BEKYMRET: Direktør på Sykehuset Østfold, Hege Gjessing, frykter at flere pasienter som burde vært i kontakt med helsevesenet, sitter hjemme og blir sykere. Foto: Robert S. Eik

Flere sykehussenger står tomme: – Bekymret for pasientene

Østfolds største sykehus har de siste årene vært overfylt og overbelastet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Nå står omtrent 20 prosent av sengene tomme.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Ane Muladal

Artikkelen er over 99 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har mange tusen avlyste avtaler. Mange pasienter avlyser avtalene selv, på grunn av situasjonen. De vil ikke til sykehuset nå, sier administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing.

Sykehuset Østfold har slitt med et overbelegg siden det nye sykehuset på Kalnes sto ferdig i 2015. Ifølge nasjonale anbefalinger skal sykehusene i Norge helst ha et belegg på 85 prosent – slik at det alltid er ledig plass ved akutte hendelser.

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt oss på e-post eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4791138919.

les også

Akershus Universitetssykehus om corona-pasienter: – Noen av dem burde kommet til sykehuset tidligere

– Vi er bekymret

Ifølge de nyeste tallene fra SSB hadde sykehuset Østfold et belegg på 102 prosent i 2018 – det vil si at sykehuset var overfylt, og måtte belage seg på å ha pasienter på gangen.

I dag er situasjonen en ganske annen:

For mens sykehuset bygger ut egne intensiv-post for corona-pasienter og gjør om ordinære avdelinger til corona-avdelinger, avlyser stadig flere pasienter sine oppsatte avtaler.

Det har ført til at sykehuset i dag har mellom 80–100 tomme senger i uken. Totalt har sykehuset 499 somatiske senger.

– Vi er bekymret for at mange i risikogruppen holder seg hjemme. Dette er pasienter med blant annet hjerte-, lunge- og kar-problematikk, som trenger oppfølging av helsevesenet, sier Gjessing.

Helsedirektoratet opplyste forrige uke at 1,6 millioner nordmenn befinner seg i risikogruppen. Det vil si at de kan bli alvorlig syke dersom de blir smittet av coronaviruset.

I faktaboksen under kan du se helsemyndighetenes råd til personer i risikogruppen:

Drar ikke til fastlegen

Pasient- og brukerombudet deler bekymringen. En landsdekkende oversikt VG har fått fra ombudene i Norge, viser at de fleste henvendelser om coronautbruddet dreier seg om bekymring knyttet til fastlegen.

– Vi er bekymret for at kronikere ikke går til legen, fordi de er redd for å bli smittet, eller fordi de har fått en forståelse for at de må vente med å henvende seg fordi legen har viktigere ting å ta seg av, sier pasient- og brukerombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen til VG.

les også

Frykter Rita (102) skal bli corona-smittet: – Det vil hun ikke tåle

Mange er bekymret for om fastlegen har gode nok smitteverntiltak til at det er trygt å møte opp fysisk på kontoret.

Kristensen understreker at ikke alle deler av befolkningen er vant til å bruke teknologiske hjelpemidler for å komme i kontakt med lege via video.

Derfor er det viktig at kommunehelsetjenesten fanger opp disse, mener pasientombud i Møre og Romsdal, Hanne Haavde Stenseth.

– Det ene er at de som blir syke av corona må ivaretas. Det andre er de som har kroniske sykdommer fra før, som også er avhengige av et tilgjengelige helsetilbud, må få forsvarlig helsehjelp, sier hun til VG.

– Det er allerede en bekymring at folk ikke tar kontakt med fastlegen. Det er viktig å formidle at man skal ta kontakt når man har behov for hjelp, sier hun.

RUSTER OPP: Sykehuset Østfold har bestilt flere nye senger for å takle corona-epidemien. Samtidig står flere av de «vanlige» sengene tomme. Foto: Gisle Oddstad

Direktør: Folk unngår å søke hjelp

Direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing, medgir at en del planlagt behandling er avlyst av sykehuset. Hun er likevel overrasket over at pasientene også avlyser timer i så stor grad.

– Akkurat nå står vi i en litt uvant og helt annen situasjon. Mange pasienter velger å ikke komme til sykehuset, og elektiv planlagt behandling er tatt ned. Samtidig er det roligere i akuttmottaket, fordi det skjer mindre ulykker, skader og brudd. Det merkes veldig godt.

– Det er også en nedgang i indremedisinske pasienter som f.eks. hjerte og lungesyke. Jeg er bekymret for at folk som burde søke hjelp, ikke gjør det. Vi prøver å ringe rundt til pasienter med kroniske lidelser, for å følge dem opp i denne perioden, fordi mange ikke ønsker å oppsøke sykehuset.

les også

Prikkene som forklarer corona-smitten

Pluss content

Direktøren sier at sykehuset Østfold har bestilt flere nye senger og utstyr. Sykehuset ruster opp til tiden som kommer, men har så langt ikke hatt like unge corona-pasienter som blant annet Akershus Universitetssykehus. Den yngste pasienten ved sykehuset er i 50-årene.

– Jeg er utrolig spent på tiden som kommer. Jeg ser på tallene hele tiden, for å se hvordan dette utvikler seg. Vi ser en gradvis vekst dag for dag, og flere på intensiven. Vi håper kurven flater ut.

Mer om

 1. Sykehus
 2. Coronaviruset
 3. Østfold
 4. Fastlegene

Flere artikler

 1. Dagens viktigste corona-nyheter

 2. Nedgang i antall kreftprøver: Frykter at folk ikke går til legen

 3. En udetonert bombe

 4. Helsetilsynet: Syv av åtte sykehus bryter loven

 5. Ny Ullevål-ansatt corona-smittet – flere titalls testet

Fra andre aviser

 1. Stille før stormen. Nå tømmes sykehusene for å ta imot koronapasientene.

  Aftenposten
 2. Hver tredje sykehusavtale er avlyst i mars

  Bergens Tidende
 3. Kirurgien går for halv maskin

  Bergens Tidende
 4. I mars ble 30.000 avtaler avlyst på grunn av korona. Nå trapper Haukeland opp aktiviteten igjen.

  Bergens Tidende
 5. – Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form.

  Bergens Tidende
 6. Nesten halvparten av sengene står ubrukt og tomme ved Norge største sykehus. Det har de gjort i to uker.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder