SIKTET FOR UNDERSLAG: Politiet aksjonerte tirsdag mot tre personer som tidligere har vært tilknyttet Stiftelsen Ordet. Tidligere styreleder Per Oluf Svendsen er blant de pågrepne. Foto: Hallgeir Vågenes

Politiaksjon mot russtiftelse: Tre personer pågrepet

BERGEN (VG) Politiet har aksjonert mot Stiftelsen Ordet i Bergen. Tidligere styreleder Per Oluf Svendsen (69) og to andre personer er pågrepet.

– Vi har foretatt pågripelser og ransakelser opp mot personer som har vært tilknyttet stiftelsen, sier politiadvokat Anja Mathiesen i Vest politidistrikt til VG.

– Hvor mange personer er pågrepet?

– Vi har pågrepet tre personer, svarer politiadvokaten.

6. desember i 2017 avslørte VG at Stiftelsen Ordet har tjent millioner av kroner ved å sende rusmisbrukere og kenyanere ut på gaten med innsamlingsbøsser.

Dagen etter ble stiftelsen politianmeldt av Lotteri- og stiftelsestilsynet, og virksomheten har også vært gransket av Kemneren i Bergen.

Det siste året har Vest politidistrikt etterforsket forholdene rundt stiftelsen.

les også

Her skulle norske narkomane få hjelp – nå jaktes rus-stiftelsens verdier

SAMLET INN PENGER: Stiftelsen Ordet har samlet inn penger i en rekke norske byer siden tidlig på 2000-tallet. Her er Per Oluf Svendsen avbildet i Larvik. Foto: PRIVAT

Tidligere styreleder tatt

Tirsdag gikk politiet altså til aksjon mot stiftelsens tidligere styremedlemmer, som de siste årene har hatt tilhold på Bønes utenfor Bergen. Politiet har gjennomført ransaking på minst to adresser, ifølge politiadvokaten.

VG i Kenya: På denne grisefarmen skulle norske narkomane få behandling

les også

Samlet inn penger for Stiftelsen Ordet: – Besøkte 16 byer på fem uker

Politiet ønsker ikke å utdype hva de tre personene er siktet for.

VG er kjent med at én av de pågrepne er den tidligere styrelederen i Stiftelsen Ordet, Per Oluf Svendsen (69).

De to andre pågrepne er kvinner, og begge er i familie med den tidligere styrelederen.

les også

Samlet inn penger til russtiftelse – anmeldt for å ha satt inn 3,6 millioner kroner på sin egen konto

KORTTERMINAL: Teksten på skiltene til Stiftelsen Ordet har åpnet nordmenns lommebøker. Den ideelle stiftelsen har bokført 25 millioner i inntekter i perioden 2000–2016.

Politiet: Satte penger inn på privat konto

Tirsdag ransaket politiet hjemmet til 69-åringen, som ifølge VGs opplysninger er siktet for underslag av over fem millioner kroner.

Politiet mener Per Oluf Svendsen gjennom flere år har satt inn kontanter – som skal ha blitt samlet inn for å hjelpe rusmisbrukere – på sin private bankkonto. Underslaget er i millionklassen, får VG opplyst.

VG har tidligere avdekket hvordan den tidligere styrelederen høsten 2018 tappet en konto for 2,3 millioner kroner.

Han skal også være siktet for dette forholdet, får VG opplyst.

69-åringens forsvarer, advokat Erlend Øen, har så langt ikke besvart VGs henvendelser. Tidligere har advokaten gjentatte ganger gitt uttrykk for at klienten hans ikke ønsker å kommentere saker om Stiftelsen Ordet i mediene.

HUS I SPANIA: Dette huset på Costa del Sol ble kjøpt for stiftelsens penger i 2010. I et årsregnskap ble det omtalt som en behandlingsenhet, men ingen av rusmisbrukerne som VG har vært i kontakt med er blitt tatt med dit. Foto: TERJE ASPDAHL

Den ene av de pågrepne kvinnene er siktet for å ha mottatt en millionbeløp som politiet mener hun viste stammet fra en straffbar handling, får VG opplyst.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Hun tar saken tungt, og samarbeider med politiet. Utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver kvinnens forsvarer, advokat Irmelin Skjold Lundøy, i en tekstmelding.

Den andre kvinnen er siktet for brudd på bokføringsloven. Hennes forsvarer har så langt ikke hatt mulighet til å besvare VGs henvendelser.

Politiadvokat Mathiesen sier politiet på nåværende tidspunkt ikke har vurdert spørsmålet om eventuell varetektsfengsling i saken.

les også

Politiet vil etterforske familiedrevet russtiftelse

Arrest i flere verdier

Det siste halvannet året har stiftelsen måtte levere fra seg to biler og en campingvogn.

Tidligere har Bergen tingrett allerede besluttet å ta arrest i to privatboliger som står i navnet på tidligere styremedlemmer av stiftelsen.

Advokat Bjørn Åge Hamre ble høsten 2017 satt inn som ny styreleder i Stiftelsen Ordet.

Hans hovedoppgave frem til nå har vært å sikre verdier i stiftelsen.

I juni i fjor anmeldte han Per Oluf Svendsen for underslag.

– Det er positivt at politiet ser alvorlig på saken, og at de har prioritert den. Nå får vi se hva etterforskningen vil vise, sier Hamre.

FRA BY TIL BY: Norske rusmisbrukere og kenyanere reiste Norge rundt for å samle inn penger for Stiftelsen Ordet. Her et bilde av en av campingvognene de bodde i på reisene sine. Foto: PRIVAT

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder