DRUKNET: Politi og redningsmannskaper ved Hurdalssjøen, der en mann falt ut av en båt og druknet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Helgen preget av drukningsulykker

Det har vært flere drukningsulykker denne helgen, men færre drukner i forbindelse med bading, viser Redningsselskapets oversikt.

  • NTB-Synne Lykkebø Hafsaas

Så langt har tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning.

24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen mistet livet i en drukningsulykke Drammenselva like sør for Åmot i Buskerud lørdag. Tidligere samme dag omkom en 30 år gammel mann i en drukningsulykke i Hurdal i Akershus.

I tillegg er 20 år gamle Martin Morgenlien Skamo fra Enebakkneset i Fet kommune antatt omkommet i Hemnessjøen etter at han falt ut av en båt natt til søndag. Søket etter 20-åringen fortsetter søndag.

Redningsselskapet ser antall drukningsulykker de siste dagene i sammenheng med det fine været.

– Når det er varmt vær, trekkes flere mot og på sjøen. Vannet er det fineste vi har, men det er skummelt hvis vi ikke mestre det, sier kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NTB.

FALT UT AV BÅT: En mann er antatt omkommet etter at han falt ut av en båt og druknet i Hemnessjøen i Akershus. Foto: Privat / NTB scanpix

Færre badeulykker

Redningsselskapet ser en endring i årsaken til drukningsulykkene.

– Tidligere har vi hatt mange baderelaterte drukningsulykker om sommeren. Nå ser vi en bredere flora av årsaker. Færre drukner i forbindelse med bading, sier Andersen.

Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker året rundt. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av sju drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av sju i samme periode i fjor.

Eigil Andersen anbefaler alle badende å gjøre seg kjent med grunnforhold og å få en oversikt over hvordan de kommer seg opp av sjøen.

– Se etter stille, passiv oppførsel

Redningsselskapet oppfordrer samtidig alle som befinner seg i fritidsbåt eller i nærheten av stranden, til å løfte blikket. Det kan være vanskelig å få øye på et menneske som drukner.

– Du vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, og vil ikke klare å feste blikket, sier Eigil Andersen.

Menn er overrepresentert i drukningsstatistikken.

– Menn tar større sjanser, svømmer lenger ut og overvurderer seg selv, slår Andersen fast.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her til lands. Det er 15 færre enn i samme periode i fjor, viser tall som Redningsselskapet slapp forrige uke.

Mer om

  1. Ulykker
  2. Båt

Flere artikler

  1. Helgen preget av drukningsulykker

  2. Bekymret for at coronasommer kan bety flere drukninger

  3. Redningsselskapet øker beredskapen i finværet – tre drukninger til nå i helgen

  4. Alarmerende tall: De fleste som drukner fra båt bruker ikke redningsvest

  5. Pluss content

    Slik ser en drukning ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder