SKIKKELIG UVÆR: Nedbørsoversikten lyser ildrødt over Sør- og Østlandet torsdag. Foto: StormGeo

Varsler skikkelig uvær i Sør-Norge torsdag: Kan oppstå tornado

Det blir glohett og voldsomme regnbyger i Sør-Norge torsdag. Kombinasjonen gir fare for svært kraftige tordenbyger og små tornadoer.

– Det som skjer i morgen er at veldig varm og fuktig luft kommer fra sørligere deler av Europa og oppover mot oss. Det er ventet opp mot 30 grader noen steder, sier meteorolog i StormGeo Olav Krogsæter til VG.

Men den deilige sommerdagen er ventet å avta utover ettermiddagen, og et realt uvær skal bryte løs.

– I løpet av ettermiddagen kommer den en front med mye fukt og ustabile luftmasser. Siden det er så varmt er det veldig fare for kraftige tordenbyger, og i slike situasjoner kan man få skypumper eller små tornadoer, sier Krogsæter.

Det er områder på Sørlandet, i Telemark og sør på Østlandet som er mest utsatt for morgendagens uvær, og det er også her de små tornadoene kan oppstå.

– Men vi kan ikke si om det vil skje i Drangedal eller Risør. Det blir alltid store lokale forskjeller i en slik værsituasjon, forteller Krogsæter.

Fikk du med deg? Smak av sommer i vente for hele landet – men det blir vått

SJELDENT SYN: Bildet er tatt fra Rødtangen i Hurum og vestover mot Holmestrand i 2009, da det dannet seg en tornado. Foto: Asperud, Jon Peter

Farevarsel på oransje nivå

Lokalt kan det komme opp mot 30 millimeter med regn på få timer. Det er derfor sendt ut farevarsel på gult nivå for første del av dagen, mens det fra torsdag ettermiddag blir oppgradert til oransje nivå.

– Det kan være at den kraftigste nedbøren holder seg i havet. Men dette er bygevær og vanskelig å varsle, og det kan være store lokale forskjeller, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Håvard Thorset, til VG.

På grunn av de kraftige regnbygene har Norges vassdrags- og energidirektorat sendt ut varsel for flom og jordskred.

I Hordaland og Rogaland er det sendt ut varsel på gult nivå for torsdag kveld.

Les også: Filmet «minst 100 meter høy» tornado i Akershus

VIL BRAKE LØS: Østlandet må belage seg på skikkelig tordenvær torsdag. Foto: Linda Næsfeldt

Kan være ødeleggende

StormGeo-meteorolog Krogsæther understreker at det ikke er ventet tornadoer på skalaen vi hører om fra for eksempel USA.

– Men vi har hatt tornadoer i Norge som har revet med seg skog og veltet campingvogner, forteller meteorologen.

Han forteller at tornado-skalaen går fra 0 til 5, og at det i Norge har vært registrert tornadoer med styrke på 2 tidligere.

– Men det er de to første nivåene som er aktuelt for dette tornado-varselet, forteller han.

Se hvordan det så ut da en mini-tornado oppsto i Nes i 2018:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder