REAGERER: «VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten», skriver Trond Giske på Facebook. Foto: Tore Kristiansen / VG

Giske om VG-oppslag: – Urimelig

Ap-politiker Trond Giske mener VG bør beklage gårsdagens oppslag om bekymringsmeldingen rettet mot ham.

 • Lone Lohne

Artikkelen er over ett år gammel

NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

VGs beklagelse av dekningen av Giske-videoen kan du lese her

Samme dag som han ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap, kom det inn en bekymringsmelding om Trond Giske. Det er VGs omtale av bekymringsmeldingen han omtaler i et innlegg på Facebook fredag morgen.

Bekymringsmeldingen handler om en video fra utestedet Bar Vulkan i Oslo natt til søndag.

Giske kaller VG-oppslaget «urimelig», og påpeker at kvinnen som han danset med ikke selv meldte fra om hendelsen, men at en mann som hadde sett en video av ham på internett sto bak bekymringsmeldingen.

«VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit. Videoen viste heller ikke dette. Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å fremstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken», skriver han.

les også

Adressa: Valgkomiteen har bestemt seg om Giske

VG svarer: – Sandlis kritikk var relevant

Sjefredaktør i VG Gard Steiro svarer slik på kritikken fra Giske:

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro.

– VG fikk verifisert at videoen var autentisk og spilt inn natt til søndag på en bar i Oslo. Vi kontaktet kvinnen som var på videoen og hadde en dialog med henne. Det eneste hun kunne siteres på er gjengitt i artikkelen: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». (Obs! Sitatet er fjernet fra VGs artikler, red.anm.) VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for. Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig. VG har ikke karakterisert det som skjer på videoen, men nøkternt beskrevet det den viser. Giske bidro ikke med sin versjon overfor VG, sier han videre.

– VGs vurdering er fortsatt at bekymringsmeldingen og Sandlis kritikk var relevant. I vårt arbeid kontaktet vi relevante kilder. De er presist gjengitt. Når noen har gitt andre opplysninger til ulike medier, har VG videreformidlet disse for å opplyse saken best mulig. Det gjelder også Giskes kritikk av VG, sier Steiro.

les også

Valgkomitémedlem etter ny Giske-bekymringsmelding: – Jævla unødvendig

– Ser verre ut enn det var

På NRK kveldsnytt torsdag kveld, leste statskanalen opp sitater de har fått fra kvinnen:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit.

Trond Giske har ikke ønsket å kommentere videoen overfor VG, tross gjentatte forespørsler torsdag. Til NRK sa han imidlertid torsdag kveld:

– Det kvinnene sier stemmer med min oppfatning, og både familien min og jeg er veldig takknemlig for at de har valgt å si så tydelig ifra. Jeg håper dette fører til en diskusjon om denne typen journalistikk, sier Giske.

Mer om

 1. Trond Giske
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Gard Steiro
 4. Politikk

Flere artikler

 1. Valgkomiteleder: – Viktig at han tenker gjennom situasjonen

 2. Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap: – Har selv satt seg i den situasjonen

 3. Kvinnen i Giske-videoen til NRK: – Ser verre ut enn det var

 4. Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske

 5. Kvinnen i Giske-videoen i TV 2-intervju: – Hele greia var bare tull

 6. Valgkomitémedlem etter ny Giske-bekymringsmelding: – Jævla unødvendig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder