FUNNSTEDET: Det ble satt opp sperringer etter drapet 29. juni i fjor. En blomst og en bamse var lagt ved siden av for å minnes 13-åringen. Foto: Trond Solberg, VG

Varhaug-tiltaltes far: – Han var helt som vanlig

JÆREN TINGRETT (VG) Faren til tiltalte stusset over sønnens blodige klær og en hammer i garasjen. Dagen etter fant han ut at det ikke hadde vært noen slåsskamp, slik sønnen hevdet.

Mandag formiddag inntok både faren og onkelen til den 18 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) vitneboksen i Jæren tingrett. Tiltalte var 17 år da drapet fant sted søndag 29. juli i fjor.

I retten forteller faren at han hadde vært bortreist den aktuelle helgen, og kom hjem natt til søndag.

– Han var helt som vanlig, sier faren om tiltaltes oppførsel samme dagen drapet ble begått.

Han sier sønnen gikk ut etter middag rundt 19-tiden. Aktor Nina Grande lurer på når han ser sønnen neste gang. Faren sier han var hjemme klokken 01.00, og en gang før det. Han anslår at dette er i 23-tiden. Ifølge tiltalen ble drapet begått like før klokken 23.

– Jeg reagerte på at han hadde tatt av seg T-skjorten da han kom hjem andre gangen. Han var svett og måtte dusje, sier faren.

les også

Varhaug-drapet: Like etter denne selfien ble Sunniva (13) drept

Fant hammeren

Dagen etter drapet skulle faren vaske klærne sine, og ønsket å ta med tiltaltes klær.

– Jeg så at det var blod på T-skjorten og på andre klær. Jeg spurte hva som hadde skjedd. Sønnen min fortalte at han hadde vært i slåsskamp med en kamerat.

Faren forteller at han tar buksen, og ber tiltalte spyle av blodet. Han forteller at han fortsatt tror det er kameratens blod, men at han mener det var litt mye blod for en slåsskamp.

Sunniva Ødegård døde av hodeskader fra en hammer. Faren forteller at han fant hammeren i garasjen, og at han først trodde den var brukt i den angivelige slåsskampen.

DET SISTE BILDET: Denne selfien tok Sunniva Ødegård (13) trolig om lag to timer før hun ble drept. Foto: POLITIET

Konfronterte sønnen

Mandag ettermiddag fant faren ut at det ikke hadde vært noen slåsskamp, og bestemte seg for å konfrontere sønnen. Han hadde også fått høre at det var funnet en død jente.

– Han fortalte at han hadde syklet rundt om natten og sett Sunniva etter at hun ble drept. Jeg spurte om hvordan han kunne ha falt oppi blodet, og sa han måtte forklare til noen andre enn meg.

Tiltaltes onkel forklarte seg også i retten mandag formiddag. Han fortalte at han dagen etter drapet hadde kontakt med tiltaltes far rett før klokken 14. Onkelen beskriver dagen som en mørk dag.

– Jeg visste at de hadde funnet en jente. Jeg trodde det var en bilulykke eller noe sånt, sier onkelen.

les også

Varhaug-tiltalte: Syklet rundt og så etter folk å drepe

Onkelen snakket med flere av kompisene til tiltalte som fortalte at det ikke hadde vært noen slåsskamp.

– Når jeg reiser til huset deres sier faren at sønnen har vært på åstedet. Jeg gikk inn på rommet til sønnen. Han sier han har kommet syklende, og at hun var der. Tårene renner, sier onkelen.

Onkelen forteller at han spurte om han skulle være med ned til politiet, og at tiltalte svarte ja på dette.

I retten forteller onkelen at han ringte til politiet og fortalte at tiltalte hadde hatt blod på seg, før de satte seg i bilen. Mens de kjørte snakket de om det som har skjedd.

– På vei inn forstår jeg at det enten er en trafikkulykke eller drap, sier onkelen i retten.

– Jeg spør om det var store skader. Ja, svarer han.

Han legger til at han ikke trodde tiltalte kunne drepe noen.

les også

Varhaug-tiltalte: Ba fastlegen om hjelp like før drapet

Brukte rusmidler

18-åringen har erkjent å ha drept jenta, men han erkjenner ikke straffskyld fordi han mener han ikke var tilregnelig.

De sakkyndige har ifølge Stavanger Aftenblad konkludert med at de mener tiltalte hadde en rusutløst psykose da han begikk drapet, noe som vil innebære at han skal anses som tilregnelig siden det er en selvpåført psykose.

FORSVARERE: Advokatene Tor Inge Borgersen og Aleksander Barkved Steinsvåg representerer den tiltalte 18-åringen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Tiltalte har selv forklart at han har fått diagnosen schizofreni, at han har hatt angst og at han har hørt stemmer.

– Har du tenkt at han kan ha hatt noen psykiske lidelser? Spør en av de sakkyndige.

– I ettertid har jeg tenkt det. Noe må det være, svarer faren.

Han forteller også at sønnen røykte hasj nesten daglig de siste ukene før drapet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder