SØKER I SKREDET: Faren for snøskred øker nå både i lavlandet på grunn av regn, og i høyfjellet på grunn av en kuldeperiode etterfulgt av mer snøfall. Her er mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps i gang med skredsøk-øvelse på Finse i 2010. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Nå kommer regnet: Snøskredfaren øker både i høyfjellet og i lavlandet

Lumske snølag truer nå med å løsne i store flak i mange av de flotteste delene av vinter-Norge. Nå øker også faren for søkkvåte snøskred på grunn av regn.

Publisert:

NVE har gått ut med varsel om betydelig fare for våte snøskred i indre deler av Sogn og Fjordane, i deler av Hardanger og på Voss på grunn av at det ventes mye nedbør som regn høyt til fjells.

les også

Klart for stormer og stort væromslag – men snøen blir liggende i indre strøk

Regn høyt til fjells

Meteorologisk institutt venter mye regn på Vestlandet i dag og de kommende dagene – og nedbøren vil først gå over til snø oppe i 8–900 meters høyde.

Dette skyldes et stort og forholdsvis kraftig lavtrykk som gir kraftig vind – muligens storm onsdag – og temperaturen kan ligge på opp til 7–8 grader ved kysten.

les også

Tusenvis fortsatt strømløse på grunn av snøvær

Vaktleder Espen Nordahl ved snøskredvarslingen i NVE forklarer:

– Om vinteren dannes det ofte såkalte vedvarende svake lag på grunn av kulde. Dette er egentlig lag med rim som legger seg oppå snøen, og som kan bli mange centimeter tykk. Når dette så senere snør ned, får vi denne situasjonen. Vi kan få tykke lag som ligger oppe på et slikt svakt lag, og dette er en ustabil situasjon som lett kan gi store flakskred – det skal ofte ikke mer enn en skiløper til for å utløse det, forklarer han.

Her er det verst

– Folk er gjerne kjent med at slike flak kan gi et drønn i snøen når de kollapser, men det er ikke alltid det kommer noe slikt drønn, sier han.

Denne situasjonen er velkjent i Nord-Norge, men er nå også observert og varslet i blant annet Jotunheimen. Her advares det mot flere svake lag, og folk bes være spesielt forsiktige i leområder – hvor nettopp svake lag av overflaterim kan ligge under nysnø eller flak av fokksnø.

**I høyere deler av Indre Sogn advares det mot nysnøskred i høyden, men også om våte løssnøskred under snøgrensen. Faregrad 3.

**Voss: Fare for skred av nysnøflak, men også av våt løssnø i lavere liggende områder. Faregrad 3.

**I Hallingdal, som ikke vil få regn i denne omgang, advares det mot skred av nysnø, og snø som ligger oppe på vedvarende svake lag. Faregrad 3.

**I Hardanger – som også omfatter høyfjellet – advares det mot nysnø oppe på svake lag, og våte løssnøskred i lavereliggende områder. Faregrad 3.

**I Vest-Telemark advares folk mot vedvarende svake lag, men også mot skred av fokk snø på grunn av vind.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder