UTVIDEDE FULLMAKTER: Justisminister Sylvi Listhaug vil vurdere å gi Kripos utvidede fullmakter til å lagre IP-adresser. Foto: Kristiansen, Tore

Slik vil Listhaug bekjempe «ondskapen»

Justisminister Sylvi Listhaug vil se på hvilke metoder politiet får bruke i kampen mot overgrep av barn. – Vi må se om de grensene vi har i dag er riktige, eller om vi må utvide dem, sier hun til VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Den som jager monstre

Kripos var tydelige på hva som manglet i kampen mot overgripere, da justisminister Sylvi Listhaug besøkte dem i dag:

Lagring av nordmenns IP-adresser og etablering av en nasjonal database for overgrepsbeslag.

Dette trenger Kripos dersom de skal klare det de kaller en eksplosiv økning av overgrepssaker. Det var beskjeden den ferske justisministeren fikk på sitt besøk hos Kripos i dag.

– Det viktigste for oss nå, er å få til en lagringsplikt av IP-adressene. Slik lovverket er i dag, rekker vi ofte ikke å spore eller identifisere norske IP-adresser som deler overgrepsmateriale, sa leder for seksjon for seksuallovbrudd, Laila Søndrol, til Listhaug.

Listhaug ble vist rundt av Søndrol i seksjonens nye lokaler.

Ny løsning

Kripos har lenge arbeidet for at det skal opprettes en felles, nasjonal database hvor alle beslaglagte overgrepsbilder lagres, både de som er ferdig etterforsket og de som er under etterforskning. I dag er det mange politidistrikter som sitter på egne databaser, og kun deler bilder som de har gått gjennom.

UTÅLMODIG: Spesialetterforsker Torstein Didrik Schjerven forklarte Listhaug hvorfor en nasjonal database er viktig for overgrepsetterforskning: – Dette er en løsning vi har etterspurt lenge, sa han til VG. Foto: Kristiansen, Tore

– Ofte ender vi opp med at etterforskere i ulike politidistrikter må bruke tid på å gå gjennom de samme bildene gang etter gang. Det går bort mye tid og ressurser på dette. Derfor jobber vi med å utvikle en nasjonal database, forklarte Søndrol til Listhaug.

Kripos leverte et forslag til Politidirektoratet i en rapport i januar i fjor. Det er nedsatt en prosjektgruppe, men selve databasen eksisterer ennå ikke, ett år etter.

– Vi har ønsket oss en nasjonal database lenge. Får vi det vil vi spare mange årsverk som vi i stedet kan bruke til etterforskning av flere overgrepssaker og identifisere flere barn. Det er jo det som er målet vårt, sier spesialetterforsker Torstein Didrik Schjerven til VG under Listhaugs besøk.

les også

Minst 30 nordmenn med i overgrepsforum

– Det er tortur

Listhaug er enig med Kripos om at det er viktig å få til en lagring av IP-adresser.

– Det de nevner med lagring av IP-adresser, nevnes for meg av flere som en viktig faktor for å ta de som begår overgrep mot barn. Det er noe jeg kommer til å ta med meg i vurderingene for hvordan vi skal redde flere barn fra denne ondskapen, sier hun til VG.

Hun fikk sterk kritikk da hun for noen uker siden kalte overgripere for «monstre». I møte med VG, omtalte hun handlingene som «ondskap». Noe av det hun ønsker å se nærmere på, er strafferammene for overgrep mot barn.

PÅ BESØK: Sylvi Listhaug besøkte i dag Kripos-etterforskerne som arbeider for å redde barn fra overgrep. Foto: Kristiansen, Tore

– Det er noe vi absolutt bør se nærmere på. I dag er det forholdsvis lave straffer for dem som oppbevarer materiale med tortur av barn. For det er tortur.

Vil vurdere grensene

Hun mener også at man må vurdere hvilke metoder politiet har lov til å bruke under etterforskning av overgrep mot barn. Det er et noe som Riksadvokaten allerede arbeider med. I løpet av februar skal de bli ferdige med forslag til justisministeren om politiets bruk av utradisjonelle etterforskningsmetoder på nett.

– Vi må se om politiets metoder er gode nok, eller om vi må gjøre noe med dem, sier Listhaug.

– Er alle metoder lov i kampen mot det som du beskriver som «ondskap»?

– Nei, vi lever i en rettsstat. Det må være noen grenser. Men vi må se om de grensene vi har i dag er riktige, eller om vi må utvide dem. Det må være en diskusjon vi må ha med politiet, om hva de mangler av redskap i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder