«Hvaldimir» har dratt fra Hammerfest

Den populære hvithvalen «Hvaldimir» forsvant fredag fra havnen i Hammerfest, men dukket opp igjen i en havn noen kilometer unna. Norwegian Orca Survey tror han fulgte etter en båt ut av havnen.

Det var fredag ettermiddag at Norwegian Orca Survey (NOS), som har tatt på seg å passe på «Hvaldimir», oppdaget at hvithvalen ikke lenger befant seg i havnebassenget i Hammerfest.

Richard Karoliussen i NOS tror «Hvaldimir» har fulgt etter en båt ut fra havnen.

– Vi har fått noen tips om at han kan ha fulgt etter en saktegående båt som har fanget oppmerksomheten hans. Da er han ikke i stand til å finne tilbake til Hammerfest av seg selv, sier Karoliussen til VG.

Etter tips fra lokalbefolkningen fant NOS Hvaldimir igjen i Kårhavn, på øya Seiland vest for Hammerfest by i samme kommune.

les også

Fikk «Hvaldimir» på kroken: – Han var tydelig forbanna

– Vi drar ut med båten vår nå, og prøver å få han med oss tilbake. Han blir nok å følge etter, fortalte Karoliussen til VG lørdag formiddag.

VG har vært i kontakt med fotograf og tilskuer Ernst Johansen, som tipset forskerne om at Hvaldimir befant seg i Kårhavn. Johansen var også til stede da NOS lokket «Hvaldimir» tilbake mot Hammerfest med sild.

Kan ikke ta vare på seg selv

Ettersom «Hvaldimir» er tam og oppfostret av mennesker, er han ikke i stand til å finne mat eller å ta vare på seg selv. Dermed blir bekymringen at han kan havne i et område uten hverken mat eller mennesker som kan passe på.

– Utifra bildene jeg har sett kan kanskje Kårhavn være et bedre og roligere sted for han å være. Men det er mye logistikk for å få flyttet på både maten og boplassen, så inntil videre vil vi ha han i Hammerfest. Han er jo også sosial og glad i mennesker, men risikomessig er det nok bedre å få han flyttet til en liten havn, sier Karoliussen.

Hvithvalen vakte oppsikt da den først dukket opp utenfor Finnmarkskysten i slutten av april. Den kontaktsøkende hvalen, som var utstyrt med seletøy, fikk navnet «Hvaldimir», og fikk stor oppmerksomhet etter at den ble mistenkt for å komme fra den russiske marinen. En annen teori er at «Hvaldimir» har blitt brukt som terapidyr i tilknytning et russisk terapianlegg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder