STORFANGST: Politiet har også beslaglagt større summer i forbindelse med aksjonen mot krabbe-nettverket. Foto: Politiet/Økokrim

Ulovlig kongekrabbe-nettverk avslørt: Over ti pågrepet

Nettverket skal ha fanget og omsatt flere tonn med kongekrabber – verdt flere millioner kroner. To menn begjæres varetektsfengslet i morgen.

 • Runa Fjellanger
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Sven Arne Buggeland

– To menn bosatt i Øst-Finnmark vil i morgen bli begjært varetektsfengslet i fire uker i Indre Finnmark tingrett, opplyser politiadvokat Are Aarhus i Finnmark politidistrikt.

Mennene er siktet for grov overtredelse av havressursloven, ved at de skal ha organisert et kriminelt nettverk etter ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe.

Advokat Vegard Aaløkken forsvarer den ene siktede, en mann i 40-årene.

– Han erkjenner ikke straffskyld, med godtar varetektsfengsling fordi han forstår at politiet har behov for å undersøke saken, opplyser Aaløkken til VG.

Advokat Vidar Zahl Arntzen, som forsvarer den andre siktede, vil ikke kommentere saken.

Tirsdag og onsdag gjennomførte Finnmark politidistrikt og Økokrim en aksjon i samarbeid med Mattilsynet, Kystvakten og Fiskeridirektoratet.

Nettverket de har avdekket skal ha fanget og omsatt kongekrabbe verdt flere millioner, og politiet mener at omsetningen har pågått lenge.

Et titalls personer er pågrepet og siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning eller grovt heleri. Åtte av dem i Finnmark, mens Økokrim har pågrepet flere personer i andre deler av landet.

Det er både kvinner og menn blant de pågrepne, og politiet opplyser at de nå vurderer hvorvidt de skal varetektsfengsle to av dem.

BESLAG: Nettverket skal ha omsatt kongekrabbe verdt flere millioner kroner. Foto: Politiet

Pågrepet personer i alle ledd

I alt har fem politidistrikt gjennomført ransakelser og pågrepet personer: Finnmark, Troms, Sør-Vest, Agder og Øst.

– Flertallet av de siktede er fra Øst-Finnmark. Politiet i Finnmark vurderer å varetektsfengsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuert og solgt kongekrabben videre, sier politiadvokat Are Aarhus i Finnmark politidistrikt.

– Politiet har pågrepet personer i alle ledd i nettverket, både fiskere, omsettere og kjøpere.

Politiet opplyser at de har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket i lang tid, etter at de sammen med Fiskeridirektoratet og Kystvakten kom på sporet av dem.

– Flere hundre kilo

Politiets arbeid har pågått over lengre tid.

– Vi har skaffet oss oversikt over de involverte og hvordan nettverket har omsatt krabbene. Tidligere i år, på sensommeren, ble det også gjort betydelig beslag av ulovlig fanget kongekrabbe som knyttes til dette nettverket, sier Aarhus.

Nå vil politiet gjennomgå beslagene og gjøre avhør av de involverte. Under ransakelsene tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet flere hundre kilo kongekrabbe, penger og utstyr til produksjon og foredling av kongekrabbe.

– Dette har pågått over tid og det virker som et veletablert nettverk som har fanget kongekrabbe og omsatt den ulovlig.

HØY FORTJENESTE: Politiet omtaler det som en betydelig mengde på flere hundre kilo. Bildet viser deler av beslaget. Foto: Politiet

Økokrim: – Overrasket over omfanget

Håvard Kampen, førstestatsadvokat i Økokrim, vil ikke svare på hvor mange millioner kroner de tror det ulovlige kongekrabbe-nettverket har omsatt for.

– Volum, omfang og varighet er blant det vi har tenkt til å etterforske. Hvor langt vi har kommet, vil vi ikke kommentere, sier Kampen til VG.

– At vi har passert store verdier ingen tvil om. Siden Økokrim kom inn i saken har vi blitt overrasket over omfanget.

Økokrim bisto først Finnmark politidistrikt, men har vært tettere koblet på etter at saken spredte seg til andre politidistrikter i Sør-Norge. Det har særlig vært de leddene av nettverket som har drevet med distribusjon og omsetning av kongekrabbe.

– Er det folk dere har kjennskap til eller som er nye for dere?

– Begge deler. Man kan merke seg at mye av det vi nå etterforsker har skjedd i ly av lovlig virksomhet.

– Hva slags virksomhet?

– Først og fremst transport og distribusjon.

– Dere har også arrestert kjøpere?

– Ja, det er både grossister og detaljister.

Fant container med kongekrabber

Mattilsynet har også bistått politiet. I en container hos et transportselskap ble det funnet flere umerkede esker med frosne kongekrabber, i tillegg til kasser med fisk uten merking, store mengder bacon som hadde gått ut på dato, og en del andre matvarer, opplyser de til VG. Politiet har tatt beslag i kongekrabbene og Mattilsynet har ilagt omsetningsforbud på resten av matvarene.

– Vi har et regelverk for matproduksjon, distribusjon og servering som skal sikre at maten er trygg. Denne type omsetning av kongekrabbe setter definitivt mattryggheten i fare, og er noe vi på det sterkeste vil advare mot, sier Lars Skjegstad, pressevakt i Mattilsynet.

999 kroner kiloen

Politiet vil foreløpig ikke gå i detalj om hvordan miljøet har vært organisert eller hvordan omsetningen har foregått. De vil heller ikke kommentere om fiskerne hadde kvote eller ikke.

– Vi ser svært alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet, sier Aarhus.

Kongekrabben har vært i Barentshavet i nærmere 50 år etter at den ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet.

Krabben er verdifull, og ble solgt for 999 kroner kiloen på Fisketorget i Bergen i vår, ifølge NTB. I fjor satte Fiskeridepartementet ned totalkvoten på hannkongekrabber med 350 tonn i 2019, fordi forskere har fryktet kollaps i bestanden.

Mer om

 1. Kongekrabbe
 2. Politiet
 3. Finnmark
 4. Økokrim
 5. Krim

Flere artikler

 1. Ny razzia i kongekrabbe-saken – to nye pågripelser

 2. Slik fikk politiet kloa i kongekrabbe-ligaen

 3. Ny person siktet i kongekrabbe-saken: Konsernet slo alarm

 4. Kongekrabbe-saken: Minst 16 personer er siktet

 5. Fiskeri- og sjømatministeren: – Vi skal ta dem

Fra andre aviser

 1. Politiet har avdekket ulovlig kongekrabbenettverk – flere titalls personer pågrepet

  Aftenposten
 2. Ulovlig konge­krabbe-nettverk avslørt

  Fædrelandsvennen
 3. Politiet avdekket ulovlig kongekrabbenettverk – flere titalls personer pågrepet

  Bergens Tidende
 4. Politiet mener ulovlig kongekrabbetransport har pågått i minst ti år

  Fædrelandsvennen
 5. Ytterligere fire personer siktet i kongekrabbe-saken

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet har avdekket to nettverk i kongekrabbe-saken – 16 personer siktet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder