KREVENDE SAKER: Partilederne Erna Solberg (foran), Trine Skei Grande og Siv Jensen på Hotell Jeløy Radio torsdag. I november var Venstre med på å instruere regjeringen til returstopp. Nå må de tre finne en løsning på floken sammen. Foto: Helge Mikalsen VG

Regjeringsforhandlingene: Må avklare asylbarnas skjebne

Den videre skjebnen til «oktoberbarna» som skulle sendes ut av Norge i fjor høst, må avklares i regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp og Venstre på Jeløya. Det bekrefter flere kilder i regjeringssystemet overfor VG.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Regjeringspartiene Frp og Høyre strittet imot da de øvrige partiene i Stortinget påla innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) å stanse returen av noen av asylbarna ved fylte 18 år, når deres midlertidige opphold i Norge utløper.

Venstre var en del av dette flertallet, som påla regjeringen å sørge for at alle vedtak om utsendelse som er gjort etter 20. oktober 2016, skal behandles på nytt etter en ny instruks med sterkere vekt på personenes sårbarhet i forhold til å bli sendt tilbake til internflukt i hjemlandet.

I stortingsdebatten 14. november i fjor kom Listhaug med klare advarsler om returstans, men ble altså ikke hørt av flertallet.

Stopp i alle omstridte saker

Men nå er Venstre i posisjon til å påvirke utfallet av denne saken.

Siden tirsdag sitter Venstre-leder Trine Skei Grande i forhandlinger med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) om mulig deltagelse i regjeringen.

Så lenge de forhandler på Hotell Jeløy Radio og det er uavklart om Venstre skal inn i regjeringen, vil ikke Solberg-regjeringen ta stilling til noen saker som er politisk omstridt.

VG har fått bekreftet at asylbarnas videre skjebne er en slik omstridt sak som partiene må avklare utfallet av i regjeringsforhandlingene.

Venstre vil dermed få mulighet til å påvirke utfallet i en sak hvor de tok en åpen konflikt med Frp og Høyre for bare to måneder siden.

Påvirkningsmulighet

– Det stortingsvedtaket er ikke effektuert. Da har vi en påvirkningsmulighet, sier Ketil Kjenset, Venstres innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, til VG.

Han vil imidlertid ikke kommentere om Venstre har løftet saken inn i regjeringsforhandlingene.

I desember sendte Listhaug et brev med 26 spørsmål til de parlamentariske lederne i flertallspartiene – Ap, Sp, SV, KrF, Venstre, MDG og Rødt – som alle stemte for returstoppen.

– Det er flere løse tråder i etterkant av Stortingets vedtak. Vedtaket er fattet over bordet helt uten utredning, skrev Listhaug i en sms til VG om brevet.

Her kan du lese Listhaugs brev.

Krevde oppfølging

Allerede dagen etter fikk hun svar fra flertallspartiene:

– Listhaug er statsråd og har ansvar for å følge opp Stortingets vedtak. Om hun har vanskeligheter med det, får hun overlate jobben til en annen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Les hele saken: Opposisjonen vil ikke svare på Listhaugs spørsmål om asylstopp

Listhaug hadde opprinnelig gitt flertallspartiene frist til torsdag 4. januar med å svare på hennes spørsmål. Men nå tar hun «til etterretning» at flertallspartiene ikke vil hjelpe henne med å lage nye regler:

«Jeg tar svaret til etterretning, og jeg vil selvsagt følge opp stortingsvedtakene av 14. november så raskt som mulig. Vedtakene vil bli fulgt opp med utgangspunkt i de anbefalingene jeg ga i brevet til de parlamentariske lederne. Dette arbeidet har svært høy prioritet i departementet, og jeg håper å kunne presentere innholdet i nytt regelverk om kort tid», skriver innvandringsministeren i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug besvarte ikke VGs henvendelse om denne saken fredag ettermiddag. Heller ikke Venstres og Høyres forhandlere på Jeløy ville kommentere VGs opplysninger.

Erna Solberg i regjeringsforhandlinger: Slik skal de få flere i arbeid

Mer om

 1. Mindreårige asylsøkere
 2. Solberg-regjeringen
 3. Venstre (V)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Opposisjonen vil ikke svare på Listhaugs 26 spørsmål om returstopp

 2. Forvirring om Aps returstopp: Listhaug har sendt 26 spørsmål til Stortinget

 3. Trine Skei Grande om Listhaug-bråket: – Vet ikke hva det ender med

 4. Her dekker regjeringspartiene bordet for KrF

 5. Ap: Listhaug vet ikke hvordan hun skal gjøre jobben sin

Fra andre aviser

 1. Solberg åpner for nye statsrådposter. Regjeringsforhandlingene i gang

  Aftenposten
 2. 10 minutter som kan avgjøre Solberg-regjeringens skjebne

  Bergens Tidende
 3. Listhaugs avslørende spørsmål

  Bergens Tidende
 4. Tidspunktene du må merke deg før dagens drama

  Aftenposten
 5. Her forlater Sylvi Listhaug krisemøtet hos Erna Solberg

  Fædrelandsvennen
 6. I dag kan han felle Solberg-regjeringen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder