PÅGREPET: Torpedo og pengeinnkrever Jan Erik Iversen. Foto: VG

Torpedo siktet for trusler mot Kjell Inge Røkke

Den kjente torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen er pågrepet og siktet for trusler mot milliardær Kjell Inge Røkke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at Jan Erik «Jannik» Iversen er pågrepet av politiet og siktet for trusler mot Kjell Inge Røkke, sier hans forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

Han opplyser at Iversen blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Forsvarer Benedict de Vibe sier til VG at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– De angivelige truslene skal være fremsatt i løpet av de siste tre månedene, i november og januar, sier forsvareren.

– Etterforskningen vil vise om noen har svin på skogen – og hvem det er, fortsetter de Vibe.

Etter det VG får opplyst skal Iversen ved ett tilfelle ha ventet på Røkke i garasjeanlegget ved Aker. Der skal torpedoen ha fremsatt angivelige trusler mot finansmannen.

Hemmelige lydopptak

VG publiserte i juni i fjor en rekke ukjente lydopptak av forskjellige private samtaler mellom milliardær og industrileder Kjell Inge Røkke, kunsthandler Per Orveland og den kjente torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen.

FORSVARER: Advokat Benedict de Vibe er forsvareren til Jan Erik Iversen. Foto: Tore Kristiansen

Det var Orveland som hadde tatt alle opptakene, gjennom en periode på flere år, fordi han hevdet at Røkke skyldte ham penger.

Kunsthandleren var i flere år kjæreste og samboer med Kjell Inge Røkkes nå avdøde ekskone, Kari Monsen Røkke. Forholdet og familielivet førte ham inn i den indre kretsen rundt en av Norges rikeste menn.

På opptakene ble det snakket om utpressing, torpedooppdrag, penger, kjøp av overpriset kunst og trusler.

Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene

Seks av opptakene var samtaler mellom Orveland og torpedoen. Her hevdet Jan Erik «Jannik» Iversen at han hadde jobbet for Røkke i en årrekke, blant annet i den såkalte «båtsertifikat-saken».

Trusler

På lydopptakene fremkommer det informasjon om at torpedoen skal ha truet en advokat på livet.

MILLIARDÆR: Kjell Inge Røkke skal ha blitt utsatt for trusler av torpedoen. Foto: Frode Hansen

Etter å ha blitt fremlagt lydbåndene og en rekke spørsmål, svarte Røkkes advokat John Christian Elden følgende i en e-post om koblingen til den kjente torpedoen:

Jannik og hans ektefelle var i omgangskretsen til Røkkes ekskone og Orveland, og Røkke har møtt han i den sammenheng. Røkke har ingen kommentarer for øvrig til forholdet til Jannik, men misliker sterkt å bli forsøkt satt opp gjennom en utpressingsstory der VG brukes som utpressingsmiddel. Det kommer han aldri til å gi etter for.

Røkke og Elden mente at Orveland brukte VG som en ledd i å presse milliardæren for penger. Dette har Orveland selv avvist.

Etter siktelsen skriver advokat John Christian Elden følgende i en tekstmelding til VG:

– Den situasjon som VG ble advart mot før publisering om at dette kunne medføre en trusselsituasjon, ligger bak dagens arrestasjon. Dette har vært en kraftig belastning for Røkke og hans familie de siste månedene, men det er politiets oppgave å håndtere saken videre.

ADVOKAT: John Christian Elden er advokaten til Kjell Inge Røkke. Foto: Tore Kristiansen

Politiet om Røkke-opptakene: – Vi skal se nærmere på saken

Jan Erik «Jannik» Iversen er en kjent pengeinnkrever og torpedo. Han ble i 1989 pågrepet for vold etter å ha reist over til Vestlandet for å kreve inn påstått gjeld som en forretningsmann skal ha hatt til en kjent travkusk. Han ble senere dømt for forholdet.

Profilerte kriminalsaker

I årene som fulgte sto Iversen åpent frem som privat pengeinnkrever i gråsonemarkedet, blant annet i VG.

Navnet til Iversen har dukket opp i forbindelse med flere profilerte kriminalsaker i mediene. Det er også blitt dokumentert at han har hatt tette bånd til noen av de tyngste kriminelle i Norge. Han er straffedømt fem ganger.

7. desember 2004 ble Iversen pågrepet for å ha skutt den straffedømte finansakrobaten Christer Tromsdal (48) i beinet. Skuddet gikk av inne i en Jaguar som sto parkert ved Frogner kirke i Oslo. Torpedoen ble senere dømt til fengsel i syv måneder etter en tilståelsesdom.

Jan Erik «Jannik» Iversen har ikke ønsket å kommentere innholdet på opptakene som VG publiserte i juni i fjor. Torpedoen svarte følgende da VG i fjor forklarte hvorfor det var et ønske om å snakke med ham:

– Hva er dette her for noe fuckings, jævla bullshit?

Deretter brøt han telefonsamtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder