KRITISK: Den erfarne psykiateren Henning Værøy mener massemorder Anders Behring Breivik (38) fortsatt er strafferettslig tilregnelig, men at han ikke har endret seg etter terrordommen og fremdeles lider av personlighetsforstyrrelser. FOTO: TORE KRISTIANSEN

Dette mener psykiater om Breivik-brevet

Psykiater Henning Værøy mener massemorderen Anders Behring Breivik (38) har et åpenbart mål når han uttrykker anger over terroren og tar avstand fra sin ideologi: Han vil løslates.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I midten av mars i fjor skrev den 38 år gamle massemorderen et brev til ledelsen i Skien fengsel, hvor han for tiden soner forvaringsdommen etter terrorangrepene i juli 2011.

Innholdet i brevet resulterte i tre nye samtaler med statens egen ekspert, psykiateren Randi Rosenqvist. I tillegg foretok Rosenqvist to nye risikovurderinger på bakgrunn av brevet og samtalene med Breivik.

Psykiater Henning Værøy var VGs ekspert under terrorrettssaken mot massemorderen i 2012. Han har nå fått lese deler av risikovurderingen til Rosenqvist.

Bakgrunn: Ny rapport – ville gi Breivik samvær med andre fanger

I brevet til fengselsledelsen påsto Breivik at han angret på terrorangrepene: «Og hvis det hadde vært mulig, så hadde jeg sett det ugjort.»

– Jeg mener Breivik avslører seg selv og motivet bak sin påståtte anger i brevet, sier Værøy til VG.

Værøy viser til at massemorderen blant annet skriver at han vil forlate fascismen, nasjonalsosialismen og etnonasjonalistisk ideologi og bevegelse på grunn av krav og ønsker fra Kriminalomsorgen.

les også

Høyesterett: Breivik får ikke anke

– Det betyr ikke at Breivik nødvendigvis gjør det, men han sier at han sannsynligvis gjør det for å oppnå sine egne ønsker, sier Værøy.

Breiviks prosessfullmektig og advokat, Øystein Storrvik, har fått fremlagt uttalelsene fra psykiater Henning Værøy, men ønsker ikke å kommentere saken.

les også

Ny rapport: Ville gi Breivik samvær med andre fanger

– Hårreisende tenkning

Psykiateren påpeker at Breivik lot seg avbilde i hjemmelagde uniformer, at han så på seg selv som en leder med tusenvis av sympatisører og at det norske folk ville takke ham i fremtiden.

I samtalene med psykiater Randi Rosenqvist i mai i fjor, kom det frem at Breivik hevdet at han hadde søkt om gründerstøtte flere ganger som ung. Massemorderen fortalte også at søknadene hans ble avslått, men at pakistanere fikk innvilget støtte.

– Når han nevner at han ikke fikk gründerstøtte, men at pakistanere fikk det – så gjenspeiler jo det hans nåværende politiske tenkning, sier Værøy.

Psykiateren mener Breivik avslører seg selv med denne uttalelsen, fordi han ikke viser at han tar avstand fra sitt tidligere tankegods.

– Det er ikke fagbegrunnet, men rasebegrunnet. Det indikerer en ekstrem høyrepolitisk eller nasjonalsosialistisk tenkning, sier Værøy.

VURDERTE: Psykiateren Randi Rosenquist har gjort flere risikovurderinger av massemorderen etter terrorangrepene 22. juli 2011. FOTO: HELGE MIKALSEN

– Fravær av egeninnsikt

VGs ekspert reagerer også på at Breivik har komponert en egen avradikaliserings-prosess som har pågått i det skjulte i flere år. Prosessen går over syv stadier, hvor massemorderen har kommet til stadium fire, ifølge ham selv.

Frigjøringshelten og fredsprisvinneren Nelson Mandela derimot, han kom kun til stadium tre, forklarte Breivik.

– Det ene bygger på en opplevelse av seg selv som er narsissistisk, altså personlighetsforstyrret. Det andre er fravær av egeninnsikt og kunnskap om hva en avradikaliserings-prosess bør inneholde, eksempelvis langvarig psykiatrisk veiledning, sier Værøy.

les også

Hevder han angrer

Reagerer

Ifølge massemorderen, var misbruk av nikotin en av hovedårsakene til at han hadde søvnproblemer på midten av 2000-tallet, og at disse søvnproblemene gjorde ham svak for radikalisering.

– Nikotin skaper avhengighet og mulig kreft, men ingenting tyder på at det er en sammenheng mellom bruk av snus og søvnforstyrrelser på den ene siden, og videre sårbarhet for ekstrem politisk radikalisering og massemord på den andre siden, sier Værøy.

TAPTE: Anders Behring Breivik (38) tapte søksmålet mot Staten i fjor vinter, om klanderverdige soningsforhold. Nå ligger saken i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. FOTO: SCANPIX

– En man ikke kan ha tillit til

I den første risikovurderingen fra juni i fjor, skrev psykiater Randi Rosenqvist følgende om Breivik: «Han vil nå kjempe så hardt han kan for å få en ny sjanse i livet.»

Breivik fortalte at han ville reise til Kina for å etablere seg som forretningsmann «når han løslates».

– På den ene siden sier Breivik at han ikke har tenkt så mye på fremtiden, men mener staten og systemet er hovedfiendene. På den andre siden så kommer det likevel frem i samtalene med Rosenqvist at han planlegger å starte forretning i Kina når han blir løslatt, sier Værøy.

– Hvordan tolker du disse utsagnene?

– Det interessante er bruken av «når». Det er åpenbart at han legger opp til å gjøre det han kan for å bli løslatt, og synes ikke å gå av veien for å forsøke å bruke manipulasjon, svarer Værøy.

– Nå er heldigvis mye av manipulasjonen tydelig, slik at en erfaren psykiater som Rosenqvist vil se den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder