I NAIROBI: Einar Aas bor nå i Nairobi og jobber som rådgiver for Eastern African Standby Force, en regional politistyrke. Foto: Mikalsen, Helge

Polititopp om Jensen-saken: – Lei av å høre snakk om personlig konflikt

NAIROBI (VG) Støvet etter den historiske rettssaken mot Eirik Jensen hadde så vidt lagt seg da hans tidligere sjef Einar Aas flyttet til Nairobi.

Publisert:

– Det er en uvant situasjon for politiet å håndtere virkelig delikate saker innad. På den annen side er det vår profesjon å avdekke eventuell kriminalitet, også om den ligger nær nesetippen, sier Einar Aas til VG.

Han skiller seg ut i den blå norske politiuniformen, midt i Kenyas hovedstad. Her skal han være i minst seks måneder for å være seniorrådgiver i Eastern African Standby Force. Borte fra Norge.

Der er det nå et halvt siden det ble skrevet historie i Oslo tingrett, da den tidligere politimannen Eirik Jensen ble dømt for grov korrupsjon. Aas havnet midt i rettssaken, i vitneboksen, som Jensens tidligere sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo.

Aas venter på ankesaken og har vært sparsom med sine meninger rundt Jensen-saken. Men nå åpner han litt opp fra sin nye tilværelse i Nairobi.

Han sier Jensen-saken burde være en vekker for flere i politiet.

I RETTEN: Einar Aas vitnet i rettssaken mot Eirik Jensen. Dommen er anket og kommer opp igjen i Borgarting lagmannsrett i august. Foto: Vågenes, Hallgeir

– Har ingenting med konflikt å gjøre

Det omdiskuterte forholdet mellom Eirik Jensen og hans sjef ble et tema under rettssaken.

– Jeg må bare understreke at jeg er temmelig lei av å høre snakk om personlig konflikt. For når du har en mellomleder som er til de grader omdiskutert og hvor omgivelsene stiller så vidt mange spørsmålstegn ved tjenesteutførelsen, og hvor kolleger tar dette opp med meg som sjef, er det et lederansvar å ta affære. Det har ingenting med konflikt å gjøre, sier Aas i Nairobi.

les også

Tidligere polititopper til VG: Fikk aldri Jensen-alarm

– Og om jeg skal være så fri, her tror jeg både politiet og kanskje andre virksomheter har en liten lekse å lære.

– Hvordan da?

– Vet at man tar tak i problemene når de dukker opp. Og at man etablerer et faktagrunnlag. Det enkleste i verden er jo å stikke hodet i sanden. Personlige oppfatninger og synsing holder ikke, sier Aas.

Han spør om de vurderingene som flere andre gjorde av Jensen underveis var basert på fakta eller personlige oppfatninger. Aas sier at det å ta opp utålelig informasjon er en mindre hyggelig side av det å være leder.

Det er noe med det å tørre og våge å ta tak i det som, etter min mening, helt åpenbart må tas tak i. Men jeg ser at det er et veldig enkelt alternativ å stikke hodet i sanden og la humla suse. Men det er naturligvis ytterst ubehagelig å ta affære som sjef og det er lettere å tenke flukt. Bevege seg utenom problemene, sier Aas.

– Mener du at flere personer stakk hodet i sanden da du sa fra?

– Det vil jeg foreløpig ikke kommentere. Andre aktuelle aktører får eventuelt svare for seg selv, sier Aas.

– Jeg har alltid vandret

Han sier det var godt å komme seg ut nå. Eastern African Standby Force er en regional politiorganisasjon i Øst-Afrika som kan settes inn for fredsoppdrag.

– Jeg har aldri sittet lenge på et sted, jeg har alltid vandret. Jeg har aldri grodd fast noe sted, så det å dra til utlandet nå var greit på mange måter, sier Aas.

SEKS MÅNEDER: Einar Aas skal være utstasjonert i East African Standby Force i minst seks måneder. Aas skal gi råd om hvordan Norges bidrag der bør være fremover. Foto: Mikalsen, Helge

– Øst-Afrika er et både interessant og spennende område å få innblikk i, også med tanke på radikalisering og rekruttering til terror. Og den organiserte kriminaliteten fra andre kontinenter er garantert her, sier han.

Ankesaken mot Jensen kommer etter planen opp i Borgarting lagmannsrett den 28. august i år – og Aas regner med å bli kalt inn som vitne.

– Et langt og ensomt løp

Derfor vil han holde på prinsippet om å ikke fortelle alt han mener før det kommer en rettskraftig dom.

les også

Derfor anker Eirik Jensen dommen

– Tenker du at Jensen-saken har ført til en kulturendring på dette området i politiet?

– Det er for tidlig å si noe om det. Men saken burde være en vekker for flere. Jeg har nok meninger om hvorledes det er å være sjef på et visst nivå og bli forelagt informasjon om mulige uregelmessigheter som krever handling. Dette temaet får jeg komme tilbake til senere.

– Men det har vært et langt og ensomt løp, understreker han.

– Spørsmålet er om du fra det smalt i 2014 til dommen kom i Oslo tingrett følte at du hadde støtte internt.

– Her har det vært veldig mye delte meninger. Utover at saken i stor grad skapte polarisering, får mitt svar ligge til senere, sier Aas.

– For enkelt å skylde på kulturen

– Hvordan tenker du at kulturen for å si fra om kritikkverdige forhold er i politiet? Jeg ser du sier at det er farlig å skylde alt på kulturen, men hva er det da som svikter?

– Det er farlig å skylde alt på kulturen her og vi må ikke glemme at det er fagmiljøet og kulturen som til slutt tok affære. For det var fagmiljøet og kulturen som kom til meg med bekymringsmeldinger. Det må man ikke glemme.

les også

Politimann i Bergen med nytt varsel: – Blir motarbeidet, mistenkeliggjort og kneblet av ledelsen

Han sier varsling nå er en tema som på alvor er satt på dagsorden av Politidirektoratet.

– Og det er en sammensatt materie. Men på generelt grunnlag er blant annet faren for subkulturer, kameraderi og ledelsesmessig vegring, elementer som kan slå negativt ut. Men det er for enkelt å bare skylde på kulturen når enkeltpersoner forgår seg, sier Aas.

VG har vært i kontakt med Eirik Jensen, som ikke ytrer noe ønske om å kommentere saken. Jensens advokat John Christian Elden skriver i en sms: «Aas har som alle andre sin ytringsfrihet i behold. Uenigheten mellom han og Jensen tar vi i retten».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder