MINNES: Berørte tente lys og la ned blomster på åstedet for å minnes den ni år gamle jenta som omkom i en brann i en tomannsbolig i Bergen. Foto: Frode Hansen

Brannen i Bergen: Mor (41) og datter (14) bekreftet døde

BERGEN/OSLO (VG) Totalt seks personer ble evakuert og sendt til sykehus etter at en bolig tok fyr i Bergen natt til lørdag. Nå er to jenter og deres mor bekreftet omkommet.

 • Marthe Nymoen
 • Jørn E. Kaalstad
 • Markus Tobiassen
 • Emil Mogård
 • NTB

Det var klokken 06.29 brannvesenet fikk melding om brann i en tomannsbolig i Ytrebygda i Bergen lørdag. Brannvesenet var raskt på stedet og gikk inn med røykdykkere i tomannsboligen klokken 06.41. Det var kraftig røykutvikling i boligen.

les også

Politiet: Jente (9) døde etter brann i Bergen

Tirsdag morgen kom bekreftelsen på at en 14 år gammel jente og hennes mor (41) er døde, etter at de har vært på Haukeland universitetssykehus siden lørdag. Fra før er en 9 år gammel jente bekreftet omkommet etter brannen.

TENNER LYS: To personer som tenner lys foran huset etter brannen i Bergen. Foto: Frode Hansen

Helse Bergen opplyser, i samråd med familien, at tilstanden for det siste barnet som er innlagt ved Haukeland fremdeles er kritisk og uavklart.

Tara Shwani, tidligere leder og talsperson for Kurdisk Kulturforum i Hordaland, forteller at lokalsamfunnet er svært berørt av hendelsen.

– Det er ekstremt trist. Det har vært flere hundre personer på besøk på sykehuset, og dette berører store deler av lokalsamfunnet, sier Shwani til VG.

Kartlegger brannårsaken

Det jobbes nå med å kartlegge hva som utløste brannen i tomannsboligen i Bergen. Tjenesteenhetsleder ved Bergen Sør Politistasjon, Torgils Lutro, forteller at de nå jobber med Kripos for å hente ut gjenstander fra huset.

– Vi kan bekrefte at brannen har startet innendørs, og at vi konsentrer oss om første etasje.

– Vi har flere teorier om hva som kan ha skjedd, men kan ikke gå nærmere inn på detaljer før brannårsaken er avklart. De kan ta alt fra dager til uker, sier Lutro til VG.

UKLART: Årsaken til brannen i Skranevegen i Søreidgrend i Bergen er foreløpig uklar. Foto: Frode Hansen

– Røykdykkere har hentet ut flere personer fra en brennende bolig, sa fungerende vaktkommandør ved 110-sentralen Morten Frantzen til VG lørdag morgen.

Fire personer, tre barn og én voksen, hadde livstruende skader og var bevisstløse da brannvesenet hentet dem ut av huset.

Mandag flagget skolen til den omkomne jenta på halv stang, og det ble holdt minnestund for niåringen, ifølge Bergensavisen.

Det var en familie på syv, to voksne og fem barn, som bodde i boligen. Barna er i alderen 7 til 18 år. Familien er opprinnelig fra Syria. Ifølge politiet var fire av barna og de to voksne til stede i huset da brannen startet.

Brannmannskapet henter utstyr ved boligen der det brant. Foto: Frode Hansen

Klokken 07.10 ble brannen meldt slukket. Det ble gjort finsøk av brannvesenets røykdykkere, og ingen andre personer ble funnet i huset.

Forberedt på det verste

Elevflokken på Ytrebygda skole var forberedt på det verste.
Mandag – to døgn etter brannen – var hele skolen samlet for å snakke om den tragiske hendelsen og familiens situasjon.

les også

Kommunen setter krisestab

Litt over klokken åtte i morges kom dødsbudskapet om medeleven på niende trinn. Elevene hadde en times samtale med kontaktlærerne og minnestund i vestibylen.

– Flere leste tekster de hadde skrevet om jenta. De fortalte om ei glad jente, ei som var glad i skolen og glad i venner. Det var rørende og flott, sier rektor Siss Pedersen ved Ytrebygda skole.

Levende lys er tent i vestibylen. I ettermiddag er skolen åpen for foreldre og elever. Den avdøde 14-åringen kom til Ytrebygda skole i høst, etter å ha gått i innføringsklasse.

Hennes eldre bror, som ikke var hjemme da brannen brøt ut, er også elev ved skolen.

– Det har vært krevende, men samholdet har vært sterkt og støtten god fra kriseberedskapen i Bergen kommune, sier rektor Siss Pedersen om de siste dagene.

Tilbudt krisehjelp

Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune sier at de nærmeste pårørende har fått tilbud om psykososial krisehjelp.

Kommunen har også satt en krisestab, som har vært aktiv siden lørdag formiddag.

– De har sittet sammen og samarbeidet med Bergen brannvesen, politiet og Helse Bergen. De koordinerer informasjon og ser hva kommunen kan bidra med, sier Hille.

Mer om

 1. Brann
 2. Bergen
 3. Politiet
 4. Bergen brannvesen
 5. Bergen kommune
 6. Sykehus
 7. Fyr

Flere artikler

 1. Nabo om brannen som har krevd fire liv: – Det er så tragisk

 2. Boligbrannen i Bergen er den dødeligste på 12 år: – Jeg har en stor sorg i hjertet

 3. Brannen i Bergen: – Mange vil oppleve det å miste en medelev

 4. Politiet: Jente (9) døde etter brann i Bergen

 5. Kobler inn Kripos for å finne brannårsak i Bergen

Fra andre aviser

 1. Mor og tre døtre døde etter brann i Bergen 4. januar

  Fædrelandsvennen
 2. Brannen i Bergen: Fortsatt uavklart tilstand for de tre skadde

  Aftenposten
 3. Fire personer har mistet livet etter brann i Bergen

  Aftenposten
 4. Tre barn og én voksen bevisstløse etter brann i Bergen

  Fædrelandsvennen
 5. Ytrebygda-brannen: Bekrefter at to til er omkommet

  Bergens Tidende
 6. Skolene forbereder seg på å snakke om dødsbrannen i Bergen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder