Presset Erna om Black Box-håndtering: Ville ikke beklage

Statsminister Erna Solbergs håndtering av Black Box-saken har bidratt til å legge press på ytringsfriheten, mener Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.

Artikkelen er over ett år gammel

I Stortingets spørretime onsdag spurte Trettebergstuen statsminister Erna Solberg om hun vil beklage overfor Black Box og stykket «Ways of Seeing».

– Hun har i sin håndtering av Black Box-saken bidratt til å legge utilbørlig press på ytringsfriheten til et maktkritisk teaterstykke, sier Trettebergstuen i spørsmålet til statsministeren.

I sitt svar under spørretimen la Solberg vekt på at kunsten har en viktig rolle når det kommer til det å kritisere makten, og hun fremhevet at truslene og hetsen mot kunstnerne i ettertid har vært ille.

VIL HA BLACK BOX-SVAR: Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen ber om svar fra statsminister Erna Solberg. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Kunstnere må kunne uttale seg uten å bli hetset, men motytringer, også mot uttrykkene og metodebruken, er fullt legitime i ytringsfrihetens navn, sa Solberg .

Bakgrunn: Reagerer på manglende beklagelse fra statsministeren

Da Trettebergstuen igjen fikk ordet etter Solbergs svar, sa hun at hun ikke hadde fått svar på det hun lurte på: Vil statsministeren beklage overfor Black Box? Hun fremhevet også at flere i regjeringspartiet Frp har tatt til orde for redusert støtte til teateret.

– Det er ingen grunn til å sette en sammenheng mellom det jeg sa, som var å oppfordre til bevissthet om konsekvensene en del ytringer kan ha, og å frata statsstøtte eller bruke sensurvirkemidler. De frie teatergruppene har fått bedre økonomi under denne regjeringen, svarte Solberg.

– Hun burde beklage

Da VG møter statsministeren etter spørretimen, svarer hun dette på hvorfor hun ikke vil beklage uttalelsene:

– Mine ytringer er helt innenfor hva man skal kunne si. Man skal ha provoserende teater, men man må også ha ytringsfrihet til å svare, som jeg gjorde, vise til at det kan være mer belastende for politikeres familier.

Les også: Frp ville stanse støtte til teater etter omstridt forestilling

Trettebergstuen sier til VG at det er synd at statsministeren ikke kunne gitt teateret og kunstnerne bak stykket «Ways of Seeing» en beklagelse.

– Hvorfor kan ikke Solberg også engasjere seg i en debatt rundt virkemidler på et teater?

– Hun må forstå at hun har en spesiell rolle. Når hun i denne situasjonen sa at dette stykket bidro til å gjøre det tøffere å være politiker og at de burde tenke seg om, er det å tråkke over grensen for hva som er å blande seg inn i kunstens ytringsfrihet. Det burde statsministeren forstå, og derfor beklage, sier Trettebergstuen.

les også

Et overgrep mot ytringsfriheten

KONTROVERSER: Teaterforestillingen «Ways of seeing» har fått mye oppmerksomhet fordi den viser opptak av blant annet justisministerens hjem. Foto: PRIVAT

Black Box-striden

Bakgrunnen for Trettebergstuens spørsmål til statsminister Erna Solberg er striden rundt Black Box-forestillingen «Ways of Seeing», hvor boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ble vist på film.

Fikk du med deg? Kunstnerne bak Black Box-teatret krever erstatning

Wara og familien har de siste månedene vært utsatt for en rekke trusler og angrep, og Waras samboer Liv Anita Bertheussen har rettet skarp kritikk mot teaterforestillingen. Regissør Pia Maria Roll gikk ut og sa at angrepene «åpenbart var iscenesatt», noe som fikk statsministeren til å reagere.

Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen ber om svar fra statsminister Erna Solberg i spørretimen. Foto: TORE KRISTIANSEN/VG

– Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette. Jeg synes de som står bak stykket skulle latt være å spekulere. Hvis de ikke har noe kunnskap, så bør de også vente på politiets etterforskning, sa Solberg til VG 13. mars.

Statsministeren kritiserte i intervjuet også teateroppsetningen for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker.

Torsdag 14. mars kom nyheten om at samboeren til Tor Mikkel Wara er pågrepet og siktet av PST. Siktelsen gjelder brannen utenfor parets bolig natt til søndag 10. mars.

Justisminister Tor Mikkel Wara fikk innvilget lønnet permisjon fra jobben som justisminister da siktelsen ble klar. Permisjonen går ut på fredag denne uken, og NTB skriver at han ikke har søkt om forlengelse. oOm det betyr at han er tilbake på jobb på mandag, er imidlertid uvisst – permisjonen kan forlenges, men da uten lønn, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder