillingsombud, Hanne Bjurstrøm (høyre) er enige om at norske politikere hittil ikke har gjort nok for å forebygge hets av muslimer. Foto: Helge Mikalsen

Samtidig påpeker hun at norske politikere hittitl har vært for slepphendte når det gjelder diskriminering av muslimer. Hun mener den norske regjeringen trolig ikke tør å være tydelig på at denne typen hets er fullstendig uakseptabel.

– Politikere som Erna Solberg bør være mye mer fremoverlent og mer offensive i diskusjonen. Hun og andre politikere må ta tak i dette og være mer tydelige, sier hun.

Høyre motsetter seg kritikken

Leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Tone Wilhelmsen Trøen (H), opplyser at en ny likestillings- og diskrimineringslov trådte i kraft i januar 2018.

– Denne gjelder alle typer diskriminering, og Likestillingsombudet har nå fått en tydeligere pådriverrolle, forklarer Trøen og legger til:

– Jeg registrerer at Bjurstrøm nå bruker den. Det er bra, selv om jeg ikke er enig med henne i kritikken fordi jeg mener loven må få litt lengre tid til å virke, skriver hun til VG.

Trøen viser videre til at regjeringen har satt i gang andre tiltak, som handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme, og en strategi mot hatefulle ytringer.

Mer om

 1. Rasisme
 2. Integrering
 3. Diskriminering
 4. Debatt
 5. Hanne Bjurstrøm

Flere artikler

 1. Erna Solberg advarer mot rasister i kommentarfeltene

 2. Ber regjeringen om mindre hard retorikk om innvandrere og muslimer

 3. Mohyeldeen Mohammad tiltalt for grove trusler mot Abid Raja

 4. Erna Solberg går hardt ut mot netthets: – Gjør Norge til et dårligere sted å vokse opp

 5. Må de som tar ordet tåle alt?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder