FRYKTER UTFLAGGING: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Sylvi Listhaug var sammen i en NRK-debatt i januar. Nå ber begge om løsninger som sikrer nasjonalt eierskap. Foto: Helge Mikalsen

Sp og Frp: Krever kriseløsning for å sikre norske nøkkelbedrifter

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Sylvi Listhaug (Frp) krever nå hver for seg at regjeringen må sikre nasjonalt eierskap for å hindre at nøkkelbedrifter forsvinner ut av landet.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over 146 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Hvis eierskapet til viktige norske selskaper skulle komme i spill nå under corona-krisen, må regjeringen ha en plan for å sikre nasjonalt eierskap, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Han tar nå opp spørsmålet om en slik beredskap i Stortingets finanskomité, som nå behandler krisetiltakene som regjeringen har foreslått. Vedum vil forslå at regjeringen får særskilte fullmakter til å kjøpe aksjer i norske nøkkelbedrifter, om det skulle skje at eierne vil selge seg ut.

– Regjeringen må stå klar til å ta affære, sier Vedum.

les også

Erna om økonomien: – Vi ser at dere sliter

Unikt omfang

Omtrent samme krav reises også fra Frp:

– Permitteringer og oppsigelser har allerede fått et omfang vi aldri har sett tidligere, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til VG.

Hun er i tillegg andre nestleder i Stortingets finanskomité.

NHO-sjefen: – Krisen har så vidt begynt

– Vi sitter i komiteen og jobber videre med krisepakker for å redde bedrifter og arbeidsplasser. Og nå ser vi at viktige norske bedrifter som er motorer i lokalsamfunn, kan komme i trøbbel.

– Fremskrittspartiets melding til regjeringen er at nå er tiden inne for å sikre nasjonalt eierskap, og å hindre at viktige norske bedrifter ikke faller på utenlandske hender, sier Listhaug.

les også

Regjeringen: Åpner for akutt sosialhjelp til frilansere og næringsdrivende

Regjeringen: Følger situasjonen tett

Onsdag ettermiddag kommenterer næringsminister Iselin Nybø (V) kravet fra Sp og Frp slik:

«Regjeringen følger situasjonen nøye og vurderer kontinuerlig hvilke tiltak som kan bli aktuelle», skriver Nybø i en epost til VG.

Hun svarer ikke direkte på om regjeringen har en eierskap-beredskap, men viser til tiltakene som allerede er rettet mot næringslivet og for å trygge arbeidsplasser:

«Norsk næringsliv rammes hardt av virusutbruddet og smitteverntiltakene gjennom mange ulike kanaler. Flere bedrifter, særlig innen tjenesteytende næringer, reiseliv og i økende grad industri, melder om helt eller delvis stenging av virksomheten og permittering av de ansatte», skriver næringsministeren.

100 milliarder

Regjeringen har allerede etablert låneordninger med garantier for 100 milliarder kroner for å sikre at bedriftene har penger til å betale lønn og utgifter.

Sp-lederen mener at det er like viktig å sikre eierskapet.

Han viser til at Stoltenberg-regjeringen la planer for å kjøpe opp Moelven om selskapet kom i spill under treforedlings-krisen for ti år siden. På 90-tallet tok staten over eierskapet i bankene, under finanskrisen.

– Frankrike er et av landene som har sagt åpent ut at nasjonalisering av nøkkelbedrifter kan bli aktuelt nå, sier Vedum.

les også

Torbjørn Røe Isaksen er corona-smittet – var på regjeringsmøte mandag

Ber NHD om beredskap

– Senterpartiet mener at statsministeren bør gi en tilsvarende melding, om at avdeling for statlig eierskap i Næringsdepartementet skal passe ekstra godt på og være klar til å handle om det blir nødvendig, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Også Listhaug peker på eierskapsavdelingen, som hun mener må sette beredskap for dette:

– Frp har aldri hatt noe ønske om at staten skal eie mer av norsk næringsliv. Men det viktigste nå er å hindre at virksomheter havner på utenlandske hender. Målet senere må være at man selger seg ut igjen, sier Frp-nestlederen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Senterpartiet (Sp)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Solberg-regjeringen
 5. Statlig eierskap
 6. Trygve Slagsvold Vedum
 7. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Corona-krisepakke: Permitterte får full lønn i 20 dager

 2. Enighet om krisepakke

 3. Frp med nye knallharde krav: Staten må ta regninger til coronakrise-rammede bedrifter

 4. Sp-Vedum vil gi 5,9 milliarder mot oljekrise

 5. Krisemåling for Frp: Mister over halvparten av 2017-velgerne

Fra andre aviser

 1. Har blitt enige om krisepakke

  Fædrelandsvennen
 2. Bedriftspakke i boks – SV frykter misbruk

  Fædrelandsvennen
 3. Vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter: – Nå handler det om bedrifter som trenger cash

  Aftenposten
 4. Massiv pakke skal dempe koronakrisen

  Fædrelandsvennen
 5. Krisestøtte for bedrifter: Økt press for å skrote egenandel

  Bergens Tidende
 6. Frp snudde i natt – blir likevel ikke begrensninger på utbytte for krisehjelp

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder